Beringen-mijn, maak er kennis met het steenkoolmijnverleden

Een daguitstap naar Beringen-mijn zal je aangenaam verrassen

Rond de mijn van Beringen werd een volledig dorp gebouwd, vooral door toedoen van de mijnmaatschappij. Na de sluiting van de mijnen werd er heel wat verbouwd maar toch kan je nog veel herkennen van de typische mijncité. We brengen je naar arbeiderswijken, huizen van bedienden en ploegleiders tot het park van de directeur. Je maakt ook kennis met het mijnverleden in het mijnmuseum en meteen zie je hoe men de oude industriële gebouwen terug een nieuwe functie geeft. Men doet dit ook met de twee mijnterrils.  Lees meer

Ga voor een interactieve, verrassende en kennisverrijkende uitstap een dagje naar Beringen-mijn.
  •  
  • Ontdek Be-mine en het mijnmuseum
  • Zoek antwoorden op al je vragen over steenkoolmijnen
  • Ga mee ondergronds voor unieke ervaring
  • Maak rondleiding mee op een 'mijnzondag'
  • Ravotten op de oude mijnterril
  • Ga duiken in TODI, indoor duikcentrum 
Gratis reisgids downloaden

(met een fiets- en wandelroute vanuit Beringen)

Be-mine en mijnmuseum

Waar vroeger steenkolen naar boven werden gehaald, kan je nu naar Be-Mine. Het is de naam van de industriële erfgoedsite waar toerisme, recreatie, wonen, winkelen en werken nu de hoofdtoon voeren. Be-Mine omvat een toeristisch Infokantoor, het Mijnmuseum, een retailpark, een woongebied, kantoorruimte en een Sportoase. Be-Mine is aldus een ideale startplaats om wat met de mijnbouw te maken heeft, te komen ontdekken. Meer info op www.bemine.be 

Be-Mine is overigens de enige mijnsite in Limburg waar het industriële erfgoed nog zo goed mogelijk is bewaard gebleven. De mijngebouwen, de terrils, de koeltorens, de kolenwasserijen, … in dit mooi mijndecor kunnen de bezoekers volgens de moderne bezoekmethodes kennis maken met een boeiend mijnverleden.
Mijnzondagen: ma t.e.m. okt, elke 1e en 3e zondag om 11u en 14u: rondleiding in ruimtes die anders gesloten zijn (badzaal, lampenzaal, schacht,..).

Mijnmuseum Beringen

Op al je vragen wat je al zo lang wou te weten komen over het ontginnen van steenkool, zal je een antwoord vinden in het Mijnmuseum. Een individueel bezoek is er mogelijk zonder reservatie. Elke dag open. 
Mijnwerkers daalden honderden meters af om kolen boven te halen. Hoe ging het daar aan toe ondergronds? En wie werkte er bovengronds om het werk beneden draaiende te houden? Hoe kwam het tot de sluiting? En hoe ontstond eigenlijk een terril?

Aan de hand van videobeelden, getuigenissen, audiofragmenten, … wordt het in het Mijnmuseum op interactieve en multimediale wijze uitgelegd. Heel speciaal is de ondergrondsimulatie van 45’ telkens om 11u,13u,15u. Meer info op www.mijnmuseum.be

De ‘kleine’ mijnterril

Sinds 2016 is er op de flank van de kleine mijnterril een avonturenpark. Via een vlonderpad kom je aan de voet van de terril waar een aantal paden oplopen naar de top. Klimmen, klauteren, enkele glijbanen: kinderen zullen er dolle pret beleven. En het eerste indoor duikcentrum van Europa, TODI, opende in oktober 2016 in Beringen de deuren. Je kan er snorkelen en duiken tot op een diepte van tien meter inclusief de beleving van tropische zoetwatervissen om je heen.

Fatih moskee

Tussen 1990 en 1994 werd deze grote moskee gebouwd. De minaretten zijn niet minder dan 26 meter hoog. De moskee werd gebouwd door schenkingen van de moslimgemeenschap. Vooral de talrijke Turkse migranten hebben de succesvolle fondsenwerving mogelijk gemaakt. Daarom is de bouwstijl Ottomaans en gebruiken sommigen de naam ‘Turkse moskee’. Een individueel bezoek aan de moskee is niet mogelijk. Groepen kunnen een bezoek aanvragen (via dienst Toerisme).

Mijnkathedraal of Sint-Theodarduskerk

De bouw van deze zeer grote katholieke kerk heeft als bijnaam ‘Mijnkathedraal’, dat heeft te maken met omvang van de kerk en het feit dat deze gebouwd werden in opdracht van de mijn. De kerk werd gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog en was voor velen een reden om niet te moeten gaan werken in Duitsland. De bouw werd dan ook vertraagd uitgevoerd om zo lang als mogelijk de arbeiders hier te houden, dat is gelukt tot 1943. De kerk bezoeken kan nu niet meer. Op de binnenplaats heb je het mooiste zicht op de kerk en zijn omvang. Op die binnenplaats is er toegang tot een moskee en een kapel.

De architect was Henry Lacoste die ook de plannen tekende voor de mijnkathedraal van Zwartberg. De toren meet net iets meer dan 71 meter. Heel bijzonder zijn de bogengalerijen aan de voorzijde.

Melkhuisje

Het werken in de mijn was dikwijls oorzaak van longziekten. Het drinken van melk kon een stoflong voorkomen. Daarom konden de mijnwerkers in dit gebouw gratis melk komen ophalen. Het gebouw dateert van 1927 en is nu geklasseerd als monument. Het is nu in gebruik als vergaderzaal.

Reviews en beoordelingen Beringen-mijn

Heb je zelf tips of opmerkingen over Beringen-mijn? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info