Broeltorens In Kortrijk en bruggen over de Leie

Over de Leie, de Broeltorens, Slingerbrug, Praag en Lodewijk XIV

Om de Leie aan te passen aan de huidige scheepvaartnormen zijn er niet alleen waterwerken nodig zoals verbreding maar ook nieuwe bruggen:voor Kortrijk alleen al zijn er dat 7. En daarbij werd ook gedacht aan groen en recreatie, die zorgen voor stadsvernieuwing. De slingerbrug is een van de mooiste bruggen en het symbool van deze stadsvernieuwing in Kortrijk. Lees meer

Water van de Leie blijft het stadsbeeld kleuren
  •  
  • De Leie nog immer economisch van belang
  • Uitbreiding met bruggen noodzakelijk
  • Slingerbrug is een symbool
  • Broeltorens onverwoestbaar
  • Wat heeft Kortrijk met Praag? 
Gratis reisgids downloaden

De Leie ontspringt in het Noord-Franse Lisbourg en stroomt door West-Vlaanderen tot ze in Gent in de Ringvaart en de Schelde terecht komt. De rivier was vroeger economisch zeer belangrijk door de vele vlasbedrijven die zich gevestigd hadden tussen Kortrijk en Deinze. Toen kon je nog spreken van 'De Gouden Rivier', de naam refereerde naar het kleurtje dat ze kreeg door het roten van het vlas.

Nationaal Leiemonument

Dit monument werd in 1957 geplaatst en valt vooral op door de bronzen sculptuur van Leopold III. Met dit monument wil men de oorlogsslachtoffers herdenken die de opmars van de Duitsers in 1940 probeerden tegen te houden. De Leie had daarbij een belangrijke functie.

Broeltorens

Deze torens zijn een overblijfsel van de oude versterkingen die in 1684 door Lodewijk XIV verwoest werden. Zij beschermden ook de brug die na de Eerste Wereldoorlog weer opgebouwd werd. De torens dateren uit de 14e en 15e eeuw. Op de brug staat de beschermheilige van de drenkelingen, net zoals op de belangrijkste brug in Praag, de heilige Johannes Nepomucenus. Deze figuur uit de 14de eeuw die heilig verklaard werd in de 18de eeuw, wou het biechtgeheim niet schenden en werd daarom van een brug in Praag in het water gegooid en verdronk.

Reviews en beoordelingen Bruggen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bruggen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info