Vesoul: ideale start voor verkenning Haute-Saône

Ga zelf ontdekken of Jacques Brel gelijk had wat hij zong over Vesoul

Vesoul is bij sommigen bekend door een liedje van Jacques Brel: “T’as voulu voir Vesoul et on a vu Vesoul” – en nu nog altijd bekend omwille van zijn festival in oktober van het Franse chanson. Zijn industriële en handelsactiviteiten maken haar tot de belangrijkste stad in het noorden van de Franche-Comté. Lees meer

Brel kwam er op bezoek en schreef er meteen een liedje over.
  •  
  • Wat maakt Vesoul tot belanghebbende stad?
  • Ontdek waarover Jacques Brel zong
  • Struin door het historische hart van Vesoul
  • Bezoek het museum Georges-Garret
  • Geniet van panoramisch zicht op La Motte
Gratis reisgids downloaden

St Georges

Het oude, historische centrum nodigt je niettemin uit tot een verkenning. Rond de St Georges kerk vind je statige herenhuizen (hôtels particuliers) uit de 15e eeuw, enkele met trompe-l’oeilvensters om belastingen te ontwijken (per open raam moest men namelijk taksen betalen). Enkele huizen hebben een trappentoren waarbij de trappen voldoende breed zijn om een ezel zakken graan naar boven te laten brengen.

La Motte

Tot de 18e eeuw was Vesoul bekend om zijn wijn. Druiven werden geteeld op La Motte, de heuvel die de stad domineert. Je hebt op de heuvel een mooi uitzicht op Vesoul en bij helder weer over de Jura, de Vogezen en eventueel zelfs de Alpen. Wijnhuizen centraliseerden zich rond de “rue des Annonciades”. Tussen de huizen lopen smalle doorgangen: “trage”, vergelijkbaar met de “traboules” in Lyon, die leiden naar vroegere wijnkelders.
Voor het Justitiepaleis staat een karikaturaal standbeeld van een “avocat allant plaider”. Nabij de “Jardin Anglais”, in het “Quartier des Allées” vind je art deco-huizen. In de markthallen kan je verse waren kopen op donderdag en zaterdag.

Op 25 november gaat de grote beestenmarkt door: men drinkt een warm wijntje, eet andouillelettes en peperkoeken in de vorm van een varkentje. Het is tevens de feestdag van Sint-Catharina waarop ongetrouwde meisjes, ouder dan 25, en uitgedost met een geelgroene hoed, meedingen van de titel van Catherinette. .

Musée Georges-Garret

In een voormalig fraai Ursulinenklooster uit de 17e eeuw bevindt zich het stedelijk museum. Op de benedenverdieping huist het archeologisch gedeelte, met o.a. een collectie Gallo-Romeinse grafzuilen en een middeleeuwse “Geboeide Christus”.  De afdeling “Beaux Arts” op de bovenverdieping is hoofdzakelijk gewijd aan de schilder en beeldhouwer Jean-Léon Gérôme (1824-1904). Hoewel hij tijdens de impressionistische periode van Monet en Manet leefde, bleef hij trouw aan het neo-classicisme. Zijn schilderijen hebben een oriëntaalse invloed, gevolg van zijn vele reizen. Veel ophef maakte hij met zijn beelden met metaal, ivoor en edelstenen. Website: www.vesoul.fr/culture-et-loisirs/musee-georges-garret.html             

Reviews en beoordelingen Vesoul

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vesoul? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info