Zuid-Marroko: bijzondere landschappen

Ervaar hoe het woestijngevoel stilaan overneemt

Ten zuiden van Marrakech liggen er tal van interessante plaatsen. De omgeving van Ouarzazate is befaamd om haar natuurlijke filmdecors, terwijl je in Zagora te midden van de dadelteelt zit. Via Tinerhir (en de magnifieke Todra-kloof) kan je in de buurt komen van Merzouga. Daar moet je beslist de duinen van Erg Chebbi bewonderen en wie weet spot je er ook flamingo’s. Lees meer

  • Ouarzazate is befaamd om aardewerk, tapijten en filmstudio's 
  • Hou halt aan de poort van de woestijn in Zagora
  • Ontdek de prachtige Todra kloof
  • Erfoud is belangrijkste oase van Marokko
  • In Merzouga liggen duinen van 250 meter hoog
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids € 7,5

In Erfoud neemt het woestijngevoel nog toe. Onderweg van Marrakech naar Ouarzazate trek je over de Tizi N’Tichka, met zijn 2260 meter de hoogste bergpas van het land. Voorbij Ouarzazate loopt deze weg verder richting Sahara. Het relatief jonge Ouarzazate (gesticht in 1920 door de Fransen) is befaamd om haar aardewerk en tapijten, maar beschikt ook over filmstudio’s die faciliteiten bieden voor de diverse filmploegen die in de ruime omgeving geschikte natuurlijke decors vinden. Daarbij horen natuurlijk ook palmbossen, want die zijn ruim aanwezig in de buurt. 

Zagora 

Nog verder zuidwaarts, vaak in de buurt van de rivier Draa, leidt de weg naar Zagora, dat wel eens “de poort van de woestijn” genoemd wordt. Het traject leidt langs palmbossen met daarin tientallen kasba’s en ksour (versterkte dorpen). Van oudsher is Zagora een oase, maar de Franse koloniale heersers bouwden de plaats uit tot een klein stadje. Op de lokale markt worden allerhande producten verhandeld, in de eerste plaats dadels, want die groeien overvloedig in de regio. Een van de meest opmerkelijke “bezienswaardigheden” is de wegwijzer “Timbouctou 52 jours” (met de kameelkaravaan).

Tinerhir 

Vanuit Zagora brengt een lang traject je naar Erfoud en Merzouga. Onderweg moet je beslist halt houden in Tinerhir. De omgeving van deze oase is rijk aan sinaasappelbomen, olijfbomen en granaatappelbomen. Het plaatsje mag vooral gezien worden als de uitvalsbasis voor een bezoek aan de zeer prachtige Todra-kloof. De rotswanden strekken zich uit tot 300 meter boven de kristalheldere rivier.

Merzouga 

In de buurt ligt de legendarische “bron van de heilige vissen”, een plaats waar je absoluut niet mag vissen. In Merzouga kun je een eerste indruk krijgen van de woestijn. Vlakbij deze oase liggen immers de duinen van Erg Chebbi; sommige ervan kunnen tot 250 m hoog zijn. Neem alle tijd om ze te bekijken: naarmate de dag verder schrijdt, lijkt het of de kleur ervan verandert.

Vogelliefhebbers kunnen tijdens de maanden februari en maart in een nabijgelegen meer roze flamingo’s bewonderen, net als diverse andere vogelsoorten. In de buurt ligt ook Erfoud, zowat de belangrijkste oase van Marokko. Hier kan je al enige woestijnervaring opdoen middels trektochten.

Reviews en beoordelingen Zuid-Marokko

Heb je zelf tips of opmerkingen over Zuid-Marroko: bijzondere landschappen? Plaats je beoordeling

Rita21 februari 2020

zeker niet te missen is Kalaat M'Gouna (rozenvallei met in mei het festival des Roses) aanrader voor plaatselijke autohuur Mgouna Car (Brahim Ouidir Oualla - ook vlot Frans- en Engelstalig)

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info