Citytrip Nice: stad met twee kathedralen en heel wat kerken

Vind je de Russische Orthodoxe Kathedraal ook de meest bijzondere?

In de 17de eeuw werd Nice werkelijk ‘overvallen’ door overdreven godsvrucht. Dit is duidelijk te merken in de oude stad. De kathedraal St.-Réparate (uit de 17de eeuw, met barokke gevel) en de kerken Gesù Saint-Jacques le Majeur (gebouwd in de 17de eeuw met mooie barokdecoratie) en deze St.-François-de-Paule zijn hiervan nog stille getuigen. Al deze kerken kunnen bezocht worden. Lees meer

 • Met de TGV® naar Nice

  Met de TGV® naar Nice

  Via de officiële website van NMBS Euorpe is het eenvoudig om online internationale treintickets te reserveren voor Europese bestemmingen. Treinreizen kunnen geboekt worden via de website voor Thalys, Eurostar, TGV® of ICE.
  va. € 118 - Boek nu
 • Maak kennis met de godsvrucht in Nice
 • Kathedraal Sainte-Réparate: prachtig gedecoreerd
 • Lees meer over de Heilige Réparate
 • Russische kathdraal: rijkdom uit Orthodoxe wereld
 • Kerk St-Rita en Notre Dame du Port
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Kathedraal Sainte-Réparate

Wat eerst nog een eenvoudige kapel was, opgericht in de 11de eeuw ter ere van de H. Réparate, werd stelselmatig uitgebouwd en tot kathedraal verheven in 1531. Maar de kerk werd vernietigd in 1650. De uit Nice afkomstige architect Jean-André Guibert tekende de plannen voor de huidige kathedraal in barokstijl. De bouw startte op in de 17de eeuw, kende wat vertraging maar geraakte toch klaar in goed 50 jaar. De klokkentoren kwam er nog bij in de loop van de 18de eeuw waarbij stenen werden gebruikt van de oude kathedraal. Op de voorgevel staan heiligenbeelden en in de medaillon herken je de H.Réparate. De koepel met de gekleurde geglazuurde dakpannen zal je meermaals kunnen ontwaren tijdens de wandeling. Een bezoek aan de kathedraal kunnen we warm aanbevelen.

Dit is een zeer rijk gedecoreerde kerk, toont een weldaad aan barokke kunst en heeft 10 prachtige zijkapellen. Grotendeels is het interieur geïnspireerd op dat van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Bovendien telt de kathedraal liefst 3 orgels. 
Raadpleeg zeker eens hun website voor meer info en prachtige foto’s: http://cathedrale-nice.fr 

Sainte Réparate, onbekend maar niet onbemind

Sainte Réparate is misschien niet zo bekend maar zeker niet onbemind in Nice. De patrones van de kathedraal is tevens de beschermheilige van de stad Nice. Réparate was een jonge martelares uit Palestina die op amper 15-jarige leeftijd stierf in het jaar 250. Eerdere pogingen om haar te doden mislukten: brandstapel, kokend gif, niets hielp. Dan werd ze maar onthoofd en haar lichaam werd te water gelaten. In Nice zou het bootje aan de kust zijn aangemeerd, mede over zee getrokken door engelen, zo vertelt een legende. Relieken van Sainte Réparate bevinden zich in de kathedraal.

Cathédrale Russe

De Cathédrale Russe (Russische kathedraal) ligt een beetje in een hoek van de stad. Toch is het de moeite waard om zich hiervoor te verplaatsen, je vertrekt het best vanaf het treinstation Ville-Nice. Deze kerk is zeer rijkelijk versierd en werd zo'n 100 jaar geleden gebouwd door een kleine in Nice residerende Russische gemeenschap. Dit waren steenrijke mensen die hier villa's en kastelen bouwden. Daardoor zijn de zes koepels van deze kathedraal ook bedekt met bladgoud. Ook het interieur zal je ogen verblinden met het beste uit de Orthodoxe wereld. Alle voorwerpen werden speciaal voor deze kerk gemaakt door Russische kunstenaars. De eerste Russisch-Orthodoxe kerk in Nice werd ingehuldigd in 1860 maar door de vele gelovigen werd die kerk te klein en kwam deze mooie kerk tot stand. Opgepast, tussen 12u en 14u is deze kerk altijd gesloten, alsook tijdens de erediensten. Meer info op www.sobor.fr

Kerk St-Rita et de l’Amonciation

De kerk, toegewijd aan de H. Rita, werd grondig herbouwd in de 17de eeuw, waarvan de oudste delen dateren uit de 13de eeuw waardoor dit één der oudste kerken is van Nice. Oogt de buitengevel niet bijzonder, dan tref je binnen een weelderige barokstijl. De altaren, het gewelf, de lambriseringen, marmerstukken, schilderijen trompe l’oeil enz zullen zeker enkele minuten van je aandacht opeisen.

Kerk Notre-Dame du Port

De kerk Notre-Dame du Port bevindt zich in de wijk van Port Lympia, vandaar ook de naam. Al wordt ze ook Eglise Notre Dame de l’Immaculée Conception genoemd. Met de kolommen heeft ze iets van een tempel. De stijl is neoklassiek. Die zuilen werden in 1896 toegevoegd. Aan de kerk zelf is gebouwd tussen 1840 en 1853. Normaal zal je de kerk niet open vinden voor bezoek.

Reviews en beoordelingen Kathedraal - kerken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kerken? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info