Boedapest: honderden koffiehuizen

Uitzonderlijke koffie met lekkere gebakjes

Behalve dat er koffie geschonken wordt in de koffiehuizen en ander lekkers geserveerd, is er nog iets wat deze locaties gemeenschappelijk hebben: een prachtig, vaak weelderig interieur. De opkomst van de koffiehuizen situeert zich vooral in de tweede helft van de 19de eeuw. Een “kávéház” (koffiehuis) was toen een plek waar zowel kunstenaars, journalisten als rijkere lui elkaar ontmoetten en discussieerden over tal van onderwerpen. Hoe vaak zou hier niet de wereld verbeterd zijn? Meteen begrijp je waarom koffiehuizen eerder ongewenst waren door de communistische machthebbers die het land en zijn bevolking gedurende een groot deel van de 20ste eeuw in een ijzeren greep hielden. Lees meer

 • Ontstaan in 1850 als ontmoetingsplaats voor intellectuelen en kunstenaars
 • Bekijk onze selectie uit meer dan 100 koffiehuizen
 • Geniet van uitzonderlijke koffie's
 • Er is veel aandacht voor de bijzondere gebakjes
 • Veel koffiehuizen waren vroeger 24u/24u geopend
Gratis reisgids downloaden

Hierna een paar koffiehuizen die je aandacht verdienen, maar geef vooral je neus en je smaakpapillen voorrang. Voor wie meer wil: er zijn verscheidene “koffiehuizenroutes” te vinden op het internet.

 • New York Café / New York Kávéház, Erzsébet korut. 9-11 
  Dit luxueuze koffiehuis in neobarok stijl opende in 1896, eerder laat dus, maar groeide in sneltempo uit tot een plek met legendarische allures. Volgens een stadslegende, die met plezier verteld wordt, wierp de auteur Molnar Ferenc al op de allereerste dag de sleutels van dit koffiehuis in de Donau, zodat het nooit meer kon gesloten worden.
 • Ruszwurm Cukrászda, Szentháromság utca 7 
  In vergelijking met andere gerenommeerde koffiehuizen valt dit exemplaar uit 1827 eerder klein uit. Opvallend in dit beschermde gebouw is het interieur in Biedermeierstijl. Mede door haar ligging in de Burchtwijk trekt dit etablissement nu vooral toeristen eerder dan Hongaren. Naar men vertelt liep ook koningin Sissi (van Hongarije) hier wel eens langs, maar haar wespentaille suggereert toch dat ze slechts zelden taartjes at.
 • Gerbeaud Cukrászda, Vörösmarty tér 7
  Een van de bekendste koffiehuizen van Boedapest. Weggezonken in rode fluwelen zetels kan je kiezen uit allerlei lekkers. Een kijkje in de etalagekasten met taartjes, gebak en banketbakkerswerk allerhande doet je naar adem happen: zoveel lekkers, zo uiteenlopend, zo mooi versierd. Kortom: gewoon om in te bijten. Wat proef je eerst? Of kies je meteen twee stuks van die uitnodigende lekkernijen? 

Reviews en beoordelingen Koffiehuizen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Koffiehuizen? Plaats je beoordeling

carine audenaert-attanasio16 april 2019

Fantastische stad, mooie stadswandeling gemaakt. Met dank aan jullie !

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info