Hall in Tirol: zout en munten

Prachtig oud stadscentrum

In Hall in Tirol lijk het wel of je in de Middeleeuwen aanbeland bent, wanneer je het oude stadscentrum betreedt. Binnen de goed bewaarde ommuring van het stadje met de vele vierkante torens, op nauwelijks 10 km van Innsbruck, ontdek je prachtige gotische en barokken patriciërshuizen, die de tijd goed hebben doorstaan. De Obere Stadtplatz geldt, tenminste voor veel inwoners, als een van de mooiste van Europa. Lees meer

 • Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Keuze uit meer dan 2000 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Oostenrijk, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de tienduizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
  va. € 45 - Boek nu
 • Hall in Tirol
 • Obere Stadtplatz
 • Munttoren
 • Bergbaumuseum
 • Taler
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Vlakbij die markt moet je eens langs lopen in de St. Nikolaus parochiekerk. Oorspronkelijk gotisch kreeg de kerk in 1752, door de in de streek bekende Adam Mölk, een barokkleedje aangemeten. Ze bevat enkele fraaie kunstschatten: het Mariaschilderij boven het hoofdaltaar is bijvoorbeeld het werk van een leerling van Rubens. Je ontdekt er verder ook een grote verzameling relikwieën.

De Munttoren

Het waarmerk van Hall blijft ongetwijfeld de Burg Hasegg, een merkwaardig ogend kasteeltje, even buiten het centrum. Erbij hoort ook de twaalfhoekige munttoren, die in de Middeleeuwen groot aanzien verwierf onder Hertog Sigmund de Muntrijke. Hij was het die in 1477 de munt liet overbrengen van het nu Zuid-Tiroolse Merano naar hier. Het was in die toren dat de “guldiner”, een groot zilveren muntstuk, voor het eerst werd geslagen. Dit was het eerste zilvermunstuk dat dezelfde waarde had als een gouden munt. Die “guldiner” kreeg spoedig de naam “taler” en werd een wereldwijd begrip en betaalmiddel. De taler belandde later in Amerika en gaf zijn naam aan de dollar. De laatste – officiële – munten werden hier in 1809 geslagen.

Er werd nog meer geschiedenis geschreven in Hall, een stad die in de Middeleeuwen grote welvaart verwierf dankzij de zoutmijnen. Het was in Hall dat keizer Maximiliaan I in 1494 huwde met zijn tweede vrouw, Maria Bianca Sforza, uit Milaan. Het feest vond plaats in de burcht.

In de burcht is nu een interessant museum gevestigd dat het rijke muntverleden van de voormalige zoutstad schetst aan de hand van documenten, schilderijen en oude machines. Het muntmuseum werd in 2003, naar aanleiding van het 700-jarig bestaan van de stad, vergroot en gemoderniseerd. Je kunt het nu met een audiogids in verschillende talen (ook het Nederlands!) bezoeken.

Bergbaumuseum

In de Fürstengasse bevindt zich het Bergbaumuseum, dat een beeld schetst van de zoutwinning die hier pas in 1967 werd stilgelegd. Er werd op treffende wijze een mijngang nagebouwd naast een schacht en een roetsjbaan. Je maakt kennis met talrijke authentieke werktuigen en mineralen. Tevens krijg je het gevoel zelf in de mijn aan de slag te zijn. Goed voor een half uurtje vermaak.

Reviews en beoordelingen Hall in Tirol

Heb je zelf tips of opmerkingen over Hall in Tirol: zout en munten? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info