Citytrip Leiden of weekendje weg? Bezienswaardigheden

Wandel onze wandelroute Lieden, die leidt je in om de oude stad beter te leren kennen

Met een bezoek aan Leiden zit je goed voor een bonte mix aan bezienswaardigheden. De vele musea bieden interessante voorwerpen van uiteenlopende aard. Onder de historische gebouwen horen enkele pareltjes. De brugjes, de grachten, de binnenhofjes, ... geven Leiden die gezellige aanblik. Wist je dat 'Leiden ontzet' een feestdag is voor de Leidse bevolking? Dat Rembrandt er geboren is. Over dit en véél meer geven we je achtergrondinformatie en vele tips voor een bezoek aan Leiden.  Lees meer

Hoe kan je je laten verleiden door een stad als Leiden? Wij helpen je graag.

  • Geniet van de charme van Leiden
  • Wandel van het ene hoogtepunt naar het andere
  • Ontdek de eerste levensjaren van Rembrandt
  • Bekijk de stad vanop straat of vanop het water
  • Reis er vlot naartoe met de trein

Gratis reisgids Leiden?

Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids Zuid-Holland kopen voor € 10

Muurgedichten

Dit muurgedicht is geschreven in het Fries en er zijn nog meer dan honderd op de gevels te lezen in niet minder dan 103 verschillende talen. Het initiatief werd opgestart in 1992 met als doel de vreemdelingen te verwelkomen. 

Binnenhofjes

Er zijn meer dan 30 binnenhofjes in Leiden. We brengen je met deze wandeling langs een paar mooie zoals deze van Eva Hoogeveen. Net zoals de andere is dit binnenhofje tot stand gekomen door een rijke familie die hun hemel wilden verdienen. Daarom bouwden ze kleine woningen binnen een ommuring met centraal een gemeenschappelijke tuin of binnenhof. De huisjes waren voorzien van het standaardcomfort voor die tijd. Arme mensen mochten er komen wonen in ruil voor een dagelijks gebed voor de weldoener. Ze waren bovendien verplicht zich éénmaal per maand te wassen! 's Nachts werden de poorten gesloten. Vandaag zijn het nog steeds huurwoningen voor senioren aan een voordelige prijs: ca. 400 à 500€ per maand.

3 oktober

De omgeving van de Visbrug is het hart van de festiviteiten van 3 oktober. Die datum is heilig voor de inwoners van Leiden want dan vieren ze 'Leiden Ontzet'. Op 3 oktober 1574 werden de Spanjaarden verdreven uit Leiden na een maandenlange belegering van de stad. De watergeuzen hebben de dijken nabij Rotterdam doorgestoken en de Spanjaarden moesten vluchten door de overstromingen. De watergeuzen kwamen de bewoners van Leiden tegemoet met haring en wittebrood. Tijdens de 3 oktoberfeesten staat bij de Leidenaars nog steeds hutsepot, haring en witbrood op het menu. Waarom hutsepot? Omdat het verhaal de ronde doet dat de Spanjaarden hals over kop moesten vertrekken en zelfs een pot warme hutsepot achterlieten. Die werd gevonden door een jongetje. De originele ketel staat in het museum Lakenhal, tenminste voor wie het wil geloven.

Reviews en beoordelingen citytrip Leiden

Heb je zelf tips of opmerkingen over Citytrip Leiden? Plaats je beoordeling

Jacqueline 24 mei 2023

Supermakkelijk

Rob Hensen 26 oktober 2019

Altijd handig dit soort routes, dan loop je niet zo maar door een stad, maar heb je veel informatie

Danny Menten 20 september 2016

Zeer handige reisgids. De wandeling werd reeds vanaf de P+R parking aan de rand van de stad beschreven. Je passeert langs alle belangrijke bezienswaardigheden, winkels en terrasjes. De beschrijving was zeer duidelijk en volledig, met kleine weetjes die de wandeling aangenaam maken. Men heeft dankzij deze reisgids geen kaart of reisboek meer nodig en daardoor kan men meer genieten van de stad. Deze reisgids is echt een aanrader !

Vanden Dries 29 december 2015

Een mooi stadje ontdekt en zeker als het zonnig is. Als je met de auto gaat is de parking een aanrader. In de prijs is een shuttlebus inbegrepen die je tot aan het hotel brengt en als ge terug naar huis gaat komt men u afhalen na een telf van hotel. Wij logeerden in hotel Best Western dat ons een parkingkaart aanbood waardoor de parking nog goedkoper is. We hebben de stadswandeling volledig gevolgd en hebben heel wat mooie plaatsjes ontdekt. De vele grachten en brugjes en tal van terrasjes. De kerstmarkt viel een beetje tegen, was erg klein en zeker niet te vergelijken met kerstmarkten in Duitsland. In het verkeer is het echt opletten geblazen voor de fietsers want de fiets is het vervoermiddel bij uitstek. Een auto kom je zelden tegen in de smalle straatjes. Wij gaan zeker nog eens terug in de zomer.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info