Cantal: kaas, wijn en monumenten

Zoveel te beleven, te ontdekken

Het departement Cantal heeft veel meer te bieden dan de bekende kaas met dezelfde naam. Er zijn mogelijkheden te over om de regio te ontdekken, al wandelend, te paard, met de mountainbike of zelfs over het water. En in de winter mag je gerust de ski’s meebrengen. In tal van steden en dorpen wachten monumenten je op, vaak romaans van oorsprong. Je ontdekt er tradities op vlak van handenarbeid als van gastronomie. Lees meer

  • Cantal
  • Salers
  • Saint-Flour
  • Kaas
  • Vulkanen
  • Mooiste dorpen
Gratis reisgids downloaden

Aurillac

In de Jordanne dacht men ooit goud te vinden, vandaag vormen de oevers ervan een prettig wandeldecor. Uiteindelijk beland je in het oude stadsgedeelte van de hoofdstad van Cantal, met haar bochtige steegjes, vakwerkgevels en huizen van tijdloze leeftijd, soms nog met houten balkons. Ongetwijfeld loop je ook voorbij de Eglise Saint-Giraud, waarvan de bouw aangevat werd in de 9de eeuw, ten behoeve van de bedevaarders onderweg naar Compostela. Meermaals werd de kerk verbouwd, aangevuld, verwoest, gerestaureerd, enz… Vandaag bewonder jedus  een complex architecturaal geheel. Rust en natuur tref je in de oude wijk Les Carmes, voorzien van een lommerrijk park. Website: www.iaurillac.com.

Mauriac

De boerenmarkt, iedere zaterdagavond tijdens de zomermaanden in het 9 km verder gelegen Chalvignac, is alvast één goede reden om een bezoek te brengen aan deze regio. Je krijgt dan meteen ook zicht op het hoge basaltplateau waarop Mauriac gelegen is. In het stadje neem je absoluut een kijkje bij de basiliek Notre-Dames-des-Miracles, een van de mooiste romaanse gebouwen in dit gedeelte van Auvergne.  In het sobere interieur wacht onder meer een veelkleurige romaanse doopvont. Website: www.tourisme.paysdemauriac.fr.

Ongeveer tien kilometer in zuidelijke richting ligt het Chateau de la Vigne (www.chateaudelavigne.com) met behalve fraaie muurschilderingen, wandtapijten en wat verrassend ook een mooie collectie Dinky Toys en aanverwante.

Puy Mary

Om natuur en kennis over vulkanen te combineren rijd je eerst via de Pas de Peyrol naar Puy Mary. Deze pas, niet altijd berijdbaar in de winter, is met 1523 m de hoogste van het Centraal Massief. Nog even klimmen –te voet weliswaar- tussen wilde bloemen tot 1787 m en je bent boven op de top van Puy Mary, waar je een informatiecentrum kan bezoeken over de geschiedenis van deze vulkaan. Meer info op www.puymary.fr.

Saint-Flour

In de gotische kathedraal van Saint-Pierre, in de 15de eeuw gebouwd met zwarte lavasteen, huist een houten Christusbeeld, dat de “Beau Dieu Noir” genoemd wordt. Een toch wel vreemde figuur waarvoor geen eenduidige verklaring bestaat. Van op het “Terasse des Roches, achter de kathedraal, heb je een schitterend uitzicht op het lager gelegen deel van de stad en het dal van de Ander. Laat je verleiden om wat rond te dwalen door de straten van het oude centrum, met hier en daar huizen van hoge leeftijd. In het Musée de la Haute Auvergne, in het voormalige bisschoppelijke paleis, maak je kennis met het nabije en het verre verleden van de regio. Een 40 km lange tocht door de “Gorges de l’Ander” bied je de mogelijkheid een resem prachtige landschappen te ontdekken. Website: www.saint-flour.com.

Salers

Zonder twijfel is dit een van de allermooiste stadjes van Auvergne. Hier zijn het vooral huizen in renaissancestijl die voor het fraaie beeld zorgen, in combinatie weliswaar met de stadsmuren die de eeuwen overleefden. Ouder nog is de Eglise Saint-Mathieu, die hoofdzakelijk uit de 15de eeuw dateert, maar waarbij ook de romaanse voorgevel van een nog oudere kerk hoort. Een aanrader is de Place Tyssandier-d’Escous, met er omheen gebouwen in donkere lavasteen. Dit plein is genoemd naar de man die aan de basis ligt van de ontwikkeling van het gekende Salers-runderras. Van op de Esplanade de Barrouze heb je een schitterend uitzicht over de valleien van de Aspre, de Maronne en de Rat.

Proef ook eens van de bijzondere kaas van deze regio; gemaakt van volle rauwe melk, maar uitsluitend tijdens de graasperiode van de koeien. Meer info op www.salers-tourisme.fr.

Tournemire

Bijna dertig kilometer verder dan Salers vind je nogmaals een dorp uit de categorie “mooiste dorpen van Frankrijk”. Wagens blijven best aan de rand van het plaatsje want de enge straten zijn niet meteen ontworpen voor autoverkeer. Wellicht nog meer dan elders zetten de dorpelingen zich om hun woonplaats vooral tijdens de zomer een kleurrijk uitzicht te geven met behulp van bloemen allerhande. De romaanse dorpskerk was ooit de kapel van de plaatselijke kasteelheer. Even boven dorpsniveau wacht het kasteel van Anjony, te bezoeken onder begeleiding. Info op de website: www.salers-tourisme.fr.

Reviews en beoordelingen Cantal

Heb je zelf tips of opmerkingen over Cantal? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info