Slagveld van de Somme: bloedbad Wereldoorlog I

Vreselijke dodentol door ondergrondse ontploffingen en Britse tanks

De Eerste Wereldoorlog werd op deze plaats in 1916 in alle hevigheid gevochten. De Slag aan de Somme duurde van 1 juli tot 19 november 1916, over een frontlijn van ongeveer 40 km. De Britten begonnen de aanval om de druk op Verdun te verminderen. Tijdens deze veldslag werden er ook voor het eerst tanks gebruikt maar die hebben de strijd niet in grote mate beïnvloed. In totaal verloren 620.000 geallieerde soldaten en 520.000 Duitse manschappen het leven. Er werd ook nog gevochten op andere momenten aan de Somme waardoor de totale dodentol aan geallieerde zijde ongeveer 1.400.000 doden bedroeg. Lees meer

  • Slag aan de Somme in WO I
  • Vreselijke dodentol aan beide zijden
  • Tanks werden hier voor het eerst ingezet
  • Veel monumenten en oorlogsgraven
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

De meest kenmerkende taktiek tijdens de Sommeslag was die met de ondergrondse mijnen. Men groef onderaardse gangen tot onder de stellingen van de vijand en blies alles op. Eén zulke ontploffing kon tot 27 ton springstof de lucht doen ingaan. De aarde vloog tot 120 meter in de lucht en er ontstonden kraters van 100 meter diameter en 30 meter diep. De schokgolf brak de benen van soldaten die tot 500 meter verwijderd waren van de krater. Dit verklaart ook waarom er zoveel soldaten nooit werden teruggevonden en als vermist staan opgegeven op de talloze monumenten.

Pozières

Hier werden op 15 september 1916 de eerste tanks ingezet door de Engelsen. De vijand dacht dat het een gewoon transportvoertuig was en gaf het de naam mee van 'tank'. Doordat ze het voertuig niet als bedreigend aanzagen konden 30 van die primitieve tanks ongeveer 10 km loopgraven uitschakelen. Een onvoorstelbare nederlaag voor de Duitsers.

Weet dat eigenlijk maar vier van die tanks vijandelijke loopgraven hebben opgeruimd; de overige staken vast in de modder of kon niet meer rijden. Beide partijen zagen snel het belang in van dit soort legervoertuigen. Onder meer de Fransen hebben er dan ook massaal gebruik van gemaakt bij het tegenoffensief in 1918.

Reviews en beoordelingen Slagveld van de Somme

Heb je zelf tips of opmerkingen over Slagveld van de Somme? Plaats je beoordeling

Jacobs M. 7 september 2018

Goed uitgewerkte bezoeken . Een minder bekende streek voor ons , vandaar een goed hulpmiddel

sabrina vandemaele5 augustus 2017

een zeer handige gids eenvoudig en duidelijk waardoor je een mooi overzicht hebt van de streek. aanrader

Ida de Vries28 juli 2017

Is een goede ondersteuning voor onze trip om de herdenkingsplekken van de eerste wereldoorlog te bezoeken

H. Brand24 februari 2017

Wij gaan in mei met een camper naar de Baai van de Somme. We hebben de reisgids doorgelezen. Er staan praktische tips in en we gaan er gebruik van maken!

mortelmans gaston30 oktober 2016

ik heb alles doorgelezen en vind dit alles zeker handig, ik ga binnen enkele weken naar picardie en neem zeker de lijst mee

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info