Puy-de-Dôme: het meest vulkanische departement

Een zwarte kathedraal, een kuuroord, skiën, architectuur, ...

Puy-de-Dôme is niet alleen de naam van een berg die veel wielrenners verfoeien, maar ook die van het meest vulkanische departement van Frankrijk. Zowel liefhebbers van groen toerisme als sportievelingen allerhande vinden hier een buitengewoon gevarieerd aanbod. Hier en daar geven de niet meer actieve vulkanen hun geheimen prijs aan ontdekkers van alle leeftijden, maar je kan het ook rustiger aan doen in de kuuroorden. De hoofdstad, Clermont-Ferrand is een boeiende en veelzijdige stad, maar ook elders in de regio tref je verscheiden erfgoed en heerlijke gastronomie van uiteenlopende aard. Lees meer

  • Puy-de-Dôme
  • Clermont-Ferrand
  • La Bourboule
  • Saint-Nectaire
  • Mont-Doré
Gratis reisgids downloaden

Clermont-Ferrand

De hoofdstad van het departement maakt het de bezoeker niet gemakkelijk; er is ruime keuze aan aantrekkelijke bezienswaardigheden en interessante activiteiten. Bovenaan het lijstje staat de “zwarte kathedraal”, officieel gekend als de Cathédrale Notre-Dame de l’Assomption. In 1248 begon de bouw ervan met de zwarte laavasteen uit Volvic, die dit godshuis zijn bijzondere uiterlijk gaf. Neem ook je tijd voor de mooie glas-in-loodramen, de vele zijkapellen en de crypte. Tal van gebouwen in de omgeving zijn trouwens opgetrokken met dezelfde lavasteen.

De lange Rue des Gras volgen volstaat om de Place de Jaude te bereiken, het centrale plein en kloppende hart van de stad, bovendien voorzien van een shoppingcentrum voor wie daar behoefte aan heeft. Een beeld van Vercintegorix, die hier ooit de Romeinen versloeg, beheerst het plein. Place de Jaude is eveneens een geschikte plaats om op de Translohr te stappen, de in 2006 ontworpen elektrische tram op luchtbanden die het noorden en het zuiden van de stad verbindt. Maak zeker een ritje naar de oude stadswijk Montferrand, rijkelijk voorzien van oude burgerwoningen. Voor een snuifje technologie moet je in de nabijheid L’Aventure Michelin (www.laventuremichelin.com) bezoeken. De grote bandenfabrikant toont er de geschiedenis van de luchtband.

Een tweede bijzondere kerk is de romaanse basiliek Notre-Dame du Port. Haar faam is niet alleen gebaseerd op haar architectuur, maar ook op haar ligging op de bedevaartroute naar Santiago de Compostela. Kunstliefhebbers maken best hun opwachting in het Musée de l’Art Roger-Quilliot, waar net zo goed romaanse madonna’s uit Auvergne te bezichtigen zijn als Vlaamse en Italiaanse meesters. Website: www.clermont-fd.com.

La Bourboule

Een kuuroord van wat bescheidener aard dan bijvoorbeeld Vichy, maar toch opvallend doordat meer dan tweederde van de gasten in de 3 kuurcentra kinderen zijn. Door het stadje stroomt de Dordogne, hier nog gelimiteerd van omvang. Bijna parallel daaraan loopt een laan afgeboord met een resem restaurants. Hier kan je onder meer een “truffade” proeven, een lokaal gerecht op basis van kaas, aardappelen en eventueel spek. Website: www.sancy.com.

Le Mont-Doré

Ook hier, aan de bovenloop van de Dordogne en vlakbij de indrukwekkende Puy de Sancy (1885 meter hoog), ben je zomer en winter welkom: kuren, skiën, wandelen, genieten van de architectuur uit de belle epoque, … Overigens beperkt de invloed van de belle epoque zich niet tot architectuur. Maak maar eens een tochtje in de houten voertuigen van de elektrische kabeltram uit 1898, de Funiculaire du Capucin. Dit oudje doet het kalmpjes aan: geen tochten over de middag, nauwelijks nog na 17 u en al helemaal niet in de winter. Raadpleeg de uren bij de dienst voor toerisme. Website: www.sancy.com.

Saint-Nectaire

Begin je kennismaking met deze tweedelige stad in het hoger gelegen Saint-Nectaire-le-Haut bij de Eglise Saint-Nectaire, volgens kenners de mooiste romaanse kerk van Auvergne. Dit relatief kleine godshuis (slechts 38 m lang), gelegen op de berg Cornadore, heeft niet alleen haar architectuur mee, maar ook haar ligging. Maar liefst 103 fraai gebeeldhouwde kapitelen zijn er te bewonderen evenals een rijkelijke kerkschat. Loop ook eens binnen in het Maison du Fromage (www.maison-du-fromage.com) om alles aan de weet te komen over de geschiedenis en de bereiding van de bekende lokale kaas.

Voor meer wereldse activiteiten moet je naar Saint-Nectaire-le-Bas: de winkels, het casino en de thermen. Bij het nieuwe kuurcentrum ontdek je de toegang tot de Fontaines Petrfiantes (verstenende bronnen), (www.fontaines-petrifiantes.fr), die sinds 1821 aangewend worden als kunstambacht. Het warme kalkrijke water wordt gebruikt om met behulp van gietvormen bas-reliëfs te produceren. Je kunt het zelf meemaken door de loop van het warme water in de grotten te volgen. Website: www.sancy.com

Tauves

Een dorpje als zoveel andere in Auvergne, met niet eens duizend inwoners. Rond het romaanse kerkje en het gemeentehuis vind je wel een plek om in het zonnetje van een pastis te genieten terwijl de dorpelingen aanschuiven bij de enige bakker en die ene slager die nog resten. Af en toe loopt iemand voorbij die een kijkje wil nemen in het Maison de l’Artisanat Rural (www.artisatauves.com)  Rust is het ordewoord hier, behalve op de eerste donderdag van de maand, want dan is er “grote” markt met verse en andere waren. Veel ruimte is er niet op de goed onderhouden smalle wegen naar de wat hoger gelegen nog stillere gehuchten, maar geen erg, als je meer dan één auto ontmoet per 5 km, dan mag je al spreken van druk verkeer.

Tour d’Auvergne

Nauwelijks meer dan een handvol huizen telt de dorpskern, waar de toeristen elkaar beslist niet verdringen. Toch loont het de moeite om tot hier te komen om de natuurlijke basaltstructuur net naast het kerkje te beklimmen. Een mogelijkheid die zich elders zelden aandient, bovendien met een mooi uitzicht. Website: www.latourdauvergne.fr.

Vulcania

Zowat 15 km ten westen van Clermont-Ferrand wacht het avontuurlijke wetenschapspark Vulcania (www.vulcania.com). Alle vragen die je maar kan bedenken over vulkanen en vulkanische activiteit krijgen hier een antwoord. Afbeeldingen allerhande, films en speciale effecten zorgen voor blijvende indrukken. En je bent stilletjes blij dat de vulkanen van Auvergne voor altijd blijven slapen. Enfin, dat hopen we toch…

Reviews en beoordelingen Puy-de-Dôme

Heb je zelf tips of opmerkingen over Puy-de-Dôme: het meest vulkanische departement? Plaats je beoordeling

Parmentier Jan12 september 2017

Prima

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info