Weekendje weg Kortrijk: interessante bezienswaardigheden

Herinneringen aan de Guldensporenslag en méér in Kortrijk

Op deze pagina ontdek je een aantal bezienswaardigheden in Kortrijk, zoals het Groeningemonument en het Baggaertshof, maar op andere plaatsen op deze website vind je er nog meer. Lees meer

In Kortrijk lag de kiem van de Vlaamse feestdag
  •  
  • Ontdek het Groeningemonument
  • Wat is 11 juli 1302 in Kortrijk
  • Het stilzwijgen van de 'loge'
  • Bezoek het Baggaertshof
  • Rozen bewonderen in kasteelpark 't Hooghe
Gratis reisgids downloaden

Groeningemonument en -poort

Het Groeningemonument geeft de buurt aan waar op 11 juli 1302 slag geleverd werd: de Vlamingen gooiden toen de Franse overheersers buiten. De Guldensporenslag op 11 juli werd later de Vlaamse feestdag. Tijdens de Guldensporenslag werden de Franse edelen van Filips de Schone verslagen, dankzij Pieter de Coninck en Jan Breydel. De Gulden Sporen die de Fransen droegen hingen tot 1382 in de O.L.Vrouwekerk. In 1382 werden de Vlamingen op hun beurt verslagen door de Fransen en werden de sporen verwijderd. Men beweert dat men nog één origineel exemplaar heeft in het Broelmuseum.

Vrijmetselaarstempel

Het gebouw heeft bijna geen vensters aan de straatkant en lijkt alsof het zijn geheimen niet wil prijsgeven. De ‘loge’ is altijd al iets geweest waar niemand iets over vertelt en ook over de activiteiten in dit gebouw is er weinig geweten. Alleen logebroeders mogen er binnen. Kijk eens naar het standbeeld van die vrouw boven op de gevel. Ze heeft haar vinger aan haar mond, als symbool dat er moet gezwegen worden. Een duidelijke richtlijn voor de logebroeders. ‘Amicitia Fortior’ is Latijn voor ‘sterker door vriendschap’.

Baggaertshof

Het Baggaertshof dateert van de 17de eeuw en werd gebouwd door een rijke weldoenster die hier onderdak bood aan weduwen, armen en andere vrouwen die sterk hulpbehoevend waren. Er is nu ook een kruidentuin aangelegd. Spijtig genoeg is het Baggaertshof slechts beperkt geopend in de namiddag van 14 tot 17u. (niet op maandag en vrijdag).

Standbeeld Jan Palfijn en de Stadsschouwburg

Jan Palfijn was een arts uit de 17-18e eeuw die door lijken open te snijden medisch onderzoek verrichtte. Zo wist hij de geneeskunde een stap vooruit te helpen. Hij maakte de geneeskunde toegankelijker omdat hij zijn werken schreef in het Nederlands in plaats van in het gebruikelijke Latijn.

Het Schouwburgplein dat je nu ziet is spijtig genoeg van na de Tweede Wereldoorlog. Tot voor het groot bombardement in 1944 stonden hier grote 16e eeuwse hallen. De bouw van de Stadsschouwburg werd opgestart tijdens de Eerste Wereldoorlog en verliep uiterst traag. De opening was rond 1920.

Internationale Rozentuin

Even buiten het centrum van Kortrijk ligt er een prachtige rozentuin, eigendom van de provincie West-Vlaanderen. Deze tuin staat op z’n mooist van half juni tot eind augustus en is een deel van het kasteelpark ’t Hooghe. Het is 1,25 hectaren groot en gratis toegankelijk. Het bestaat uit een demonstratietuin, een proeftuin en een historische tuin.

Adres: Kasteel ’t Hooghe, Doorniksesteenweg 218, Kortrijk
Informatie: www.rozentuinkortrijk.be

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Andere? Plaats je beoordeling

Verswyvelt Willy14 februari 2017

Prachtige beschrijving en zeer goed te volgen wandeling. Voor mij een 10 op 10

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info