Bronkhorst: de kleinste stad van Nederland

Het is net alsof je in een openluchtmuseum wandelt

Bronkhorst is de kleinste stad van Nederland. Het ligt aan de rivier de IJssel in de regio van de Achterhoek. Bizar, het maakt eigenlijk deel uit van de fusiegemeente Bronckhorst (let op de schrijfwijze). Er valt heel wat te zien. Klein maar fijn. Leuk om weten is dat de weinige huizen van Bronkhorst tegelijk ook een monument zijn. Een aanrader is zeker het Joodse kerkof. Lees meer

Minder dan 200 inwoners en je toch een stad mogen noemen, het kan in de Achterhoek
 • Achterhoek fietsvakantie 5 dagen

  Achterhoek fietsvakantie 5 dagen

  Deze fietsvakantie in de Achterhoek geeft je de kans om op een gezonde sportieve manier deze streek te leren kennen. Geniet van de ongekende rust en het vele groen. Download onze reisgids voor uitgebreide informatie en fietsroutes. 

  va.€ 385 - Boek nu
 • Wandelen in de kleinste stad van Nederland
 • Eén groot openluchtmuseum 
 • Onderzoek hoe Bronkhorst 'groot' werd
 • Tel de huizen en je kent het aantal monumenten 
 • Bezoek zeker het Joods kerkhof
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie.

Bronkhorst, kleinste stad van Nederland

Als je ca. 150 inwoners hebt én sinds 1482 over de stadsrechten beschikt, dan mag je je terecht de kleinste stad in Nederland noemen. De nederzetting op een voorterrein van het kasteel (10de eeuw) van de Heren van Bronckhorst was de eerste aanzet tot het ontstaan van de stad. Het moet zowat het jaar 1000 geweest zijn. De Heren waren vooraanstaande edellieden. Op die locatie was de grond erg vruchtbaar door de aanwezigheid van rivierklei en zand. Dus kwamen boeren er zich vestigen om de grond te bewerken. Het waren de eerste inwoners van Bronkhorst. Er waren zelfs stadsmuren maar eigenlijk maakten deze onderdeel uit van de voorburcht. Het kasteel is verdwenen behalve de heuvel waarop het stond. En van de middeleeuwse huizen rest er jammerlijk ook niks meer door een grote brand die er woedde in 1633. Enkele boerderijen kwamen min of meer ongeschonden uit de brand, zij werden gerestaureerd.

Elk huis is een monument 

Veel huizen staan er niet in Bronkhorst. De meeste ervan zijn dan nog monumenten, een 38 in totaal. Het Hooge Huys werd na de brand op de oude stadsmuur opgericht. Nu huist er een prentenkabinet in. De kapel stond er al in 1344 maar van de oorspronkelijke toestand is nog weinig te bespeuren. In 1843 werd de kapel omgebouwd tot een schoolgebouwtje maar in 1964 werd ze in eer hersteld door een mooi geslaagde restauratie. Wat je zeker moet gezien hebben is het Joods kerkhof. Er staat een klein pijltje in het centrum van het dorp. Het ligt net op de rand van Bronkhorst.

Reviews en beoordelingen Bronkhorst

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bronkhorst? Plaats je beoordeling

Willy Stevens21 augustus 2018

Practisch, bruikbaar en informatief erg goed... Een aanrader.

John Vermeiren18 november 2015

Gezellig dorpje, een beetje Bokrijk..... Buiten het seizoen zijn de winkeltjes wel dicht en dat is jammer. Wij verbleven in de gouden leeuw, het eten is er zeer lekker.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info