Cours Saleya: hét hart van Vieux-Nice

Overdag markt, 's avonds smeltkroes van gezellige beleving

De Cours Saleya vormt zowat het hart van het oude stadsdeel. Waar nu dit langgerekte plein ligt, bevond zich vóór 1700 een stadsmuur. Toen die afgebroken werd, kwamen vissershuizen en winkels in de plaats tussen waar toen de oude haven lag en de paleistuinen van de Graaf van Savoie. Vandaag wandel je er tussen de marktstalletjes (elke dag is er wel een of andere markt), kan je een terrasje doen, lekker shoppen of gewoon kijken naar de zee of naar de okergele fraaie gevels rondom. Iets wat de wintertoeristen die naar het warmere Nice afzakten vanaf eind 18de eeuw ook al deden.  Lees meer

Je kan een hele dag op Cours Saleya vertoeven: overdag is er markt en 's avonds vertier en plezier 
 • Met de TGV® naar Nice

  Met de TGV® naar Nice

  Via de officiële website van NMBS Euorpe is het eenvoudig om online internationale treintickets te reserveren voor Europese bestemmingen. Treinreizen kunnen geboekt worden via de website voor Thalys, Eurostar, TGV® of ICE.
  va. € 118 - Boek nu
 • Bezoek elke dag een markt op Cours Saleya
 • Meest gezellige voetgangerszone in Nice 
 • Genieten van bloemen, curiosa, antiek, en terrasjes
 • Nog even tijd voor een museum, een kapel, Adam en Eva? 
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Toen struinden ze op de zeedijk op de Terrasses Ponchettes. Ze genoten van de zon, keken naar de vissers die binnenvoeren of hun netten herstelden, naar de omringende besneeuwde bergtoppen, … Toen de aanleg van de Promenade des Anglais was voltooid (1822), ‘verhuisde’ de wandelende beau monde aldaar maar tóch werd in 1839 nog een wandeldijk bijgebouwd, les Terrasses Neuves.

Musée de la Photographie

In het Musée de la Photographie worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden rond bekende namen uit de fotografie of rond thema’s verband houdend rond het wereldje van de foto. Tegelijk wil dit museum een collectie verzamelen van fotomateriaal uit Nice en de omgeving van diverse aard: geschiedenis, de natuur, industrie, patrimonium, urbanisatie, … Website: http://museephotographie.nice.fr 

Chapelle de la Miséricorde

De Chapelle de la Miséricorde wordt gerekend tot de top 5 van de mooiste barokgebouwen wereldwijd. Opgericht in de periode dat Nice volledig in de ban was van de barok. Bernardo Vittone, een befaamd architect uit Piëmonte werd aangesteld door de Orde van Théatins om de kapel te bouwen. Later nam het broederschap van de Zwarte Boetelingen de kapel in hun bezit. De flamboyante barokstijl laat zich nog meer bewonderen binnen. In de sacristie hangen twee meesterwerken met een afbeelding van de H. Maria: één van Jean Miralhet (1429) en één van Louis Bréa (1515). De decoratie van het koor en hoogaltaar gebeurde onder de leiding van Hercule Trachel, kunstenaar uit Nice. 

Barok in Nice

Hoe komt het toch dat Nice, en zeker het oude stadsgedeelte, zoveel barokke gebouwen telt? We keren terug in de tijd van de 17de eeuw toen Nice bescherming kreeg van het Huis van Savoie o.l.v. de Graaf van Savoie, tevens koning van Piëmonte-Sardinië.  Het was de bloeiperiode van de barok in Italië. Net als de hoofdstad Turijn van het toenmalige koninkrijk Piëmonte-Sardinië groeide Nice snel uit. Men inviteerde architecten uit Piëmonte uit om de middeleeuwse buurt van Nice op grote schaal te renoveren. Dat gebeurde dus met de inplanting van rijke barokke gebouwen.

Maison d’Adam et Eve

Dit gebouw in de Rue de la Poissonnerie dateert uit het eind van de 16de eeuw. Bekijk de decoraties, de kleuren, typisch voor die tijd, maar wat zeker opvalt, is het bas-reliëf van een man en een vrouw, blijkbaar in een ruzie verwikkeld. Bronnen vermelden dat dit Adam en Eva in de tuin van Eden zijn, vandaar ook de naam van het huis. Het bas-reliëf en de ‘sgraffito’ omkadering (verwijzing naar de tuin van Eden) dateert uit 1584.

Reviews en beoordelingen Cours Saleya

Heb je zelf tips of opmerkingen over Cours Saleya? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info