Dom van Milaan bezoeken: tips, info + skip-the-line tickets kopen

Duomo Santa Maria in Milaan: één van de grootste gotische kerken ter wereld

De Duomo Santa Maria is een belangrijke bezienswaardigheid in Milaan. Een bezoek aan de Dom mag je dan ook zeker niet overslaan tijdens je verblijf. De indrukwekkende kerk is niet alleen mooi van de buitenkant, maar herbergt ook binnen de meest indrukwekkende iconen en artefacten.

De Dom van Milaan mag gezien worden als een gotisch kunstwerk. Kun je alvast niet wachten om al dit moois met eigen ogen te zien? Reserveer je toegangskaarten dan online.

 • Bezoek de imponerende Dom en Crypte in het hart van Milaan
 • Eén van grootste gotische kerken ter wereld
 • Bewonder de marmeren gevel, beelden, glasramen, praalgraven, ...
 • Beklim de toren voor een panorama op de stad en zelfs de Alpen 
 • Koop je ticket online en sla de wachtrij over
Koop je tickets online

Tip: de beste toegangskaarten voor een bezoek aan de Duomo

Natuurlijk wil je zeker zijn van toegang en niet te lang hoeven wachten in de rij. Je kunt dan ook het beste vooraf kaarten bestellen voor je bezoek aan de Dom van Milaan .

Bij GetYourGuide en Ticketbar koop je veilig en voordelig de beste tickets.

Bestel een Stadspas Milaan: gratis openbaar vervoer + kortingen voor bezienswaardigheden en meer

Milaan heeft natuurlijk nog meer te bieden dan alleen deze prachtige kathedraal. Om niets te missen van de stad kun je gebruik maken van een Milaan City Pass.

Deze bestel je eenvoudig online en kost slechts € 79,00 . Je kunt dan 48 uur lang gratis gebruik maken van het OV en kunt op flinke kortingen rekenen bij eetgelegenheden en museums. Koop hier je Milaan Stadspas voor € 79.

Duomo Santa Maria Nascente

1. Historie

1.1. De bouw van de Dom

Op de plaats van de Duomo Santa Maria, stond in het jaar 355 al een kerk. Echter werd deze kathedraal in 1075 volledig in de as gelegd. Ongeveer 300 jaar later, in 1386 om precies te zijn, liet Antonio de Saluzzo een nieuwe kathedraal bouwen .

De neef van de bisschop, Gian Galeazzo Visconti, maakte in deze tijd deel uit van de Italiaanse regering. Om ruimte te kunnen maken voor de nieuwe kerk, moesten er een aantal objecten afgebroken worden. Dit betrof de paleiselijke woning van de bisschop, de St. Stephen kapel en het Ordinari Paleis. De inwoners van Milaan en omliggende gebieden juichten de bouw van de nieuwe kathedraal toe . Het duurde dan ook niet lang voordat Visconti als Saluzzo genoeg geld hadden ingezameld om de bouw van start te kunnen laten gaan.

1.2. Franse architecten en bouwingenieurs

De Dom van Milaan werd in de begintijd uit terracotta opgetrokken. Later werd overgegaan op het gebruik van marmer dan afkomstig was uit het meer van Maggiore en de Candoglia groeve . Dit op aanraden van een uit Frankrijk afkomstige ingenieur die Visconti in 1389 had aangesteld. In 1399 werd de Dom bestempeld als een gebouw dat zonder enige kennis van zaken gebouwd zou zijn. De Franse architect die deze uitspraak deed noemde de kerk tevens een bouwval.

De uitspraken waren echter weinig onderbouwd en bleken achteraf ook niet op waarheid berust. De bouwtechniek werd echter wel aangepast en verbeterd waar nodig. Dit zorgde ervoor dat de bouw van de kathedraal in een stroomversnelling terecht kwam. Visconti liet het leven in 1402. De Duomo Santa Maria was toen half klaar. In het jaar 1418 werd de kathedraal ingewijd maar de bouw werd stilgelegd in 1480 . Dit kwam door een gebrek aan financiële middelen.

1.3. Vernieuwde visie

De koepel van de kerk en de inrichting kwam onder de verantwoording van Ludovico Sforza te liggen. Hij bracht maar liefst 60 iconen aan van heilige en Bijbelse figuren en profeten. Het werk van Sforza werd overgenomen door nog tal van andere architecten . Het interieur van de Dom was zo divers, dat Carlo Borromeo alle irrelevante beelden uit de kathedraal liet verwijderen. De toenmalige Aartsbisschop liet tevens de graven van Visconti en opvolgers verwijderen.

Pellegrino Pellegrini werd in 1571 aangenomen door de bisschop. Deze architect zou het reeds bestaande werk tot een einde moeten brengen . De architectuur die vooral Gotisch was, zou vervangen worden door een ontwerp met grote pilaren en facades in Romeinse stijl. Het bleef echter bij een ontwerp want alleen het interieur van de kathedraal werd afgemaakt.

1.4. Façade en torenspitsen

Carlo Buzzi zorgde in 1700 voor een gotische façade. Eind 17e eeuw was ook het dak van de Dom gereed en kon er doorgewerkt worden aan de torens . In 1900 werd de façade afgemaakt onder leiding van Napoleon die had toegezegd dat het kostenplaatje werd vergoed door Frankrijk. Echter is dit nooit gebeurd. Pellicani heeft de façade binnen een tijdsbestek van 7 jaar afgerond. Hij liet tevens een afbeelding van Bonaparte plaatsen op een toren.

1.5. Eindfase

In de eindfase werden standbeelden, spitsen en bogen geplaatst. In het jaar 1965, op 6 januari om precies te zijn, werd de hand gelegd aan de laatste poort van de Dom . De façade is tussen 2003-2009 van een flinke renovatie voorzien.

Niet minder dan 78 architecten hebben meegewerkt aan het bouwen van de Duomo Santa Maria in Milaan.

Façade Dom Milaan

2. Binnenin de Duomo Santa Maria

De Duomo mag zich de meest omvangrijke kerk van Italië noemen. Met plaats voor meer dan 40-duizend mensen, een totaaloppervlakte van 11.700 m2, een lengte van 158 meter en een hoogte van 108 meter, staat de Dom tevens in de top 5 van grootste kerken wereldwijd. Zowel de torens en de façade zijn Gotisch. Dit kun je goed vanaf de buitenzijde zien.

2.1. Torens

De Dom heeft geen torens met klokken maar wel 135 spitsen. Op het dak kun je maar liefst 2000 beelden bewonderen die staan opgesteld tussen de spitsen . Hier staat ook het beeld van Napoleon Bonaparte tussen.

De hoogste toren heeft een ruim 4.00 meter hoog bronzen beeld van Maria of Madonnina. Dit beeld werd vervaardigd door Giuseppe Pergeo in 1774. De rest van de iconen zijn van marmer.

Het dak met torenspitsen

Het dak van de Dom van Milaan

2.2. Toegangsdeur van de Dom

De toegangsdeur van de Duomo Santa Maria is afkomstig uit de 20e eeuw. Op de deur kun je houtsnijwerk van Lodovico Pogliaghi zien . De voorstelling is voorzien van kleurrijke reliëfs in Gotische stijl en weerspiegelt het leven van de Heilige Maria.

2.3. Sint Bartholomeus

Aan de linkerzijde van de offertafel zie je één van de meest bekende beeldhouwwerken van de Dom. Het icoon representeert de heilige Sint-Bartholomeus . Marco d’Agrate maakte het beeld in 1562 en beeldde het uit zonder huid. De huid ligt gedrapeerd om het lichaam van Sint-Bartholomeus.

Sint-Bartholomeus

2.4. Sarcofaag van bisschoppen

De bisschoppen die verbonden zijn geweest aan de Duomo Santa Maria, hebben hier hun eigen sarcofaag . Dit zijn Alberto da Intimiano, Ottone en Giovanni Visconti.

2.5. Trivulzio Candelabrum

De Trivulzio Candelabrum bestaat uit twee stukken. Je vindt hem in het dwarsschip van de Dom. Het onderste gouden gedeelte dateert uit de 12e eeuw. Dit deel is versierd met dieren, bladeren en andere voorwerpen uit de natuur. Het andere deel komt uit 1600.

2.6. De nagel waarmee Jezus werd gekruisigd

Boven de offertafel van de Duomo, zie je een koepel. Hier wordt een nagel bewaard waarmee Jezus zou zijn gekruisigd . Je kunt de nagel alleen zien doordat deze wordt aangegeven met een rood gekleurd licht. Maar 1 keer per jaar wordt de spijker uit de koepel naar beneden gehaald.

2.7. Tentoonstellingen in het museum

In de kathedraal van Milaan kun je tevens een museum bezoeken. Deze bestaat uit meer dan 35 ruimtes waarin elk een andere tentoonstelling te zien is . Je komt meer te weten over de historie van de Dom, maar ook van de stad zelf. Je kunt diverse tapijten, afbeeldingen, iconen en bijzondere glas-in-lood vensters bewonderen.

Museum dom milaan

Houd rekening met een aanzienlijke wachtrij als je de Duomo Santa Maria wilt bezoeken. Het beste kun je jouw toegangskaart vooraf en online bestellen voor € 16.00 . Je kunt ook een skip-the-line ticket kopen. Ze zijn wat prijziger maar je hoeft dan geen uren in de wachtrij te staan.

 

Binnenkant Dom van Milaan

3. Openingstijden van de Duomo Santa Maria

 • elke dag van 08.00 uur tot en met 19.00 uur. Je kunt op zijn laatst naar binnen om 18.00 uur.
 • het dak van de Duomo en de bijbehorende archeologische ruimte kun je elke dag tussen 09.00 uur tot en met 19.00 uur bezoeken.
 • de cryptes kun je van maandag tot en met vrijdag bezoeken van 11.00 tot en met 17.30 uur . Op zaterdag kan dit tot 17.00 uur. Zondags bezoek je de crypten van 13.30 tot en met 15.30 uur .
 • het museum is elke dag geopend, met uitsluiting van de woensdag. De openingstijden zijn van 10.00 tot en met 18.00 . Om 17.00 uur mag je als laatst naar binnen.

Museum duomo milaan

4. Welke toegangskaarten heb je nodig voor de Dom van Milaan?

 • toegangskaarten kun je bij de Duomo Santa Maria kopen, maar dit kan ook vooraf online .
 • het bezoeken van de kathedraal is kosteloos met uitsluiting van het dakterras, de crypten en de schatkist .
 • kinderen van 6-12 jaar kunnen de Dom tegen een gereduceerd tarief bezoeken .
 • je kunt gebruik maken van een lift als je het dak van de Duomo wilt bezoeken. Dit is een betaalde dienst. Voor kinderen tussen de 6-12 jaar geldt er een korting.
 • voor € 18,75 kun je een Duomo Pass aanschaffen. Je kunt dan niet alleen de kathedraal, musea, het dak van de Duomo en de archeologische ruimte bezoeken, maar ook een bezoek brengen aan de San Gottardo kathedraal. Kinderen betalen een gereduceerd tarief. De Pass kun je hier bestellen .

5. Vermijd lange wachtrijen voor de Duomo Santa Maria

Vooraf toegangskaarten reserveren is een prima optie als je geen tijd wilt verspillen aan wachten . De Dom is een populaire bezienswaardigheid in Milaan. Het kan er dan ook behoorlijk druk zijn. Gewone toegangskaarten bestel je online voor € 16,00 . Wil je direct toegang en gebruik maken van een speciale entree? Koop dan een iets duurdere skip-the-line ticket voor € 28,00.

Tips

 • bestel je toegangskaarten vooraf en online. Je hoeft dan geen rekening te houden met lange wachtrijen voor de ingang van de kathedraal.
 • bezoek de Dom van Milaan buiten het hoogseizoen indien mogelijk . In de wintertijd zijn er een stuk minder bezoekers, ook in de middaguren.
 • wil je de Duomo wel in het hoogseizoen bezoeken? Doe dit dan zo vroeg of zo laat mogelijk .

6. Routebeschrijving Duomo Santa Maria

6.1. Wandelend

Duomo Santa Maria ligt midden in het centrum van Milaan aan de Piazza del Duomo. Als je voor een citytrip in Milaan bent, dan kun je de Dom prima wandelend bereiken. Het is ongeveer 15 minuten lopen vanaf San Lorenzo. Vanaf Porta Garibaldi loop je 10 minuten langer.

6.2. Metro of de tram

 • reis vanaf het station met de geelkleurige M3 metro
 • kom je vanaf Cadorna? Pak dan de roodkleurige M1 metro naar de Duomo halte. Je stapt tegenover de Duomo uit.
 • met de tram reizen kan ook. Neem lijn 15 naar Piazza Via Fontana . Vervolgens stap je over op tramlijn 2 en 14 naar Via Torino. Naar Via Mazzini reizen doe je door gebruik te maken van de lijnen 16,24 of 27. Ook deze halte bevindt zich vlakbij de kathedraal.

6.3. Auto

Er heerst een limiet voor autoverkeer en je hebt dan ook een permissie nodig om in dit gebied te mogen rijden. De kathedraal bevindt zich in dit gebied. Je kunt dus het beste een parkeerplaats zoeken om je auto achter te laten en verder te reizen met de tram of metro.

6.4. Wandeltour door Milaan

Als je niets wilt missen van deze indrukwekkende stad, kies dan voor een wandeltour door de stad. Deze tours reserveer je hier vanaf € 75,00 . Dat is inclusief entree voor de Duomo en Scala. Natuurlijk kom je ook langs alle andere bijzondere highlights van de stad.

6.5. Routekaart van Duomo Santa Maria

7. Handige informatie

 • zorg ervoor dat je nette en bedekte kleding draagt. In ieder geval geen kleding waarbij de schouders of knieën ontbloot zijn.
 • fotograferen binnenin de kathedraal is niet toegestaan. Medewerkers zullen je tevens verzoeken om je smartphone uit te doen.
 • je tas of bagage kan nagekeken worden bij de entree. Houd er rekening mee dat je niet met grote schoudertassen of rugzakken naar binnen mag.
 • wachtrijen voor de Duomo kunnen aanzienlijk zijn. Vooraf een toegangskaart reserveren is aan te raden . Wachten is dan niet meer nodig.

8. Video: Duomo Santa Maria in Milaan

Bekijk deze video en kom alvast in de stemming voor jouw bezoek aan de Dom van Milaan. De video bevat tevens uitgebreide informatie en leuke wetenswaardigheden over de Dom.

9. Overnachtingsmogelijkheden in Milaan

Milaan is een wereldstad waarin je gemakkelijk meerdere dagen kan vertoeven voor je alle belangrijke bezienswaardigheden gezien hebt. Behalve de Duomo wil je misschien ook wel Het Laatste Avondmaal van Da Vinci gaan bewonderen? Of de indrukwekkende shoppinghallen en het Sforza kasteel? En vergeet de voetbaltempel van San Siro ook niet. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Kortom, je bent wel een tijdje bezig met je ontdekking van deze metropool, een overnachting is dus bijna een must. Op zoek naar een overnachting in Milaan tijdens je citytrip? Bekijk hier de beste deals.

10. Wandelen door Milaan met onze gratis route

Milaan leent zich bij uitstek voor een stadswandeling. Download onze wandelroute door Milaan en kom op de meest interessante plaatsen van de stad. Iets missen hoeft dus niet meer. Natuurlijk op het tempo dat jij wenst.

Verken je liever een andere Italiaanse stad te voet? Download dan onze andere gratis routes voor mooie stadswandelingen.

Reviews en beoordelingen Dom van Milaan

Heb je zelf tips of opmerkingen over Dom van Milaan? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info