Porthuizen bezoeken en portwijnen proeven?

Beschermd product uit de Dourovallei

Bij de kennismaking met Porto kan je niet om de wereldberoemde plaatselijke drank heen. De voornaamste porthuizen bevinden zich op de andere oever van de Douro, dat is op grondgebied van de gemeente Vila Nova de Gaia. Alle grote producenten van port stellen er hun kelders open voor bezoekers: Ferreira, Calèm, Osborne, Ramos Pinto, Rozés, Sandeman. Lees meer

Daar wandel je dan even terug tot net voor de brug om daar dan naar de kaaien af te dalen.
  • Bezoek de citadel van Porto
  • Wandel door de Dourovallei
  • Doe een proeverij in een van de porthuizen
  • Proef van Ramos Pinto
Gratis reisgids downloaden

Je kan via de ijzeren brug naar de overkant van de Douro wandelen vanuit de oude stad of je neemt de metro naar Jardim do Morro. Daar wandel je dan even terug tot net voor de brug om daar dan naar de kaaien af te dalen: Avenida Diogo Leite. Vanaf deze kaai heb je een prachtig zicht op de oude stad Porto. Nadat je een paar porthuizen langs bent gewandeld kom je bij een infokantoor waar je de adressen met kaart kan krijgen van de meeste porthuizen.

Portwijnen

Net zoals de champagne werd ook de porto per toeval ontdekt. De porto werd voor het eerst "uitgevonden" in Engeland en niet in Portugal. Een handelaar uit Engeland had een lading wijn uit de Dourovallei gekocht en voor het transport (eind 17e eeuw) voegde hij er wijnalcohol aan toe. Dat voorkwam inderdaad dat de wijn slecht zou worden op weg naar Engeland. Maar hij had alcohol toegevoegd voor het gistingsproces beëindigd was. Het gaf de wijn een bijzondere samenstelling en zoete smaak. Meteen was de porto geboren. Nu nog steeds maakt men portwijnen op dezelfde wijze.

De Engelsen sloten in 1700 een contract om de portwijnen te mogen verdelen over de gehele wereld. Het werd uiteindelijk een beschermd product die alleen nog geproduceerd mag worden in de Dourovallei (ca. 25.000 hectaren wijngaarden). Wijnbouwers zijn trouwens aan heel wat regels gebonden om van hun druiven portwijn te mogen maken. Het bracht grote rijkdom in Portugal en heel in het bijzonder in Porto, maar dat had je wellicht al gemerkt bij de stadswandeling.

Portwijnen zijn er nu in veel kwaliteiten: Ruby is de jonge soort en is een mengeling van meerdere druivensoorten en oogsten. Tawny is ook een mengeling maar heeft verschillende jaren gerijpt op eikenhouten vaten. Vintage is een porto van één wijngaard en druivensoort tijdens een uitzonderlijk wijnjaar geproduceerd. Ook die wijn rijpt 3 jaar op vaten en ondergaat daarna een verder rijpingsproces in de fles.

Alles over de portwijnen lees je op de overkoepelende website: www.ivdp.pt

Websites van porthuizen:

Reviews en beoordelingen Portwijnen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Porto: wereldberoemde drank? Plaats je beoordeling

Dominique Wilmots11 mei 2019

Leuke gids

Marc Coutereel12 oktober 2018

Is een nuttige gids

Weetjens Jan29 september 2016

De Reisgids was heel praktisch. de wandeling bracht ons naar alle plaatsen die we wilden zien. slechts een paar keer moeten zoeken naar de juiste straat, maar over 't algemeen goed uitgelegd en weergegeven. Voor de porthuizen zou het handig zijn de openingsuren van de porthuizen te vermelden, want bij de meesten (zeker die grote zoals Sandeman) konden we vanaf 16u niet meer terecht voor een rondleiding.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info