Parken, pleinen en andere bezienswaardigheden Nice

Ontdek nog meer leuke plekjes in Nice, hoofdstad van de Côte d'Azur

Place Masséna bestond in de middeleeuwen nog uit moeras en weilanden. Vandaag wandel je over dit immense plein, aangelegd halfweg de 19de eeuw. Het is het meest levendige plein in Nice, vlakbij het oudere stadsgedeelte. De noordzijde bevat neoklassieke gevels in oker en rode kleuren, de meeste met arcadebogen in een Italiaanse stijl. Opvallend zijn ook het zwart-witte dambordmotief en de zeven ‘paalzitters’.  Het kunstwerk ‘Conversation à Nice’ is van de hand van de Spaanse beeldhouwer Jaume Plensa. Het zijn sculpturen in een mediterende houding die met elkaar ‘communiceren’. Elk figuur, op een 10 meter hoge paal, stelt een werelddeel voor. Probeer hier ook ’s avonds eens te komen, want dan lichten ze op in diverse kleuren.  Aan de andere kant staat het standbeeld van Apollo te midden een barokke fontein (Fontaine du Soleil) en de langwerpige dansende waterpartij.  Sinds 2007 loopt hier de tram door. Lees meer

Flaneren over de pleinen van Nice is genieten van kunst, erfgoed en de horeca uiteraard.
 • Met de TGV® naar Nice

  Met de TGV® naar Nice

  Via de officiële website van NMBS Euorpe is het eenvoudig om online internationale treintickets te reserveren voor Europese bestemmingen. Treinreizen kunnen geboekt worden via de website voor Thalys, Eurostar, TGV® of ICE.
  va. € 118 - Boek nu
 • Verken wat nog meer de moeite is in Nice
 • Ontmoet de paalzitters op Place Masséna
 • Ontdek de groene parken in Nice: Jardin Albert I en Parc du Château
 • Geniet van het uitzicht vanop Tour Bellanda
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Jardin Albert I en het Monument du Centenaire

Tussen de Promenade des Anglais en de oude stad ligt de tuin van Albert I. Deze werd aangelegd halfweg de 19de eeuw en is daarmee de oudste van de stad. Als je in noordelijke richting wandelt kom je op Place Masséna, één van de kernen van Nice en samen met de Promenade des Anglais de uitgaansbuurt bij uitstek.

Maar eerst kom je langs het Monument du Centenaire. Dit monument is opgericht in 1892 om de honderdste verjaardag te herdenken van de annexatie van Nice bij Frankrijk in 1792 tijdens de Franse Revolutie. Bovenaan zie je een bronzen beeld verwijzend naar Nike, godin van de overwinning. Onderin in marmer staat een vrouwenpaar, een allegorie van Nice dat zich overgeeft aan Frankrijk.

Nice, tussen Huis van Savoy en Frankrijk

Er is voor het eerst sprake van Nikaïa (het latere Nice) in de 3de eeuw v.C. Van in de 14de eeuw koos de stad ervoor om zich onder de bescherming te nestelen van het Huis van Savoie, een staat in het toenmalige West-Europa. Het Huis van Savoie had ook Piëmonte onder zijn hoede, later ook Sardinië en Sicilië. Logisch dus dat er Italiaanse invloeden ook tot in Nice geraakten. In 1792 (Franse Revolutie) kwam Nice terug in Franse handen maar in het begin van de 19de eeuw kwam Nice al terug onder het heerschap van het Huis van Savoie, tot 1860. Het verdrag van Turijn in 1860 zou echter definitief bepalen dat Nice tot Frankrijk hoorde, al was daar ook een referendum voor nodig waar de inwoners unaniem mee instemden om voortaan Frans te spreken.

Achter het Monument du Centenaire ligt de fontein Tritons. De vier marmeren zeegoden uit de Griekse mythologie (voorstelling van een badend mannenfiguur met een lange visstaart) zijn nog de originele uit de beginjaren van de 19de eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de fontein ontmanteld, de beelden veilig opgeslagen in een tuin van de villa Paradisio. Nadien werden ze teruggeplaatst in het Albert I – park. 

Kasteelpark – Parc du Château

Dit park ligt op de top van een heuvel aan de zee. Een kasteel is er niet wel een donjon of ronde toren. Naar boven kan je te voet of met de lift die gelegen is in de Quai Rauba Capeu (kustlijn volgen). De Tour Bellanda of het donjon is het Scheepvaartmuseum. Het zicht vanop de heuvel is adembenemend met aan de ene zijde de Middellandse Zee en aan de andere zijde de Alpes Maritimes.

Tour Bellanda

De ronde toren is gebouwd in 1825 op de plek waar een middeleeuwse toren heeft gestaan die deel uitmaakte van de vestingen rond Nice. De naam ‘Bellanda’ is ontleend aan het Latijn, letterlijk vertaald ‘mooi land’. Hier bevindt zich het Scheepvaartmuseum van Nice. De toren heeft een opmerkelijke geschiedenis. Zo zou de Lijkwade van Turijn hierheen zijn gebracht tussen 1536 en 1543 door de verbannen Charles III, toen Graaf van Savoie, om het in de toren in veiligheid op te bergen. In deze toren liet de Franse componist Berlioz zich in 1844 inspireren voor zijn werk La Tour de Nice, later herwerkt tot Le Corsaire.

Reviews en beoordelingen Parken en andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Nice? Plaats je beoordeling

Bouché Nico13 juli 2016

Voorlopig heb ik geen tips. Het is super om vooraf reeds reisinformatie te kunnen inkijken.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info