Côte d'Azur: badplaatsen en mooie plekjes landinwaarts

Van de Romeinen tot parfums, méér te zien dan zon, zee en strand aan de Côte d'Azur

St-Tropez was een klein vissershaventje dat uitgegroeide tot een mondaine badplaats. Dit is vooral te danken aan de vele mediasterren. Brigitte Bardot had er zelfs haar vaste verblijfplaats. Maar het is er druk, immens druk, door de toeristen. Bardot is er zelfs voor gevlucht. Het stadje van net geen 7000 inwoners heeft een mooie oude kern. Doordat het een mondaine badplaats werd, tref je er vele boetiekjes aan, naast talloze restaurants. Als je een mooi uitzicht wilt over de zee, dan moet je de citadel beklimmen. Daar is trouwens ook een scheepvaartmuseum. Lees meer

  • Grasse is dé parfumstad bij uitstek
  • Fondation Maeght in Saint-Paul de Vence toont moderne kunst
  • Saint-Tropez, mondaine badplaats m' as-tu-vu
  • Zin in een adembenemende autorit langs de Corniche de l'Esérel?
  • Port Grimaud is een beetje Venetië aan de Côte d'Azur
  • Oudheid en een wondermooie kapel in Fréjus
  • Eindstation Côte d'Azur ligt in Menton: stad van de citroenen
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Een interessant museum is het "Musée de l'Annonciade". Hier vind je schilderijen van kunstenaars die in St-Tropez verbleven zoals Matisse, Braque, Van Dongen en Dufy. Wie hier hoopt een strand te vinden heeft het verkeerd voor. Onafgezien van een hoopje zand en keien in de haven moet je een paar kilometer rijden voor een goed uitgerust strand.

Antibes

Antibes ligt op een strategische plaats en dat wisten de Grieken en Romeinen ook al. Door hen kwam er handel en dus welvaart in Antibes. Tijdens de 17de eeuw werd de stad uitgebreid met een vestingmuur, een plan van de architect fortenbouwer Vauban. Antibes is ook vooral bekend voor zijn "Musée Picasso". Het is gevestigd in het "Château Grimaldi". Deze beroemde kunstenaar woonde hier een korte periode. Je kunt er een tweehonderdtal werken zien van Picasso en ook van andere grootmeesters.

Een wandeling laat je tal van oude gebouwen zien in het historische centrum. Je hebt er de kathedraal onder meer. Van juni tot september zijn er dagelijks markten in Antibes. Een botanische tuin kan je bezoeken op Cap d'Antibes. 

Grasse

Grasse ligt landinwaarts en is zeer snel te bereiken vanuit Cannes (20 km). Dit stadje is het wereldcentrum voor parfum. Er zijn nog vele parfumfabriekjes actief, waarvan enkele zelfs kunnen bezocht worden. Er zijn ook een aantal kleinere musea waaronder natuurlijk een parfumeriemuseum (Musée International de la Parfumerie). Wil je even wat andere lucht snuiven? Dan kan je terecht in de gezellige oude stadskern: Place aux Aires (met arcaden uit de 16de eeuw), Place du Cours en de kathedraal “Notre-Dame du Puy” met schilderijen van Rubens en andere kunstenaars. De multiculturele omgeving van de Place E. Roustan heeft wat van de sfeer van een soek.

Vence en Saint-Paul de Vence

Deze oude stad ligt ongeveer 20 km landinwaarts van Antibes. In Vence staat de kathedraal “Notre-Dame de la Nativité” met mooie mozaïek van Marc Chagall (in de doopkapel) en een Karolingisch kunstwerk. In het middeleeuwse centrum vind je talrijke kleine winkels en boetiekjes. Vence en St-Paul de Vence vormen een ideale excursie om even te ontsnappen van de drukte aan de kust. Meteen kan je onderweg ook genieten van de prachtige natuur van de Provence.

Op weg naar Vence zal je wegwijzers zien naar het dorpje Saint-Paul de Vence. Dit schilderachtige plaatsje werd fel gegeerd door kunstenaars. Net buiten het centrum ligt het modern ogende museum van de "Fondation Maeght", opgericht door het Parijse echtpaar Maeght. Hier zie je werken van moderne kunstenaars zoals Chagall, Miro, Kandinsky, Matisse, Giacometti en tal van anderen. Het zijn zowel schilderijen als beeldhouwwerken, tekeningen, sculpturen, ... 

Saint-Raphaël

Van het vissersdorpje van weleer is nog weinig te zien. Eind 19de eeuw veranderde Saint-Raphaël mede door een betere toegankelijkheid in een geliefde badplaats. In de oude haven kan je een mooie wandeling maken onder de platanen. De meest bezienswaardige bouwwerken vind je in het middeleeuwse centrum met ook nog de romaanse kerk toegewijd aan St. Pierre en de neo-Byzantijnse kerk “Note-Dame de la Victoire de Lepante”. 

Het Massif de l’Estérel is een klein gebergte tussen Saint-Raphaël en Cannes. Je treft er veel eik aan (kurk- en steeneik). Ideaal voor een wandeling met o.a. klimtochten naar de Pic de l’Ours (492 m) of Pic du Cap Roux (454 m). Ook met de wagen bieden de kleine kronkelende wegen een fraai decor al is het voor de chauffeur soms opletten geblazen.  Zie verder bij Mandelieu-la-Napoule

Corniche de l'Estérel autoroute

Een idee voor een uitstapje met de wagen in een decor van rotsen, de zee, groen en rode kleuren? Dan moet je de D559/D6098 opzoeken en afrijden tussen Saint-Raphaël en Mandelieu-la-Napoule.  De Corniche de l’Esterel, zo heet die route met aan de ene zijde de Middellandse Zee en aan de andere kant de natuur van het Massif de l’Estérel. Iedere keer wanneer je denkt, iets mooiers bestaat niet, krijg je na een volgende bocht tóch nog een uitzicht waar je sowieso gaat van watertanden. Dat de rotsen er rood uitzien, komt door de passage lang geleden van lava. We geven nog even dé ‘verplichte’ stops mee: Parking Le Dramont, Calanques des Anglais, Pointe de l’Observatoire, Pointe de l’Esquillon, Grotte de Gardanne     

Port Grimaud

Als je even de tijd hebt moet je zeker eens een bezoekje brengen aan Port Grimaud. Het is een stadje met vele kanalen, net zoals in Venetië. Het ziet er allemaal oud uit, maar het werd pas vanaf de jaren '70 gebouwd. De architect heeft allerlei technieken toegepast om het er oud te laten uitzien. Alle huizen zijn bewoond door de eigenaars. Heb je een bootje dan kan je aanmeren aan je eigen huisje. Het plaatsje straalt een Provençaalse sfeer uit en is een omweg waard.

Fréjus

Fréjus is een zeer oude stad, waar de Romeinen een belangrijke nederzetting hadden. Nu blijven er daarvan nog veel restanten over. Dat is dan ook de reden waarom Fréjus een bezoek waard is. Het antieke amfitheater is nog steeds in gebruik voor concerten en stierengevechten. Er zijn ook nog resten te zien van het 40 km lange aquaduct. Er ligt in Fréjus een romeins theater en er staan nog een paar oude stadspoorten overeind.  

In het centrum is er de kathedraal uit de 12de eeuw. Heel bijzonder is de 5de eeuwse doopkapel en daarom de oudste van Frankrijk. Waar er veel opgravingen zijn is er uiteraard een archeologisch museum te vinden en dat is in Fréjus ook het geval. Je bemerkt er onder andere een aantal amforen vanaf de 5de eeuw voor Christus, maar ook duikapparatuur van door de eeuwen heen. Mis de Chapelle Cocteau niet al moet je er wel even de stad voor uit. Ze ligt op een zijweg van de DN7 tussen de stad en waar het groen begint van het Estérel gebergte. Jean Cocteau heeft hier zijn laatste werk afgeleverd voor hij stierf.

Sainte-Maxime

Een combinatie van Provençaalse kenmerken met typische elementen van een Côte d’Azur toeristenplek. Zo zou je Sainte-Maxime nog het best kunnen omschrijven. Je vindt hier zowel moderne architectuur, woningen in Provençaalse stijl, een beetje art déco, huizen uit de Belle Époque. Het geeft het stadje een eigen elegante look, daarom beetje ánders dan de badsteden in de buurt. Het is aangenaam wandelen in de smalle straatjes. Evengoed is het gezellig flaneren op de lang uitgestrekte boulevard met platanen en palmbomen die uitnodigt tot een wandeling op elk moment van de dag. 

Wie niet zonder een museum kan, is er het kleine Musée des Traditions Locales (Musée de la Tour Carrée) in de vierkanten toren met aandacht voor de lokale gebruiken, traditionele klederdracht, voorwerpen, oude ambachten. Je ziet er ook kunstwerken.

Menton

Menton is het ‘eindstation’ van de Côte d’Azur. Voorbij Menton ben je in Italië en heet de kuststrook daar de Bloemenrivièra.
Wat heeft Menton met citroenen? Hier groeien inderdaad  citroenen  omdat Menton geniet van een microklimaat. De zon  schijnt er meer dan 300 dagen op een jaar.

Met de basiliek, het groot aantal parken en de link met Jean Cocteau heb je de meeste bezienswaardigheden gehad van Menton. Die basiliek heeft een speciale aantrekkingskracht want elk jaar komen hier meer dan 100 000 bezoekers over de vloer. Dat heeft te maken met iets in het interieur. In Menton liggen tal van parken en tuinen, een 7-tal. Overal vind je de bekende planten, bomen, bloemen, rots- en waterpartijen. Toch biedt elke tuin of elk park wel één of ander zeldzame soort. Stuk voor stuk zijn ze de moeite waard.

Wat heeft Menton met Jean Cocteau? Hij was van vele markten thuis: dichter, roman- en toneelschrijver, schilder, filmmaker. Als schilder wordt hij aanzien als één van de meest nagevolgde surrealisten. Bij een bezoek aan Menton wordt hij ‘verliefd’ op het Bastion, een 17de-eeuws fort dat nochtans al lang niet meer de trotse burcht was van weleer. Hij besluit het te laten restaureren en neemt wel de leiding van de werken op zich. Zelf bracht hij mozaïeken aan op de vloer, het gelijkvloers. Er is een Musée Jean Cocteau, een Musée du Bastion Jean Cocteau,  een Salle des Mariages Jean Cocteau in het stadhuis. Hij decoreerde deze laatste. Website van het museum www.museecocteaumenton.fr     

Reviews en beoordelingen Nog meer badplaatsen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Nog meer badplaatsen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info