Meetjesland: ontmoeting met Reynaert de Vos

Laat je meeslepen door het dierenepos van Reynaert de Vos

Het dierenepos 'Van den vos Reynaerde' dateert uit de 13de eeuw en zou in deze regio geschreven zijn. Hulst mag wel beweren dat het verhaal in hun stad is ontstaan maar niets is hiervan zeker. In elk dorpje van het Meetjeslandse Krekengebied staat er bij de kerk een monumentje met Reynaert de Vos. Ook in Zeeuws-Vlaanderen is dat veelal het geval. Lees meer

Over een roste muis en een vos valt het een en ander te vertellen in het Krekengebied.
  •  
  • Maak kennis met het dierenepos 'van den vos Reynaerde'
  • Spot in bijna elk dorp een beeldje van Reynaert de Vos  
  • Lees bij elk monument een deel van het epos
  • 'Als de vos de passie preekt' lijkt een levende beeldengroep
  • Zoek de waarheid achter de Roste Muis
Gratis reisgids downloaden

Reynaert de Vos is een sluwe schurk die zijn straf probeert te ontlopen door allerlei listen. Daarbij maakt hij gebruik van zwakheden van de dieren, maar die zwakheden zijn veelal te projecteren op de mensenwereld: zich laten verleiden door geld, lekker eten, sex,... Voor die tijd was het eenvoudiger om een verhaal te schrijven met vermenselijkte dieren omdat daarbij niemand zich gekwetst zou voelen. Bij die monumenten is er telkens zo'n deel van het verhaal uitgebeeld en een paneel zorgt voor een korte beschrijving.

De Roste Muis met beeldengroep

Aan de Oudemanskreek staat een mooie beeldengroep 'Als de vos de passie preekt'. Dit is een van de vele Reynaertbeelden die je hier kan zien, de volgende ligt aan de kerk. In het verhaal van de Vos Reynaert staat dat Reynaert uitgedost is als pelgrim van het klooster Elmare toen hij de passie predikt (verklaart aan Canteclaer dat hij boete zal doen). Het klooster Elmare zou hier gestaan hebben tot het bij een overstroming in de 14de eeuw verdwenen zijn.

De Roste Muis is de benaming van een café dat hier stond, meer dan honderd jaar geleden. Er waren nogal wat seizoenarbeiders en boerenknechten aan de slag op de weidse akkers. Ze kwamen hier hun zuur verdiende centjes opdrinken. Naar wat de overlevering ons brengt zou de uitbaatster het niet zo nauw genomen hebben met de zeden van toen en sloeg de naam op een roodharig onderdeel van haar lichaam. Nu is dit een taverne waar je tijdens de weekends op de koppen kan lopen.

Reviews en beoordelingen Reynaert De Vos

Heb je zelf tips of opmerkingen over Reynaert De Vos? Plaats je beoordeling

Philip11 maart 2021

Heel interessant. Prima gids, een aanrader

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info