Vakantie Auvergne: ontdek alle bezienswaardigheden

Lekkers voor lichaam en geest

Uiterst gevarieerd, zo is het toeristische, culturele en gastronomische aanbod van Auvergne. Prachtige landschappen met opvallende toppen en plateaus, aangename steden en weggemoffelde dorpen, uitnodigende wateroppervlakken, een zeer gevarieerde lokale gastronomie, thermale bronnen, sinds millennia slapende vulkanen, afwisselende natuur waar slechts weinig bezoekers de rust verstoren … Opvallend ook hoeveel werk er gemaakt wordt van de actie “Ville fleurie”. Langs straten, pleinen en aan gebouwen in steden en dorpen bewonder je prachtige, kleurrijke en erg creatieve composities van bloemen allerhande. Lees meer

  • Auvergne
  • Cantal
  • Haute-Loire
  • Allier
  • Puy-de-Dôme
  • Paté

Gratis reisgids Auvergne?

Gratis reisgids downloaden

Auvergne omvat het grondgebied van 4 departementen, elk met een eigen karakter en allemaal een vakantie waard: Allier, Puy-de-Dôme, Haute-Loire en Cantal  Een flink part van deze toeristische regio hoort tot het Centraal Massief, dat zich verder onder meer uitstrekt over de regio’s Ardèche, Cevennen en Limousin.

Allier, het meest noordelijke departement van Auvergne

Allier, het meest noordelijke departement van Auvergne, dankt zijn naam en ook wel wat zijn karakter aan de gelijknamige rivier: soms loom, soms onstuimig. Hier, aan de voet van het Centraal Massief, tref je een afwisselend landschap waaraan ook de Loire, de Sioule en de Cher water en schoonheid leveren. In dit aantrekkelijke gebied ontdek je tal van kerken en kastelen, maar ook andere beschermde monumenten en zelfs beschermde eiken. Vichy is het meest bekende kuuroord, maar ook elders is er ruimte voor gezondheid en wellness.

Puy-de-Dôme, meest vulkanische departement van Frankrijk

Puy-de-Dôme is niet alleen de naam van een berg die veel wielrenners verfoeien, maar ook die van het meest vulkanische departement van Frankrijk. Zowel liefhebbers van groen toerisme als sportievelingen allerhande vinden er een buitengewoon gevarieerd aanbod. Hier en daar geven de niet meer actieve vulkanen hun geheimen prijs aan ontdekkers en nieuwsgierigen van alle leeftijden, maar je kan het ook rustiger aan doen in de kuuroorden. Clermont-Ferrand is een boeiende en veelzijdige stad, maar ook elders tref je een verscheiden erfgoed en gastronomie van uiteenlopende aard.

Haute-Loire

De Haute-Loire vormt samen met het departement Cantal het zuidelijke sluitstuk van Auvergne. De rivier Allier die zich enkele honderden kilometers noordelijker, nabij Nevers, in de statige Loire zal storten, toont zich hier nog in zijn apenjaren: impulsief en onbedwongen. Rivieren en meren zorgen voor een rijke selectie aan watersportmogelijkheden. De wandelaar wordt minstens evenzeer verwend en kan hier zijn kompas instellen op Compostela. Net als in de andere regio’s van Auvergne is er ook hier een ruime keuze aan lekkers uit de regionale keuken.

Departement Cantal

Het departement Cantal heeft veel meer te bieden dan de bekende kaas met dezelfde naam. Er zijn mogelijkheden te over om de regio te ontdekken, al wandelend, te paard, met de mountainbike of zelfs over het water. En in de winter mag je gerust de ski’s meebrengen. In tal van steden en dorpen wachten monumenten je op, vaak romaans van oorsprong, maar net als elders in Frankrijk is er ook aandacht voor de Eerste Wereldoorlog. Je ontdekt er tradities op vlak van handenarbeid zowel als van gastronomie.

Lekker eten is een aangenaam onderdeel van het leven in Auvergne. Bessen, allerhande soorten paté soms zelfs met kaas erin verwerkt, wijnen, aperitieven op basis van gentiaan of andere kruiden, worsten en natuurlijk de streekeigen kaas.

Reviews en beoordelingen vakantie Auvergne

Heb je zelf tips of opmerkingen over Auvergne? Plaats je beoordeling

F. Van Dinten 8 mei 2022

Sommige weblinken leiden niet tot een bruikbare link. Sommige geven een error. Verder een mooie reisgids die al een goede voorbereiding geeft met mooie informatie.

huylenbroeck 23 maart 2017

Bijzonder waardevolle gids voor plannen individuele reis .

Patricia 17 maart 2017

Heel interessant reisgids. De voorgestelde route trekt me erg aan want je ziet allerlei bezienswaardigheden. Ook het plan is erg nuttig.

Pierloot Bernice 18 september 2016

Het ziet er goed uit ,reis gepland voor volgend jaar in juni .Groetjes en dank u.

MOOCK ANDRE 7 september 2016

Zal zeker nodig zijn bij het bezoek aan de Auvergne. Zeer goede tips voor bezoek aan de omliggende gemeenten.Veel dank.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info