Djerba: diversiteit troef

Ontdek Djerba op 2 of 4 wielen

Djerba is een eiland gelegen aan de oostkust van Tunesië. Het ligt zuidelijker dan de andere bekende badplaatsen zoals Monastir en Hammamet. In Djerba (ook Jerba) mag je hierdoor warme zomers verwachten en milde winters. Tussen het vasteland en het eiland ligt er een dam (El Kantara) die een overzetboot onnodig maakt. Wie een vliegtuigreis geboekt heeft, komt meestal aan op de luchthaven van het eiland dichtbij Melitta. Lees meer

Djerba is niet alleen een oord voor zonnekloppers, het bezit tal van bezienswaardigheden. 
  • Verken Djerba  aan de oostkust 
  • Winkel in Houmt Souk 
  • Bezoek de synagoge en "ghorfa's"
  • Maak een rondrit met de fiets, bus of wagen
Gratis reisgids downloaden

Djerba is niet alleen een oord voor zonnekloppers. Het bezit tal van bezienswaardigheden en heeft een rijke geschiedenis. Bovendien zijn er geen bergen en is het ideaal voor wie tijdens zijn vakantie ook eens wil fietsen. Het eiland is amper 20 km breed en 28 km lang en heeft een goed uitgebouwd wegennet. De stranden van Djerba zijn erg mooi en breed. De meest populaire stranden waar zich veel hotels bevinden, zijn de stranden van 'Sidi Mahrez' en 'Seguia'.

De volgende excursies kan je ter plaatse reserveren. Sommige kan je ook op eigen initiatief ondernemen met het openbaar vervoer of met een huurauto.

Houmt Souk

Houmt Souk is de winkelstad van Djerba. De naam van de plaats betekent trouwens letterlijk 'marktstad'. De tientallen kleine winkeltjes zijn gelegen in de soeks, grote winkels zijn er weinig of niet te vinden. Houmt Souk is de enige stad van betekenis op het eiland en heeft ook een paar musea: het Archeologisch museum in een gerestaureerd fort uit de 15e eeuw en het Museum van de Volkskunst en tradities. Bij deze laatste vind je joodse en islamitische ceremoniële kostuums en juwelen, alsook een reconstructie van een pottenbakkerij en een voorraadkamer. Het is ondergebracht in het mausoleum van Sidi Zitouni. Je kunt ook eens langs lopen bij de 'Vreemdelingenmoskee', met haar grote minaret en haar vele kleine koepels.

Boottocht

In Houmt Souk ga je aan boord van een zeilschip in Spaanse stijl. Tijdens de tocht naar het eiland 'Flamants Roses' krijg je een demonstratie 'vissen met net'. Lunch is er op het strand.

El Ghriba

El Ghriba is een joodse synagoge gelegen ten zuiden van Houmt Souk in El Riadh of Hara Sghira, de Joodse benaming voor deze vroegere Joodse woonwijken. Het is de oudste synagoge in Afrika, zelfs van de wereld. El Ghriba is de bedevaartplaats voor de joodse gemeenschap op het eiland Djerba. Er zijn reeds meer dan 2000 jaar joden woonachtig in Tunesië, ze leven in harmonie met de islamieten. In april 2002 werd El Ghriba zwaar beschadigd door een bomaanslag, opgeëist door Al Qaida, waarbij 21 mensen het leven lieten.

Tataouine en Chenini

Met deze georganiseerde dagtrip breng je een bezoek aan de Ghorfa’s (een gebouw met gewelven dat dienst doet als opslagplaats voor graan) van Medenine, de kruidenmarkt van Tatapuine en verken je enkele Berberse bergdorpjes en Chenini. Ooit waren er liefst zesduizend ghorfa’s in Médenine, nu rest er nog één complex. 

Rondrit op het eiland

Je kan een rondrit maken op Djerba met de fiets, de bus of met de auto. Er zijn goede verbindingen met het openbaar vervoer. Door de korte afstanden heb je het complete eiland gezien op twee dagen. De volgende kleine plaatsjes, naast de eerder genoemde, moet je zeker aandoen: pottenbakkersdorp Guellala, de moskee van El May en de vele boerderijen of 'menzels' die je zal ontmoeten op je route.

Reviews en beoordelingen Djerba

Heb je zelf tips of opmerkingen over Djerba: diversiteit troef ? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info