Citytrip Doornik

Ontdek de m's van het oude Doornik: musea, monumenten, marktplein ...

Doornik of Tournai heeft inmiddels al een geschiedenis van 2000 jaar. Of nu Doornik of Tongeren hiermee de oudste stad van België is, zal misschien eeuwig een onbeantwoorde vraag blijven. In elk geval, Doornik is altijd een een belangrijke stad geweest en is dat nog steeds.  De Schelde die de stad létterlijk doormidden snijdt, maakte dat Doornik vanuit strategisch oogpunt interessant was. Mede door dat belang telde Doornik ooit zelfs twee stadsomwallingen. Lees meer

Doornik heeft niet alleen historische rijkdom maar is ook rijk aan musea. Wij nemen je mee naar de toppers in het genre!
  •  
  • Één van de oudste Belgische steden
  • Kom langs alle bezienswaardigheden
  • Proef het heerlijke gebak  le Clovis
  • Ga zeker de kathedraal binnen
  • Ook andere kerken zijn de moeite
  • Bezoek interessante musea

Gratis reisgids Doornik?

Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Geschiedenis, folklore, tradities, uniek erfgoed zit er naadloos verbonden met hoe Doornik zich vandaag aan de toerist wil tonen: een levendige Waalse stad met heel wat Vlaamse kantjes. Alleen al op de Grote Markt word je overweldigd door de rijkdom aan prachtige gebouwen met het Belfort als oudste van België. Maar hét pronkstuk is toch de kathedraal die wereldwijd bekendheid heeft.

Le Clovis

Wil je meteen een typisch Doorniks gebak proeven, ‘le Clovis’, dan kan dat op de Place Crombez bij de patisserie Quenoy, bekend tot ver buiten Doornik. Het is reeds de vierde generatie op rij die deze patisserie runt. Let wel, op woensdag gesloten. Info: www.patisseriequenoy.be 

Le Clovis: Gebak met frangipane, abrikozen - en ananasconfituur en rijkelijk bestrooid met amandelschilfers. Een eerbetoon aan Clovis, de Merovingische koning (zoon van koning Childerik) die ’n bepalende rol speelde voor Doornik. In de 5de eeuw na zijn overwinning op de Romeinen maakte hij van Doornik een koningsstad. Zijn rijk strekte zich uit tot aan de Pyreneeën.

Doornik in vele handen

Dat er zoveel geschiedenis te rapen is in Doornik komt mede omdat de stad onder verschillende bewinden ‘gevangen’ zat. De wandeling is één langgerekte maar blijvende boeiende geschiedenisles in openlucht. Wat begon in de Gallo-Romeinse tijden liep over in de Merovingische periode met Childerik en Clovis (5de eeuw). De start van een eeuwenlang leiderschap onder Frans bewind volgde met ook nog eens het zeggenschap van bisschoppen die religieuze en burgerlijke machten verenigden. Doornik genoot toen bescherming als zogenaamde vrije stad. 

De eerste stadsomwalling kwam er tussen de 12de en 13de eeuw. Een tweede versterking volgde een eeuw later. Intussen was men naarstig bezig met de bouw van de kathedraal. De handel floreerde, Doornik werd een rijke stad. Verlost van het religieuze juk, kwam Doornik opnieuw in bezit van het toenmalige Franse koninkrijk.

Een tussenperiode onder de Engelsen met koning Henry VIII in 1513-1518 werd gevolgd door een nieuw Franse ‘overheersing’. Toen vond onze bekende keizer Karel V het welletjes en nam Doornik in zijn macht in 1521. Zo werd Doornik plots een deel van de Nederlanden. 

Als een straaljager vliegen we dan door de verdere tijdslijn. Lodewijk XIV veroverde Doornik halfweg de 17de eeuw. Hij zou een bepalende rol spelen. Getuigen van zijn regeerperiode zijn o.a. aanleg Vismarkt, rechttrekken Schelde en aanleg kaden. Nog twee Oostenrijkse periodes en twee Franse later kende Doornik een nieuwe, ditmaal Hollandse baas, vanaf 1815 onder koning Willem I.  Vanaf 1830 lag Doornik … in België.

  •  

Reviews en beoordelingen citytrip Doornik

Heb je zelf tips of opmerkingen over Doornik: historische rijkdom van België? Plaats je beoordeling

Hilde De Block 27 februari 2024

Heel duidelijke gids - interesse ging vnl naar de stad maar het is fijn dat er ook tips in de omgeving vermeld staan.

de visscher lilianne 17 december 2023

je reistips zijn voor iedereen bereikbaar en voor ieder wat wils en gezondheidsmogelijkheden. Men kan ze doen in groepsverband, maar ook in een persoonlijk tempo. Alleen of in familieverband. Zelfs, al ben je gezondshalve niet bekwaambaar je kunt dromen vanop je PC; waarvoor mijn grote dank.

Dirk Pauwels 25 juli 2021

Doornik was echt een verrassing. We zijn er twee weekends naartoe geweest omdat het ons zo beviel. Met de reisgids hebben we alle bezienswaardigheden kunnen ontdekken.

Kathy 27 november 2020

De reisgids is super. Net zoals de anderen :-). Alle hotspots en aparte plekjes zitten er in. We waren goed gedocumenteerd op pad!

Deprez Xavier 14 augustus 2019

Uitstekende gids voor een verrassende stad. Net op tijd om de "Pont des Trous" nog ongeschonden te zien. De week erop zien we de foto's van de afbraak op internet. Heiligschennis, je zou zo de Broeltorens te Kortrijk ook kunnen afbreken !

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info