Trier: Dom en Liebfrauenkirche

Loop deze twee indrukwekkende kerken binnen

De Dom was ooit tweemaal zo groot, hij werd echter verschillende malen vernield. Tenslotte heeft aartsbisschop Poppe de huidige Dom gebouwd. Hij heeft nog steeds twee koren, waarvan eentje met een bedevaartommegang. Naast de Dom ligt de Liebfrauenkirche uit 1260. Net zoals Trier heeft ook de Dom een zeer lange geschiedenis. In de 4de eeuw stond hier de eerste kerk, het was een basiliek en meteen zetel van de bisschop. De functie van bisschopszetel heeft ze nu nog steeds, vandaar dat ze de titel 'Dom' draagt.  Lees meer 

  • Ontdek de Dom met grondplan
  • Ga kijken naar het Allerheiligenaltaar
  • De Schatkamer bevat een Heilige Nagel
  • Bevat de Kapel van de Heilige Rock het echte gewaad?
  • Bezoek de gotische Liebfrauenkirche
Gratis reisgids downloaden

De huidige kerk dateert van rond het jaar 1000, opgebouwd in romaanse stijl en daarna nog ettelijke malen verbouwd en uitgebreid. De buitenkant is zeker indrukwekkend maar ook de binnenzijde verdient je aandacht. In onze gratis reisgids Trier hebben we een klein grondplan toegevoegd. Zo mis je de belangrijkste bezienswaardigheden niet.

Wil je meer zien van de buitenkant van de Dom? Ga dan in de Windstrasse. Daar zie je duidelijk de verschillende bouwperioden en -stijlen.
Net voor de rechteringang van de Dom zie je links van die ingangsdeur een grote gebroken pilaar liggen. Die ligt er al sedert 1614. Het is een deel van een granieten zuil die toen opgegraven werd bij funderingswerken aan het Allerheiligenaltaar. Dit zware stuk werd toen naar buiten gesleept en bleef er liggen, tot vandaag. Het kreeg zelfs een naam 'Domstein'. Die zuil dateert van de eerste Dom uit de 4de eeuw.

In de Dom ga je rechtdoor en bij de 3de zuil zie je een prachtig altaar, het Allerheiligenaltaar. Het is ook het graf van de aartsbisschop von Metternich. Ga verder rechtdoor. Eerst is er rechts de poort naar de kruisgang. Wat verder is de trap naar de schatkamer en de kapel van de 'Heilige Rock'. Links van die trap zie je de toegang tot de crypte.
In de Kruisgang zie je niet alleen een aantal platte grafzerken maar krijg je een mooi zicht op de Dom. Daarvoor moet je wel het middenplein kruisen. Na de drukte van het centrum is de stilte een verademing,als er geen restauratiewerken bezig zijn.

De Schatkamer is alleen te bezoeken mits het betalen van inkomgeld. Volgens kenners zou het draagbaar altaar uit de 10de eeuw het meest waardevolle stuk zijn. Maar bijzonder is toch wel de 'Heilige Nagel'. Dit zou één van de vier nagels zijn waarmee Christus werd gekruisigd. Al is het weinig waarschijnlijk dat ze toen zo'n sierrijke nagels gebruikten om iemand te kruisigen.

Ga nog wat hoger via de bedevaarttrap naar de kapel van de 'Heilige Rock'. In die rijkelijk versierde kapel met een prachtig portaal uit de 17 de eeuw ligt een gewaad dat Christus nog zou gedragen hebben. Het kleed krijg je niet te zien omdat het te fel onderhevig is aan licht en vochtigheid. Het is bewaard in een schrijn met klimaatregeling in die kapel. Het is zo bijzonder omdat er geen naden aan zijn. Maar over de echtheid is er natuurlijk twijfel. Spijtig genoeg mag je niet in de kapel zelf, behalve tijdens de 'Heilige Rock Tage', meestal van half april tot half mei, info op www.heilig-rock-wallfahrt.de.

Keer terug via de andere zijbeuk naar de uitgang van de kerk. Zo kom je langs de mooie preekstoel, bouwstijl renaissance en dateert van 1572. Boven je hoofd zie je het grote orgel.

Wens je meer informatie over de Dom dan kan je naar de Dom Information. Dat is in het gebouw recht tegenover de Liebfrauenkirche. Meer info over de Dom en het informatiecentrum: www.dominformation.de

Liebfrauenkirche

Deze kerk werd eind 2011 gerestaureerd en straalt een totaal andere sfeer uit dan de Dom. De Liebfrauenkirche is gebouwd op de fundamenten van een deel van de eerste Dom. Die bestond immers ook uit twee kerken. De Liebfrauenkirche zou de oudste gotische kerk zijn van Duitsland. Ze dateert van de 13de eeuw en is gebouwd in de vorm van een Grieks kruis.

Als je binnenkomt merk je meteen de totaal andere sfeer op. Het is er zeer gezellig. Rechts heb je meteen iets bijzonders. Je kan daar in de vloer kijken (betalend). Je ziet de verschillende vloeren van de 4de eeuw tot nu. Ga ook even binnen in de doorgang tussen de twee kerken. Daar staat een zeer mooie Piëta. Meer info over deze kerk lees je op www.liebfrauen-trier.de

Reviews en beoordelingen Dom

Heb je zelf tips of opmerkingen over Trier: Dom en Liebfrauenkirche? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info