Antwerpen: via de voetgangerstunnel naar Linkeroever

572 meter wandelen onder de Schelde

Je hebt de keuze uit de lift of de roltrappen om af te dalen in de bekende voetgangerstunnel onder de Schelde in Antwerpen. Beneden aan de ingang van de koker is een tegeltableau met een voorstelling van de tunnel en zijn afmetingen. Je bevindt je hier op 32 meter onder het niveau van de kaaimuur voor een wandeling van 572 meter onder de Schelde naar de linkeroever. Lees meer

Maak een wandeling van Linker- naar Rechteroever zonder nat te worden.
 • Lastminutes en promoties in Antwerpen

  Lastminutes en promoties in Antwerpen

  Keuze uit meer dan 150 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Antwerpen-stad, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de tienduizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
  va. € 49 - Boek nu
 • Ervaar de beleving van de Voetgangerstunnel 
 • Daal af met de roltrappen of met de lift
 • Wandel 572 meter onder de Schelde
 • Van centrum naar Linkeroever
 • Meer info op een tegeltableau
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

Vanaf 1 juli 2017 is er een gratis veerdienst tussen linker- en rechteroever. De voetgangerstunnel ondergaat grote renovatiewerken, zowel de liften als de legendarische roltrappen. De werken zijn in 2019 aan de gang. Er zal telkens gezorgd worden dat tijdens de werken steeds één lift zal beschikbaar blijven én drie van de vier dalende of stijgende roltrappen blijven operationeel. Het veer moet een grote omweg vermijden.

Op weekdagen: vanaf 7.15 tot 18.45 uur (De laatste afvaart vertrekt op linkeroever om 18.25 uur en op rechteroever om 18.35 uur.) met een onderbreking van 30 minuten tussen 13 en 13.30 uur. Tijdens weekend en feestdagen: vanaf 10.15 tot 21.45 uur (De laatste afvaart vertrekt op linkeroever om 21.25 uur en op rechteroever om 21.35 uur) met een onderbreking van 30 minuten tussen 13 en 13.30 uur. 

Wat wij nu als Antwerpen Linkeroever kennen was eertijds een gehucht van het graafschap Vlaanderen met laaggelegen polders en een militair bolwerk - het Vlaams Hoofd - tegenover het Brabantse Antwerpen.

In 1923 worden Zwijndrecht, Burcht en het Vlaams Hoofd van de provincie Oost-Vlaanderen naar de provincie Antwerpen overgeheveld. Er worden heel wat plannen opgesteld voor de ontwikkeling en de oeververbindingen van het nieuw verworven gebied. Voor de indeling en de opbouw wordt een wedstrijd uitgeschreven waar gerenommeerde architecten zoals Le Corbusier aan deelnemen. Hun ontwerpen hebben het echter niet gehaald.

De knoop wordt doorgehakt met de oprichting van de “Intercommunale Maatschappij van de Linker Scheldeoever” (Imalso) op 8 mei 1929. Om het gebied bouwrijp te maken wordt het opgehoogd met een immense laag opgespoten zand. In 1931 wordt een aanvang genomen met het graven van de voertuig- en voetgangerstunnel. De ontsluiting van de linkeroever is volledig als in 1969 de Kennedytunnel wordt opengesteld.
Nog meer zien van Antwerpen? Ontdek hier alle bezienswaardigheden in Antwerpen en leuke tips om te overnachten in Antwerpen

Reviews en beoordelingen Voetgangerstunnel

Heb je zelf tips of opmerkingen over Voetgangerstunnel? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info