Kerken van St-Riquier en Abbeville

Saint-Riquier: abdijkerk met museum en ook hier was Jeanne d'Arc

De abdij van Saint-Riquier bestond al in de 7de eeuw en was in de 9de eeuw enorm invloedrijk. Daarom wellicht dat de abdij werd opgedoekt en verwoest door de Noormannen. Pas in de 13de eeuw werd ze terug opgericht maar daarvan is aan de huidige abdijkerk niet veel meer te zien. Het belangrijkste deel van de huidige kerk dateert uit de 16de eeuw. De abdijkerk bleef onaangeroerd tijdens de Franse Revolutie. De abdijgebouwen echter niet en daardoor rest daarvan niet veel meer. In het abdijgebouw is nu het "Musée départemental" ondergebracht. Dit is een heemkundig museum met aandacht voor lokale kunstenaars en ambachten. Bij ons laatste bezoek was de toegang tot de kerk betalend en tot het museum gratis. Lees meer

  • Bezoek de abdij van Saint-Riquier
  • Van de gebouwen blijft weinig over
  • Musée départemental ligt in het abdijgebouw
  • Ga ook even naar het Hôtel-Dieu
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

In St-Riquier kan je ook het "Hôtel-Dieu" bezoeken, gelegen nabij het belfort en de toeristische dienst aan de abdij. Om het verhaal compleet te maken: ook hier heeft Jeanne d'Arc in de gevangenis gezeten op weg naar Rouen. meer bepaald in het kasteel van Drugy. 

Gemeentelijke website. www.saint-riquier.com

Collegiale kerk van Abbeville

Voor alle duidelijkheid, beide kerken liggen niet bij elkaar. We vermelden ze op één pagina omdat je ze best in je route doorheen de Somme inlast. Ze zijn gelegen tussen Valloires en Amiens, op zo'n 10 km van elkaar.

De collegiale kerk St-Vulfran van Abbeville is in tegenstelling tot deze van Amiens nooit afgewerkt, het geld was op. Ze dateert uit de 15de eeuw en heeft wel de allure van een kathedraal. Maar de Duitsers hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog hier een bommentapijt gegooid met het gevolg dat de volledige stad werd verwoest, ook de kerk. Het resultaat dat je nu ziet is een niet waarheidsgetrouwe restauratie.

Website: www.ville-abbeville.fr 

Reviews en beoordelingen Saint-Riquier

Heb je zelf tips of opmerkingen over Saint-Riquier: abdijkerk met museum? Plaats je beoordeling

Nicole Debeer11 januari 2019

Héél goede tips en duidelijke uitleg om onze uitstap voor mei'19 voor te bereiden. Proficiat!

Luc Van Looveren30 juli 2018

Heel handige info. Zo gebruikten wij o.a. de uitgewerkte wandelingen in Amiens en Saint-Valéry-sur-Somme.

moortgat14 augustus 2017

Fantastische gids : hoop eens ervan gebruik te kunnen maken , maar dan wel zonder auto en met openbaar vervoer

Patrick en Christel Verswijvel 2 augustus 2016

De gids was een heel goede basis voor een uitstap van enkele dagen in de omgeving van Amiens en de baai van de Somme. Waar kan men terecht met "constructieve verbeterpunten"? Zo is de Place Parmentier zeker niet de beste plaats om te parkeren in Amiens: maximum duur 1,5 uur wat te weinig is om amiens te verkennen. (Bijkomend werken de parkeermeters daar verschrikkelijk slecht en lopen er wel wat bedelaars rond). Voor de rest prima basis voor de stadswandelingen en rondritten.

Rob van Baaren11 juli 2016

Het is een prettige en leesbare gids. Ik heb een deel van de Sommetocht gemaakt.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info