Turkse kusten: wat je zeker moet zien

Turkse kusten: wat je zeker moet zien

Mooi meegenomen is dat voor elke kuststreek een aparte luchthaven er zich toe leent om de stranden en de zon te gaan opzoeken. De luchthavens van Bodrum en Izmir liggen ideaal voor een verkenning van de noordelijke en zuidelijke westkust. Dalaman biedt een uitstekende uitvalsbasis voor de verkenning langs de Egeïsche kust. Antalya beschikt over de geschiktste luchthaven om de stranden van de Turkse Rivièra te gaan opzoeken.

Wat zijn nu de beste 8 tips om een strandvakantie te boeken aan de Turkse kusten en wat moet je zéker gezien hebben als je opnieuw het vliegtuig opstapt huiswaarts toe?

Tip 1: Waarom een vakantie aan de Turkse kusten?

De ideale temperatuur, de mooie stranden en de fantastische natuur in de directe omgeving van de kusten en de gunstige prijzen. Laat het allemaal dé troeven zijn om een vakantie te boeken naar de Turkse kusten. Bovenop de zon, zee, strand en ideale temperaturen is er nog veel meer om dus extra intens te genieten van een strandvakantie aan de verschillende kusten van Turkije. Zo heeft elke kuststreek wel een bezienswaardigheid die het boeiend houdt naast het genieten van strand en zee.

Tip 2: Waarom  de Turkse westkust?

 Bodrum en Kusadasi zijn dé toeristische trekpleisters aan de Turkse westkust. Tijdens het toerismeseizoen van april tot oktober worden beide badplaatsen overspoeld door de toeristen. Kusadasi biedt alles wat de moderne strandtoerist verlangt. Bovendien kan je vanaf Kusadasi uitvaren met de boot voor een excursie naar het natuurwonder in Pamukkale en de ruïnes van Ephese. Het schiereiland van Bodrum heeft al heel wat weerklank in de toerismewereld. De mooie stranden, de witte huisjes, en … het nachtleven. 

Wie houdt van surfplezier gecombineerd met strand is op Cesme op zijn plaats. Cesme is het meest noordelijk gelegen toeristische stadje aan de Turkse westkust, lees meer.

Tip 3: Waarom de Egeïsche kust?

Hotels vind je niet in Olüdeniz. Dus hier alleen maar lekker zonnen zonder beton om het hoofd. Foto’s van een azuurblauwe lagune met een dobberend bootje? Veel kans dat die foto genomen is in Olüdeniz. Op tien minuutjes varen vanuit Dalyan kan je naar Ilica. In badkostuum smeer je je in met modder van zo’n 40° C, en da’s bijzonder helend voor het lichaam. Bijna volledig ingesloten in een baai en de heuvels met dennenbossen begroeid,  kan Marmaris uitpakken met een schitterende ligging langs de Egeïsche kust, lees meer.

Tip 4: Waarom de Turkse Rivièra?

Als het bij ons wintert, dan zoeken velen de warmte van de ‘Turkse’ zon op langs de Turkse Rivièra. Alanya is wellicht de drukst bezochte badplaats aan de Turkse Rivièra. De ingrediënten zijn het grote aanbod aan hotels en appartementen, het mooie zandstrand en het drukke nachtleven. De ligging is spectaculair aan de voet van een steile rots.

Side bleef dertien eeuwen lang verlaten tot vissers uit Kreta er zich kwamen vestigen. De ruïnes liggen er midden tussen de moderne gebouwen. Het is net één groot openluchtmuseum. Kemer was een eenvoudig vissersdorpje. Nu een toerismeplek bij uitstek. De natuur doet een aardige duit in het zakje. Zand- en kiezelstranden, beboste bergen naast de zee, … schitterend gewoon. Lees meer over de Turkse Rivièra.

Tip 5: Excursies aan de Turkse Westkust

 • Ephese wordt heel druk bezocht. Na Pompei is Ephese de best bewaarde antieke Romeinse stad. Het was in die periode een van de belangrijkste steden in de regio. 
 • Izmir is de derde grootste stad in Turkije en heeft na Istanbul de belangrijkste haven van het land. Maar Izmir is ook bekend omwille van de Romeinse agora, de Ottomaanse klokkentoren, een archeologisch museum.   
 • Pamukkale is een natuurwonder waarvoor je je strandplekje zeker eens moet verlaten. Een natuurverschijnsel van kalksteenterrassen al dan niet gevuld met water van constant 36°C,  je moet het ooit eens gezien hebben of er letterlijk ín gelopen hebben. 
 • Pergamon was nog ooit de hoofdstad van wat toen een Romeinse provincie Azië werd genoemd. Er is zoveel te zien aan goed bewaarde overblijfselen dat je minstens een halve dag nodig hebt. 
 • Troje en het paard. Je kent het wel uit de geschiedenislessen. Nu kan je het ook écht zien. De opgravingen hebben negen (!) lagen blootgelegd. 

Tip 6: Excursies aan de Egeïsche kust

Afrodisias ligt ten noordoosten van Bodrum. Het is de stad van Aphrodite, godin van de vruchtbaarheidscultus. Het theater, de tempel, de thermen, de blauwmarmeren zuilen en het stadion zijn prachtige bezienswaardigheden in Afrodisias.

Tip 7: Excursies aan de Turkse Rivièra

Aspendos bezit een fantastisch theater, één van de best bewaarde uit Klein-Azië. Nog ieder jaar wordt op deze locatie een gerenommeerd internationaal opera en balletfestival gehouden dat enkele weken duurt. Veel van Letoön is nog niet opgegraven. Ruïnes van drie tempels zijn wel al aan de oppervlakte gekomen. Maar de kikkers die je er hoort, zijn een speciale soort. En er is nog veel meer:

 • Het Romeinse theater en de necropolis van Myra zijn schitterend om zien. Graftombes zijn er uitgehouwen in een rotswand. Sommige lijken eerder op huizen. 
 • Olympos is een stad die als het ware opgaat in de natuur. Een groot gedeelte van de ruïnes liggen nog onder de grond te wachten. Toch is, wat er wel al te zien is, een bezoek waard. 
 • Patara beschikt over een immens lang zandstrand van 22 km. Hoewel al veel opgegraven is, liggen nog een massa gebouwen en bezienswaardigheden bedolven, zelfs een volledige haven. In Patara stond ook de kinderwieg van de Heilige Nicolaas of Sinterklaas die pas later zogezegd uit Spanje kwam. 
 • Perge heeft één van de grootste stadions van Klein-Azië. 
 • In Pinara vraag je je af hoe men erin geslaagd is om de rotsgraven te creëren op de steilste wand van de acropolis.  
 • Het uitzicht vanaf het Osmaanse fort op de top van de acropolis in Tlos is indrukwekkend. 

Tip 8: Lees nog meer in onze gratis reisgids

Met onze reistips gaan we uitgebreid in op op wat er te zien is bij een strandvakantie langs de Turkse kusten of bij een citytrip naar Istanbul. Niet minder dan 40 bladzijden informatie die je gratis kan downloaden. Ga nu naar onze downloadpagina 'Reisgids Turkije'. 

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info