Allier: rivieren en beschermde monumenten

Zoveel te beleven langsheen de rivieren

Allier, het meest noordelijke departement van Auvergne, dankt zijn naam en ook wel wat zijn karakter aan de gelijknamige rivier. De rivier is soms loom, soms onstuimig, maar met een overvloed aan natuur. Hier ben je, aan de voet van het Centraal Massief, in een afwisselend landschap waaraan ook de Loire, de Sioule en de Cher water en schoonheid brengen. In dit aantrekkelijke gebied  wachten tal van kerken, kastelen en andere beschermde monumenten, zelfs beschermde bomen. Lees meer

  • Allier
  • Auvergne
  • Vissen
  • Montluçon
  • Centraal Massief
  • Vichy
Gratis reisgids downloaden

Vichy is het meest bekende kuuroord, maar ook elders in de regio is er aandacht voor gezondheid en wellness.

Forêt de Tronçais

Zonder twijfel is dit woud, ongeveer veertig kilometer ten noorden van Montluçon, een van de aangenaamste plaatsen in de regio. In dit eikenwoud, het grootste van Europa, tref je hier en daar meren waar je kan watersporten, genieten van het strand of  van de ligweide. Ooit al tussen beschermde bomen gewandeld? Hier kan dat het ganse jaar rond, maar in de herfst geniet je bovendien van de schitterende kleurenpracht. Heb je tijd op overschot, ga dan eens op zoek naar het legendarische verdwenen dorp. 
www.pays-de-troncais.com

Montluçon

De voornaamste attractie van de stad is het kasteel van de hertogen van Bourbon, gelegen bovenop een heuvel. Lang geleden al moesten de adellijke bewoners ophoepelen, zodat er nu alle ruimte is voor het Musée des Musiques Populaires (www.mupop.fr). Er is een mooie collectie instrumenten uit de lokale volksmuziek, maar eveneens een mooi Europees aanbod van accordeons, doedelzakken en zelfs instrumenten van fanfares en uit de rockmuziek. Van op het voorplein van het kasteel heb je zicht op het Centraal Massief. In het historische stadscentrum wil je beslist een kijkje nemen in een paar oude kerken met interessant interieur. Info: www.montlucontourisme.com.

Moulins

Niet te missen zijn de smalle straatjes in het historische stadsdeel waar je fraaie gebouwen in vakwerk ontdekt. Evenzeer een aanrader is de gotische kathedraal Notre-Dame (www.catholique-moulins.cef.fr)  met een brede waaier aan kunstwerken, waaronder glas-in-loodramen uit de 15de eeuw. Veel vondsten uit de Gallo-Romeinse tijd, waaronder een heuse geldschat, zijn te bewonderen in het Musée Anne de Beaujeu (www.mab.allier.fr). Rond de Place d’Allier zijn er tal van horecazaken, maar de meest bijzondere is toch wel het Grand Café met een belle epoque interieur. Loop ook eens langs de overdekte markt, de Marché Couvert, met een uitgebreid aanbod lokale specialiteiten. www.moulins-tourisme.com

Saint-Pourcain-sur-Sioule

Onderweg van Moulins naar Saint-Pourcain duiken de wijngaarden op die dit stadje een behoorlijke wijnreputatie bezorgden. De aanwezigheid van een wijnmuseum, het Musée de la Vigne et du Terroir (www.museedelavigne.fr) is dan ook niet onverwacht. Andere belangrijke gebouwen zijn het belfort (Tour de l’Horloge) en de kerk van Saint-Croix (tegenover het museum), die nog steeds niet voltooid is ondanks eeuwenlange arbeid. Een tocht langs de omliggende wijngaarden (Route des Vins) kan per auto, maar de genoegdoening is zoveel groter als je de 45 km over golvend parcours al fietsend aflegt. www.ville-saint-pourcain-sur-sioule.com.

Vallei van de Allier

Van zuid naar noord doorkruist deze rivier, de langste bijrivier van de Loire, het departement. Soms omschrijft men haar als “een van de laatste wilde rivieren van Europa”. Haar onstuimige karakter, vooral zuidelijker in Auvergne biedt mogelijkheden voor kajakken en vissen, onder meer op roofvissen. Een wandeling langs de rivierboorden is een prima manier om een fraai stuk natuur van het departement te leren kennen. Deze bijzondere rivier stroomt het departement binnen even ten zuiden van Vichy  en verlaat het enkele tientallen kilometers noordelijk van Moulins.  www.riviere-allier.com.

Vichy

Bronwater en kuren gaan vaak samen; in Vichy is dat niet anders. Dat bronwater vind je overal, maar om te genieten van het kuren en aanverwante trek je best naar het Parc des Sources. Kuren is geen verplichting in Vichy, het is er ook aangenaam wandelen tussen de fraaie gebouwen en links of rechts wat shoppen. Vergeet ook niet te genieten van de parken in het stadscentrum en van de fraaie overdekte galerijen omheen het Parc des Sources. www.vichy-tourisme.com.

Vissen 

Nogal wat toeristen zakken af naar de Allier, haar bijrivieren en de andere rivieren in de regio om een lijntje uit te werpen. Met behulp van een interactieve kaart zoek je uit waar zich de beste visgebieden in de streek bevinden (www.federation-peche-allier.fr). Op dezelfde site is er ook informatie over visinitiatie, visvangst in familieverband en over de vangst van de diverse soorten karpers die de waters bevolken.

Reviews en beoordelingen Allier

Heb je zelf tips of opmerkingen over Allier? Plaats je beoordeling

Monique Rombaut28 juli 2016

Wij hebben de brochure van de Allier goed kunnen gebruiken. Goede tips en beschrijving. Dank u Mvg Monique en familie

Jolanda van Montfoort21 april 2016

Een zeer duidelijke en helder geschreven reisgids. Al tijdens het lezen had ik het idee al ter plekke te zijn. Heel uitnodigend dus zeer zeker een aanrader. Veel handige tips en leuke suggesties.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info