Vakantie Jura: historisch religieus erfgoed

Ontdek de rijkdom van Baume-les-Messieurs en Baume-les-Dames

Op weg naar Baume-les-Messieurs maken we graag het omwegje over Poligny, een dorp dat net zoals zovele in de Jura authenticiteit uitstraalt. Er is het Hôtel-Dieu uit de 17e eeuw met een mooie kloostergang en de kapittelkerk Saint-Hippolyte met een reeks beelden in Bourgondische stijl. Lees meer

Adembenemend, prachtig, keizerlijk,... bijna superlatieven tekort.
  •  
  • Bezoek de abdij van Baume-les-Messieurs
  • Bewonder de Cirque de Baume
  • Verken de vallei van de Doubs
  • Ontdek de vroegere welvaart van Baumes-les-Dames
  • Bezoek het dorpje Poligny en le Château-Chalon
Gratis reisgids downloaden

Onder Poligny willen we ook even Château-Chalon aandoen om kennis te maken met het mekka van de vin de paille, een (aperitief)wijn uit gedroogde druiven met een alcoholgealte tussen 14,5 en 17°, na een rijpingstijd van meer dan 6 jaar. Niet ver daarvandaan heb je een prachtig zicht op de Cirque de Ladoye.

Baume-les-Messieurs

We duiken verder de vallei van de Ain in naar het diep in het dal ingesloten Baume-les-Messieurs (uit Baumes-les-Moines), een waardige tegenhanger van Baume-les-Dames (uit Baumes-les-Nonnes). Ook hier moest je je adellijke afkomst kunnen bewijzen om te mogen intreden. De abdij van Baume noemt zich graag keizerlijk omdat de monniken die hun autonomie door de paus waren ontnomen, die terugkregen van keizer Frederik Barbarossa die zo de paus een hak zette. In de abdij een Antwerps retabel dat het passieverhaal vertelt. De Cirque de Baume waar drie valleien samenkomen, is ook een reculée en letterlijk en figuurlijk adembenemend, met grotten en een tufsteenwaterval. Meer info op www.baumelesmessieurs.fr.

Baume-les-Dames

Baume-les-Dames ligt heel wat kilometers van Baume-les-Messieurs. Het is beeldig gelegen aan de samenvloeiing van de Doubs en de Cusancin. Vertrekpunt ook van een boot- of fietstocht om de vallei van de Doubs te verkennen.  Het stadje zelf herinnert aan ‘les Dames’, zusters benedictinessen die hier reeds in de 7e eeuw in een abdij samen gingen wonen. Ze brachten er niet enkel geestelijke maar ook materiële rijkdom want wie intrad moest de nodige adelbrieven voor kunnen leggen. De stijlvolle huizen in renaissancestijl vertellen over de vroegere welvaart. Ga maar eens een kijkje nemen aan het Maison de la Tourelle. De grootsheid van de kerk Saint-Martin heeft eveneens te maken met de rijkdom van weleer. De kerk herbergt een deel van het meubilair van de vroegere abdij. Op het kerkhof prijkt in de romaanse kapel Saint-Sépulcre een piëta uit de 16e eeuw. Website: www.baume-les-dames.org.

Reviews en beoordelingen Les Baumes

Heb je zelf tips of opmerkingen over Les Baumes? Plaats je beoordeling

Lionel19 december 2022

Ziet er goed uit. Mijn reis is pas in mei of juni, maar de gids is een goede basis om de voorbereiding te kunnen uitwerken.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info