Antwerpen: nog meer musea

Musea voor alle interesses

Antwerpen is bijzonder rijk aan musea. In het linkermenu vind je pagina's over MAS, het Rubenshuis, Plantin-Moretus, Red Star Line museum en nog meer dan tien andere musea. Een van de belangrijkste musea, het KMSKA is nog gesloten wegens verbouwingswerken, zie de pagina Lambermont cultuurwijk

De Antwerpse musea hebben in de laatste tien jaar een grote verandering ondergaan. Sommigen smelten samen in een nieuw museumconcept, zoals het MAS. Er zijn nieuwe musea geopend die het verleden van Antwerpen toelichten zoals het Red Star Line museum. Nog andere zijn gesloten in afwachting van hun nieuwe locatie of grondige restauratie. Lees meer

 • Lastminutes en promoties in Antwerpen

  Lastminutes en promoties in Antwerpen

  Keuze uit meer dan 150 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Antwerpen-stad, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de tienduizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
  va. € 49 - Boek nu
 • Ontdek nog meer musea in Antwerpen
 • Beleef de wereld van diamant, briljant en zilver in DIVA
 • Ruim aanbod in het FotoMuseum
 • Internationale kunst vanaf 1970 in MUHKA 
 • Wie waagde de oversteek met de Red Star Line?
 • Mode centraal in het MoMu
 • Raadpleeg lijstje van musea in verbouwing
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

DIVA, Antwerp Home of Diamonds

DIVA (gesloten t/m 8 december '22 wegens renovatiewerken) ontvangt je, vlakbij het MAS, in een museum om er een totale 'bling bling' beleving te ondergaan. Klinkt schitterend en dat wordt het ook letterlijk. Antwerpen en diamant is verbonden met elkaar. Dat was vroeger zo, is het vandaag en zal dat ook in de toekomst blijven. Wil je dát verhaal van briljant, diamant, zilverwerk, ... beter leren kennen, dan moet je dus naar het museum op de Suikerrui. DIVA laat je er binnentreden in een universum van juwelen, diamant en andere letterlijk schitterende objecten uit de edelsmeedkunst.           

Hier krijg je het diamantverhaal van Antwerpen in woord en beeld, voorgeschoteld op een... gouden (of zilveren) blaadje in zes ruimtes. Een digitale butler begeleidt je. Niet alleen veel objecten uit het diamantwereldje, maar ook boeiende meeslepende verhalen uit de buik van het vakmanschap. Men gaat dieper in waarom Antwerpen het diamantcentrum is wereldwijd, al eeuwen lang. Maar ook wat op tafel komt, niet qua gerechten, maar aan zilveren eetservies, netjes opgeblonken in allerlei vormen en versieringen. Je kan er meekijken in een werkatelier, in een beveiligde kluis binnenstappen en tenslotte in de boudoir van een diva binnensluipen. Decadentie ten top? Een 'diva' laat zich graag omringen door bling bling, toch? Letterlijk op het lichaam maar dus ook op tafel, in haar boudoir, slaapkamer, salon, enz.

Meer informatie: www.divaantwerp.be 

Vlaams Tram- en Autobusmuseum

Dit museum met een unieke collectie voertuigen in ondergebracht in een tramloods uit 1912. En die is aan restauratie toe. Daardoor is het museum gesloten en zal wellicht pas in de loop van 2018 opnieuw de deuren openen. Je krijgt er dan voertuigen te zien van 1873 tot nu met ondermeer een stoomtram, de eerste elektrische tram van Antwerpen (1899) en de laatste gyrobus ter wereld. Meer info op de website van De Lijn

Het Steen

Het Steen is een restant van de vroegere burcht op de oever van de Schelde in Antwerpen. Veel van het toenmalig patrimonium ging verloren door het rechttrekken van de Scheldekaaien en de aanleg van de wegen. Het Steen werd danig verbouwd en deed jarenlang dienst als Nationaal Scheepvaartmuseum. De collectie is ondertussen verhuisd naar het Museum aan de Stroom (MAS).

In februari 2021 zal Het Steen opnieuw zijn deuren openen na een volledige renovatie. En het krijgt meteen een compleet nieuwe functie. Het toeristisch infokantoor zal er zijn nieuwe stek vinden, naast onthaalcentrum zal er ook een interactief belevingsparcours zijn met als centraal thema Antwerpen en haar geschiedenis. Ook de nieuwe cruiseterminal komt op deze locatie.

Brouwershuis

Het Brouwershuis werd in 1553-1554 opgericht door Gilbert van Schoonbeke (1519-1556), de geniale architect, ingenieur en urbanist. Het gebouw is een wonder van 16de eeuwse techniek. Drinkbaar water werd van hieruit verdeeld over de 24 brouwerijen in de buurt. In 1933 werd het Brouwershuis als museum geopend. In de jaren 1956-1961 werd het volledig gerestaureerd. Dit kleinste stedelijk museum met zijn rosmolen, vergaarbakken en vergaderzaal van de brouwers is helaas niet meer te bezoeken.

Ontdek hier nog meer bezienswaardigheden in Antwerpen en leuke plaatsen om te overnachten in Antwerpen. Of misschien heb je wel zin om je bezoek aan Antwerpen te combineren met de top bezienswaardigheden in Gent of bezienswaardigheden Brugge?

Reviews en beoordelingen Musea

Heb je zelf tips of opmerkingen over Musea? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info