Bezoek de gotische kathedraal in Girona (Gerona)

Ontdek de kerkschatten van de kathedraal in Girona

Girona (officiële benaming en Catalaans, de andere benaming Gerona wordt echter ook vaak gebruikt) is de stad van de te grote kathedraal en van de oude huizen die met hun rug naar de rivier Onyar staan. Als je op één van de smeedijzeren bruggen gaat wandelen dan zie je hoe de huizen uit het water oprijsen. Dankzij deze rivier hebben zij hier hun grote industrieën opgebouwd, zoals kurk, papier en textiel. Lees meer

Kerkelijke schatten krijgen véél ruimte toebedeeld in de kathedraal.
  • Bezoek de gotische kathedraal in Girona
  • Stap het 23 m brede middenschip af  
  • Ontdek de mooiste kerkschatten
  • Wandel rond in de prachtige Joodse wijk
  • Geniet van de zichten vanop de bruggen
  • Maak onze stadswandeling, download de gratis reisgids
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Met de stadswandeling in Girona

De belangrijkste schatten van Girona kan je vinden in de kathedraal. Maar even belangrijk is de omwalling rond de "Joodse Wijk", die zou dateren uit het Romeinse tijdperk.

De geschiedenis van Girona is zoals bij de meeste steden in Noord-Spanje, gesticht door de Iberiërs en bewoond door de Romeinen. In de tijd van de Islambezetting was de stad vrij onbelangrijk.  Een joodse gemeenschap kwam er zich vestigen tijdens de 12de en 13de eeuw, vandaar de mooie Joodse wijk in Girona. Veel later in 1808-1809 volgt de verschrikkelijke winter. Zeven maanden werd de stad toen belegerd door de Franse troepen van Napoleon. De inwoners hebben zich dan moeten overgeven door hongersnood.

De gotische kathedraal van Girona heeft het breedste gotische schip (23 meter) van de wereld. Alleen de St.-Pietersbasiliek heeft een bredere (25 meter), zij het dan in een andere bouwstijl. Origineel bestond ze uit 3 beuken, maar na 50 jaar studie heeft men besloten in 1417 om deze zelfde ruimte in één middenschip samen te brengen. Vandaar de unieke architectuur van deze kathedraal. Ook de kerkschatten (in de kapittelzalen) lonen de moeite. Daar zie je ondermeer een geborduurd doek met het scheppingsverhaal (13de eeuw).

Stadswandeling Girona op kaart

Reviews en beoordelingen Girona

Heb je zelf tips of opmerkingen over Girona? Plaats je beoordeling

Anne5 september 2017

Zeer interessante reisgids. Gerona is gezellig, mooi en geen al te grote stad. Makkelijk op een paar uur te verkennen. Helaas wel toeristisch in het hoofdseizoen.

Gerda Vanden Dries15 juli 2016

De tips over Gerona en Figueras waren erg welkom. Girona was een erg mooi stad, met gezellige straatjes en hoekjes. In Figueras was het museum van Dali echt de moeite waard. We bezochten het begin juli maar wachtten tot de namiddag en zo moesten we niet aanschuiven. Je mag er ook foto's maken en rugzak e.d.kan je er in bewaring afgeven. Reken toch zeker op anderhalf uur voor je er helemaal rond bent( hangt natuurlijk af in hoeverre je fan bent). Aan de kust bezochten we niet jullie voorstellen maar wel Cap te Creus met een fantastisch rotsig landschap. Mooie middeleeuwse stadjes niet zo ver van de kust zijn Pals enPeratellada.

Annemie3 april 2016

Wij vertrekken pas in juli, maar om voor te bereiden super...!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info