Bezoek Sint-Maartenskerk en Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk

Bewonderenswaardig religieus erfgoed in Kortrijk

Met de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Maartenskerk bezit Kortrijk twee belangrijke kerken. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk was Guido Gezelle ooit kapelaan. In de Gravenkapel vind je in nissen 51 portretten van Graven van Vlaanderen. In de Sint-Maartenskerk staat een 6,5 meter hoge Sacramentstoren, heeft het orgel een vreemde locatie, is het 'Triptiek van de H. Geest' het pronkstuk van de kerk en kan je afdalen in het Kelderke Gods. Lees meer

Er is heel wat moois te zien in de beide kerken van Kortrijk.
  •  
  • Kortrijk bezit waardevol religieus erfgoed
  • Bezoek zeker de Gravenkapel in de O.L.Vrouwekerk
  • Wat heeft Guido Gezelle met deze kerk?
  • Bewonder de kunstschatten in de St.-Maartenskerk: o.a. Sacramentstoren, Triptiek van de H. Geest
  • Daal af naar het Kelderke Gods
Gratis reisgids downloaden

In de Onze-Lieve-Vrouwekerk moet je zeker de Gravenkapel binnengaan. In de nissen zie je afbeeldingen van de Graven van Vlaanderen al dan niet vergezeld van hun dame. Deze kapel dateert uit 1382. Het interieur van de kerk is echter veel jonger en gaat terug tot de 18de eeuw. Een topwerk is onder meer een doek van Antoon Van Dyck, 'De Kruisoprichting'  en een 14de eeuws beeld van H. Catharina dat zich in de Gravenkapel bevindt. Zoek op de zoldering naar de sporen, buitgemaakt tijdens de Guldensporenslag, al zijn het niet de originele.  

Sint-Maartenskerk

Dit is de hoofdkerk van Kortrijk. Historisch gezien is ze niet de belangrijkste, dat is de Onze-Lieve-Vrouwekerk, maar als parochiekerk heeft ze bij de geloofsbeleving van de Kortrijkzanen altijd een erg belangrijke rol gehad. Het exterieur vertoont twee aparte stijlen. Bij het binnenkomen herken je de kenmerken van een hallenkerk, het oudste deel. Na een brand (1862) werd het hoogkoor opgetrokken en kreeg het een neo-gotische stijl.

Niettemin, dit feit doet niets af van de schoonheid binnenin. Er is de Sacramentstoren, in de St-Annakapel hangt het doek ‘Triptiek van de H. Geest’.  In een wat ‘verloren’ hoek kan je naar een klein bedevaartsplekje, het Kelderke Gods. Bij de meeste bezienswaardigheden staan borden met daarop heel wat uitleg.

Kelderke Gods
Je moet eerst langs een smeedijzeren hek om de neobarokke Passiekapel binnen te treden, links van het hoogkoor. Kijk eerst even naar het mooie retabel ‘O.L.Vrouw-van-de-Zeven Weeën (Smarten). Het beeld van Madonna is uit 1627. Rechts van het retabel is een smalle doorgang. Daar vindt je het Kelderke Gods. Ga er maar eens genieten van deze devote bidplaats. Tot 1979 stond hier een begijntje je zelfs op te wachten om wat uitleg te verschaffen. Zij verkocht ook medaillons en gewijde koekjes. In het Kelderke vind je een prachtig terra cotta beeldengroep. Dit is eigenlijk de 14de statie van de Kruisweg. De beeldengroep is gemaakt door Kortrijkzaan Karel Delbaere (1894). Je ziet de graflegging, let op de bebloede tranen van Jezus.

De Sacramentstoren is van 1585, meet 6,5 meter hoog. De toren kan je laatgotisch noemen, het beeldhouwwerk is in de renaissancestijl. Er is een schatkamer in de kerk maar deze is alleen geopend vanaf Pasen tot eind augustus op zondagnamiddag. Deze bevat de meest waardevolle kerkschatten.

Het meest befaamde schilderij in deze kerk ‘Triptiek van de H. Geest’ hangt in een aparte ruimte, in de St-Annakapel links van het hoogkoor achter een glazen wand. Deze triptiek is geschilderd door Bernard de Rijckere in 1587. Links de schepping van de mens, centraal het Pinkstergebeuren, rechts de Doop van Jezus Christus. Let ook op het mooie koorgestoelte uit eind 19de eeuw.

Speurneuzen in de kerk’ is een interactieve zoektocht voor gezinnen (kinderen tussen 6 en 11) waarbij je op ontdekking gaat in de kerk. Met je smartphone scan je de QR codes. Duurtijd: ca. 20 minuten. Bij de onthaalbalie vind je een folder met méér uitleg.

Reviews en beoordelingen Kerken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kerken? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info