Neerpelt, groen en bezienswaardigheden in de omgeving

Ontdek het vele groen rond Neerpelt en nog méér

Dat Limburg het fietsparadijs is, kan je best zelf onderzoeken. De fiets leent zich ertoe om Neerpelt en de wijde omgeving te verkennen. Wij hebben een fietsroute uitgedacht. Onderweg maak je kennis met het provinciaal domein Dommelhof. Je kan een verrassende unieke beleving meemaken in het Klankbos. Wil je nog meer bos? Dan zoek je best de paden op in de groenste plekken van het Bosland. 'Wat mensen elkaar toch kunnen aandoen?' Die vraag en andere stel je je als je over de immens grote Duitse militaire begraafplaats loopt in Lommel. Lees meer

Groen en rustbrengend, een dagje in Neerpelt laat je er met volle teugen van genieten. 
  •  
  • Maak kennis met het Dommelhof
  • Luister naar de natuur in het Klankbos
  • Nog veel meer bos in Bosland
  • Je wordt plots heel stil in Lommel 
Gratis reisgids downloaden

(inclusief fietsroute)

Provinciaal Domein Dommelhof

Officieel heet dit het Limburgs provinciaal domein voor podiumkunsten, cultuur en G-sport. Hier wordt een platform en infrastructuur aangeboden aan artiesten binnen de podiumkunsten (theater, dans), openlucht- en circustheater. Een sportcentrum met ook faciliteiten voor de G-sporter en er is een mooi omliggend park. Voor meer info: www.dommelhof.be 

Klankbos, uniek in Europa

Zin om eens alleen maar te luisteren naar de natuur? Dat kan in het Klankbos van Neerpelt. Leg een kort parcours af in een bosje waar 16 klankinstallaties zijn opgehangen. Door het spel van de wind hoor je klanken, geluiden, … geluidskunst in de vrije natuur. Beleef er klank en stilte in een aangenaam decor. Er is ook een parcours speciaal op kindermaat. Vrij bezoek het ganse jaar door. Een gratis plattegrond van het parcours kan je uit een vogelkastje halen bij een infobord op de parking en op meerdere plaatsen. Meer info: www.musica.be 

Bosland

Bosland is de overkoepelende naam voor een groen paradijs in het noorden van de Limburgse Kempen. Bosland omvat ruim 4600 hectaren openbaar bosgebied en ook nog eens 1000 hectaren in privébezit. Deze groene vlek in Noord-Limburg ligt verspreid over de gemeenten Overpelt en Hechtel-Eksel en de stad Lommel. Het profileert zich als het grootste kindvriendelijke avonturenbos van Vlaanderen maar niet alleen de kinderen kunnen er uren speelplezier beleven. Wie natuur én actief bewegen wil combineren komt aan zijn trekken in Bosland. Recreatie en bosbeheer gaan hier hand in hand.

Je zal merken dat het bos diverse landschappen omvat. Vooral naaldbossen, maar ook heidegebiedjes, landduinen, vennen, beekjes, graasgebiedjes. Deze bossen zijn eigenlijk een uitvloeisel van de verdwenen mijnbouw. Einde 19de en begin 20ste eeuw werden ze aangeplant. Het hout diende om de mijngangen te stutten. Daarvoor moest al soms een mooi heidelandschap sneuvelen. Maar in een inhaalbeweging is men bezig met een omvorming naar gemengd bos met ook loofbomen. 

Bosland bestaat uit Kattenbos, domeinbos Pijnven (2000 ha met o.a. speelweiden en groot speelbos) en Holven in Overpelt. Wens je meer informatie over Bosland, dan vind je die op www.bosland.be

Duits militaire begraafplaats

38 556 Duitse militairen uit de Tweede Wereldoorlog en nog eens 542 doden uit de Eerste Wereldoorlog liggen hier begraven. Het is dan ook een immens grote begraafweide van ca. 16 hectaren op het grondgebied Lommel. Daarmee is het het grootste Duitse militair kerkhof van West-Europa buiten de begraafplaatsen in Duitsland zelf met slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Voor elk kruis, twee doden. Aan weerszijden twee metalen plaatjes met daarop de naam en geboorte- en sterfdatum of gewoon ‘ein deutscher Soldat’. Meer dan 6000 soldatenlichamen zijn nooit geïdentificeerd. Een wandeling tussen de graven maakt je stil en doet je nadenken over de waanzin van oorlog. En als je Duits hoort praten, doet het je realiseren dat ook Duitse families door de oorlog moesten leren omgaan met verdriet van hun dierbaren.

Net voor je op de begraafweide kan, bevindt zich een crypte. Op de buitenmuur staat in groot opschrift ‘1939-1945 Hier ruhen Deutsche Soldaten’. De crypte bevat een liggende stenen figuur en inspirerende zinnen op de muren. Bijna altijd zal je hier kransen zien liggen. Op het gebouw staat een 6 meter hoog crucifix uit basaltsteen. Via trappen kan je tot op een platform waar je een bijzonder uitzicht hebt over de begraafplaats. 

Om het kerkhof werd een omwallingsmuur gebouwd. Je fietst er helemaal om heen. Op 6 september 1959 werd de begraafplaats ingewijd. Hier is nu ook een internationaal ontmoetingscentrum voor jongeren gehuisvest voor seminaries, schoolklassen, jeugdgroepen uit Duitsland en België.
De Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge staat in voor het onderhoud.

Reviews en beoordelingen Neerpelt

Heb je zelf tips of opmerkingen over Neerpelt? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info