Rabat: bezienswaardigheden en shopping

Iedere cultuur liet een indruk na

In Rabat kan je niet om de geschiedenis heen. Je treft er zowel prehistorische, Romeinse als vroeg Islamitische vondsten en ruïnes. Daarnaast zijn er ook diverse activiteiten te ondernemen, zoals shoppen op markten en in winkeltjes, of een van de vele restaurants binnen stappen. Een boeiende plaats voor een eerste kennismaking is de medina, met onder meer een oude moskee en tal van mogelijkheden voor shopping. Lees meer

  • In Rabat kun je niet om de geschiedenis heen
  • Start je verkenning met de medina
  • Wandel en geniet in de winkelstraatjes
  • Bezoek de ommuurde "Oudaia Kasba"
  • Waardevolle archeologische vondsten 
  • Ontdek de opgravingen van Sala
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids € 7,5

Binnen de muren van de Oudaia Kasba staat de oudste moskee van de stad, maar er ligt ook een mooie tuin. Je kunt er ook genieten van een prachtig uitzicht. In de omgeving van de Hassan-toren, in het eigenlijke stadscentrum, vind je onder andere de indrukwekkende moskee van Mohammed V en het koninklijke paleis. Van daar is het niet zo ver naar de ruïnes van de Romeinse stad Sala en de necropolis van Chella.  

Rabat 

De precieze ouderdom van Rabat is niet duidelijk, maar zeker is dat de huidige hoofdstad van Marokko reeds in de 3e eeuw voor Christus bekend was als aanlegplaats voor schepen. Diverse volkeren en dynastieën overheersten de stad in de loop der eeuwen en lieten er hun stempel achter: Feniciërs, Carthagers, Romeinen, Almohaden, Mariniden, Fransen.

Een uitstekende omgeving om de kennismaking met Rabat te beginnen is de deels ommuurde medina . De oudste muur gaat terug tot de 12e eeuw. Het belangrijkste gebouw is de “Grande Mosquée”, een eeuwenoude moskee die in 1882 gerestaureerd werd. Vlakbij liggen de overdekte centrale markt (vooral levensmiddelen) en tal van winkelstraatjes. Een van de meest bekende daarvan is de Rue Souïka, waar je behalve talloze winkeltjes ook diverse restaurants vindt. Ben je eerder op zoek naar sieraden en stoffen dan ga je het best eens langs in de Souk Es-Sebat, op het uiteinde van deze straat.

Oudaia Kasba 

Eveneens ommuurd is de “Oudaia Kasba”. Je kunt haar betreden via de Oudaia Bab, een prachtige poort. De geschiedenis van dit roodokerkleurige bouwwerk gaat terug tot de 12e eeuw. De hoofdstraat van de kasba, de Rue Jamaa, brengt je naar de oudste moskee van de stad, de Jamaa El-Atiqa, die gebouwd werd rond 1150. Helemaal op het einde van dezelfde straat is er een platform (Plateforme du Sémaphore) met prachtig uitzicht over de stad Salé en het estuarium van de Bou Regreg. In dezelfde buurt vallen nog de “Tour des Pirates”, een kaperstoren uit de 17e eeuw, en een schaduwrijke Andalusische Tuin te bewonderen. Hier ligt ook het “Musée des Oudaia”, ooit een paleis van sultan Moulay Ismail, eveneens uit de 17e eeuw, maar nu een museum voor ambachtelijke kunst, met onder meer tapijten, muziekinstrumenten, kledij, juwelen en keramiek.

Het stadscentrum 

Het eigenlijke stadscentrum is gelegen tussen “Bab er-Rouah” (de poort van de wind), de Hassan-toren en het koninklijke paleis. De binnenzijde van de poort is versierd met vlechtmotieven en Koefische letters, een oud lettertype dat nauwelijks nog voorkomt in het land. Het koninklijke paleis omvat diverse gebouwen, zoals ministeries, een grote moskee, een renbaan, een eliteschool en natuurlijk een zeer luxueus paleis.

Op zowat driekwart kilometer van het koninklijke paleis ligt een interessant archeologisch museum (rue al-Brihi) met vooral veel aandacht voor de Romeinse en de vroege islamitische periode, maar ook prehistorische vondsten uit Volubilis en Banasa. De 44 meter hoge Hassan-toren (Le Tour Hassan) was oorspronkelijk een minaret, het enige dat rest van een in 1196 gebouwde moskee, samen met een aantal heropgerichte pilaren. Naar men aanneemt was dit ooit de grootste moskee van de islamitische wereld. Tegenover de toren staat het mausoleum van de in 1961 overleden Mohammed V, de sultan die Marokko naar de onafhankelijkheid leidde. In dezelfde zaal als de gepolijste granieten sarcofaag van de sultan staat ook het graf van zijn zoon en dat van koning Hassan II.

De necropolis van Chellah  

Als je van aan de Hassan-toren naar “Bab Zaer” (zuidelijke stadspoort) loopt kan je van daar verder naar de necropolis van Chellah en de op hetzelfde terrein gelegen ruïnes van de Romeinse stad Sala. Deze grote begraafplaats werd in de 14e eeuw aangelegd door de Mariniden, maar werd in 1755 verwoest door een aardbeving. De al meerdere decennia aan de gang zijnde opgravingen naar de Romeinse stad Sala hebben een grote keuze aan ruïnes opgeleverd: een forum, thermen, een marktplein, een fontein, meerdere winkels, een Jupitertempel, een bordeel, enz …

Keizer Trajanus liet hier op het einde van de eerste eeuw zelfs zoiets als een stadhuis bouwen. De eerste aanblik van de necropolis is vergelijkbaar met die van een oase: er groeien palmbomen, bananenbomen, vijgenbomen en ook fraaie hibiscusplanten. Her en der bemerk je ooievaarsnesten in de bomen. In de buurt kan je ook de “Aïn Mdafa” (bron van de heilige palingen) bekijken. De brave dieren zouden mensen kunnen bevrijden van steriliteit.

Reviews en beoordelingen Rabat

Heb je zelf tips of opmerkingen over Rabat: bezienswaardigheden en shopping? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info