Bezoek het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg

In Kranenburg eert men zijn heiligen in massa

In Kranenburg, centraal in de Achterhoek, kan je naar een museum in een kerkgebouw. Toen er geen erediensten meer plaatsvonden in de Antoniuskerk vonden vrijwilligers deze ruimte een ideale plek om er een collectie heiligenbeelden in onder te brengen. Zo ontstond het Heiligenbeeldenmuseum van Kranenburg. Intussen bevat de verzameling al méér dan 600 stuks. Te veel om ze allemaal te tonen, daarom lopen er steeds thematentoonstellingen. Lees meer

Zo'n grote groep heiligen zag je nog nooit samen
 • Achterhoek fietsvakantie 5 dagen

  Achterhoek fietsvakantie 5 dagen

  Deze fietsvakantie in de Achterhoek geeft je de kans om op een gezonde sportieve manier deze streek te leren kennen. Geniet van de ongekende rust en het vele groen. Download onze reisgids voor uitgebreide informatie en fietsroutes. 

  va.€ 385 - Boek nu
 • Bezoek het museum in de kerk
 • Overal zie je heiligenbeelden
 • Slechts fractie van immense collectie 
 • Bewonder het meesterwerk 'Maria uit de Apocalyps' 
 • Maak kennis met kerkenarchitect Pierre Cuypers
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie.

Antoniuskerk

Deze neogotische Antoniuskerk werd gebouwd in opdracht van de adellijke familie van Dorth tot Medler (1870) door de beroemde Nederlandse architect Pierre Cuypers. Toen was Cuypers nog niet zo beroemd. Hij zou later nog het Rijksmuseum en het centraal station in Amsterdam ontwerpen. Op vele plaatsen in Nederland hielp hij kerken bouwen of verbouwen. Het meest luxueuze project dat hij neerzette was het prachtige kasteel de Haar in Haarzuilens (Utrecht), het grootste kasteel van Nederland. In Kranenburg heeft hij nog meerdere gebouwen getekend. Je kan een wandeling maken die vertrekt nabij het museum in het teken van deze architect. We raden aan om in het museum naar de video te kijken over zijn werk.

Heiligenbeeldenmusuem

Eind 20ste eeuw werd deze kerk niet meer gebruikt. Ze werd gerestaureerd en ondergebracht in een stichting. Het Heiligenbeeldenmuseum vond er een onderkomen en wordt gerund door vrijwilligers. De collectie bestaat uit schenkingen en beelden in bruikleen maar is te groot om ze continu te tonen, liefst 600 stuks. Daarom zijn er thematentoonstellingen van Pasen tot oktober. In de adventperiode tot 6 januari is er een mooie kerststallententoonstelling.

In het museum zijn er ook een aantal beelden van Cuypers te zien want hij had een atelier met zowat 200 gietvormen van heiligenbeelden. Het topstuk van het museum is ‘Maria uit de Apocalyps’. 

Meer info lees je op www.heiligenbeeldenmuseum.nl

Reviews en beoordelingen Kranenburg

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kranenburg? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info