In Leiden stond de wieg van Rembrandt

Ontdek hoe de bekendste kunstschilder van Nederland leefde in Leiden

Rembrandt van Rijn, de belangrijkste Nederlandse kunstschilder uit de 17de eeuw werd geboren in Leiden. Hij leefde er van 1606 tot 1631. In Leiden zette Rembrandt dus zijn eerste stappen als kunstenaar. Het geboortehuis is verdwenen, er hangt wel nog een plakkaat. Op de Rembrandtplaats staat een opvallend kunstwerk als eerbetoon.  Lees meer

Je gaat kijken naar Rembrandt die naar zichzelf kijkt.

  • In Leiden stond de wieg van Rembrandt
  • Ontdek het leven van de kunstenaar tijdens zijn periode in Leiden   
  • Ga zeker naar de Rembrandtplaats
  • Kijk hoe Rembrandt naar zichzelf kijkt
Gratis reisgids downloaden

De beroemde kunstschilder Rembrandt van Rijn werd als zoon van een molenaar en bakkersdochter op 15 juli 1606 in Leiden geboren. Zijn volledige naam was Rembrandt Harmensz van Rijn. Hij was nog geen veertien toen zijn ouders hem inschreven aan de universiteit van Leiden. Hij zou er nauwelijks studeren want de schilderkunst trok hem teveel aan. Samen met een vriend Jan Lievens richtte Rembrandt in Leiden een atelier op waar hij leerlingen opleidde. Vanaf 1631 verhuisde hij naar Amsterdam. Het was de start van een productieve reeks werken. In 1634 huwde Rembrandt met Saskia van Uylenburgh. Drie maal op rij stierf een pasgeboren kind maar in 1641 kregen ze een zoon, Titus. Datzelfde jaar sterft echter Saskia. Hij vond troost bij zijn verzorgster Geertje Dircx maar kende met haar weinig huwelijksgeluk. Met haar opvolgster Hendrickje Stoffels kreeg Rembrandt een dochter Cornelia (1654). Hij krijgt vanaf dan minder opdrachten, leeft iets teveel boven zijn stand waardoor zijn schulden snel oplopen. Zijn huis en bezittingen moet hij verkopen in 1658.  Tijdens zijn laatste jaren leverde hij, ondanks zijn armtierig bestaan, nog prachtige werken af. Zijn vrouw Hendrickje sterft in 1663. Zijn zoon Titus in 1668. Een jaar later blaast de grootmeester op 4 oktober zijn laatste adem uit en wordt begraven in een gehuurd graf. Zijn kleindochter Titia (uit huwelijk van Cornelia met de schilder Cornelis Suythof) was de enige erfgenaam en kreeg in 1671 een bedrag uitgekeerd van 3150 gulden uit de verkoop van schilderijen en etsen.

Wist je dat het gezegde bij een belangrijke aankoop 'ik ga er een nachtje over slapen' afkomstig is van de periode van Rembrandt? In zijn woning in Amsterdam had hij een logeerkamer waar een potentiële klant een nachtje kon blijven slapen met het gevraagde schilderij aan de muur, vooraleer hij moest beslissen. 

Rembrandtplaats

Links in het gebouw zie je een kleine plaat die ons doet herinneren dat op deze plaats het geboortehuis van Rembrandt moet gestaan hebben. Rembrandt heeft hier gewoond van bij zijn geboorte in 1606 tot 1631. Het huis werd afgebroken in het begin van de vorige eeuw. Op het pleintje zie je de kleine Rembrandt afgebeeld die een zelfportret aan het schilderen is. 'De jonge Rembrandt' is een bronzen kunstwerk van de Duitser Stephan Balkenhol. Het kwam er naar aanleiding van het 400ste geboortejaar van de schilder in 2006. Aan de muur hangt nog een zelfportret in keramiek. 

Reviews en beoordelingen Rembrandt

Heb je zelf tips of opmerkingen over Rembrandt in Leiden? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info