Andere bezienswaardigheden Trier

De Petrusbrunnen, Driekoningenhuis, Römerbrücke en nog meer

Op de Hauptmarkt staat nog een oude fontein, de Petrusbrunnen van eind 16de eeuw. Dit belangrijkste plein van Trier heeft ook nog het Marktkreuz (het origineel staat in het Simeonstiftmuseum). Dit was het symbool dat de inwoners van Trier rond het jaar 1000 toestemming gaf dat ze handel mochten drijven. Achter de huisgevels zie je de kerk Sankt-Gangolf. Je bereikt het portaal via een kleine poort tussen de huizen. Dit poortje is 18de eeuws. Origineel is het uit de 13de eeuw maar wat je nu te zien krijgt is het resultaat van talloze verbouwingen tot de 18de eeuw. Omdat men vanuit de toren een goed zicht heeft over de stad heeft er nog een torenwachter in gewoond. Lees meer

  • Wandel over de Hauptmarkt
  • Bewonder de mooie sierlijke gevels
  • Zoek de voordeur van het Driekoningenhuis
  • Loop over de Römerbrücke en spot de Zollkran

 

Gratis reisgids downloaden

Er zijn op dit marktplein talrijke mooie gevels te zien waarvan de Steipe het belangrijkste gebouw is. De Steipe is niet meer origineel. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het plat gebombardeerd. Maar het werd heropgebouwd volgens de originele plannen uit de 15de eeuw. Dit was tot de 18de eeuw het stadhuis van Trier. Nu is er op de benedenverdieping een horecazaak.

Achter de Steipe zie je een rood gebouw. Het ‘Rotes Haus’ heeft een bijzondere tekst op zijn gevel staan. Wellicht voor het merendeel onbegrijpbaar maar het verkondigt dat Trier nog 1300 jaar ouder is dan Rome. Daar zijn evenwel geen bewijzen van.

Driekoningenhuis

Deze woning werd rond 1200 gebouwd. Toen waren de eerste twee verdiepingen zonder openingen. Dit was de beste manier om overvallers buiten te houden. Vandaar zit de voordeur op de tweede verdieping. Deze was te bereiken met een ladder die kon worden opgetrokken.

Keurvorstelijk Paleis

Dit mooie paleis werd gebouwd in 1756 door keurvorst Philipp von Walderdorff. Het werd nooit afgewerkt want de Basilika staat in de weg. Maar het interieur beviel de laatste keurvorst niet. Het kreeg daardoor een bestemming als gastenhuis en werd in 1794 geplunderd en gedegradeerd tot kazerne. In 1930 gerestaureerd maar in 1944 gebombardeerd, doch veel beelden konden worden gered, zelfs de mooie trap bleef gespaard. Dit gebouw is in gebruik door de overheid en kan niet bezocht worden.

Karl Marx Haus

Karl Marx werd in Trier geboren in 1818. Hij heeft hier evenwel nooit gewoond toen hij zich actief in het marxisme stortte. Hij reisde door Europa en stierf tenslotte in Londen. Zijn thema's zijn communisme, materialisme, kapitalisme en economie. Foto's, documenten en nog wat andere snuisterijen vertellen je er meer over. Eerder voor mensen die in deze materie veel interesse hebben.

Sankt-Georgsbrunnen

Een bekende en populaire rococo fontein uit 1750 die ongeveer 10 jaar geleden werd gerestaureerd. Het ontwerp is van dezelfde architect als het Keurvorstelijk Paleis waar je tijdens de wandeling langskwam. De opdrachtgever was een zekere Georg vandaar ook de naam. Bovenaan staat de Heilige Georg en aan de vier zijden zie je de vier seizoenen afgebeeld. Deze fontein werd net zoals deze op de Hauptmarkt van water voorzien door eenzelfde bron.

Römerbrücke  en Zollkran

Aan de Moezel heb je de Romeinse brug, althans de pijlers zijn nog echt Romeins. Vroeger werd er op de pijlers een houten brug gebouwd. Langs deze rivier staan er ook nog een tweetal kranen. De rivier was bij het verval van de Romeinse wegen zowat het enige transportmiddel. De goederen werden door deze kranen in de schepen geladen en gelost. De ene kraan dateert van 1413 en de andere van 1774. Het waren eigenlijk tolkranen die de belasting in natura uit de schepen losten. De armen kunnen niet bewogen worden, wel het dak.

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Trier? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info