De Praagse Burcht

Een uitnodigend complex van paleizen, kerken en bonte straatjes

De Praagse Burcht, Pražský hrad, doemt op boven de linkeroever van de rivier de Vlatva. De Burcht domineert het stadscentrum als een fort in een sprookje. Binnen de muren van de Praagse Burcht vind je een gevarieerde collectie historische gebouwen, musea en galeries die een aantal van de grootste en meest belangrijke artistieke en culturele schatten van Tsjechië bevatten. Lees meer

Een bezoek aan de Praagse Burcht vergeet je nooit! 
 • Alle promoties Praag 4 dagen

  Alle promoties Praag 4 dagen

  Promoties citytrips Praag in 3* en 5* hotels, centraal gelegen, inclusief ontbijtbuffet en vlucht Brussel-Praag h/t. Download onze gratis reisgids voor een optimale beleving.
  va. € 299 - Boek nu
 • Klim naar de Praagse Burcht
 • Bewonder de pracht van de basiliek 
 • Ga kijken naar de wissel van de wacht
 • Loop  in het Gouden Straatje
 • Bezoek het huis van Franz Kafka
Gratis reisgids downloaden

Het is in de Praagse Burcht dat de Boheemse koningen hun residentie hadden. Iedere vorst heeft wel ergens een wijziging laten aanbrengen waardoor het gebouwencomplex unieke bouwstijlen door elkaar heen heeft. Tegenwoordig heeft de president van de Tsjechische Republiek hier zijn verblijfplaats. Volgens het Guinness wereldrecord boek is de Praagse Burcht het grootste oudste kasteel ter wereld. Met een lengte van 570 m en een gemiddelde breedte van 128 meter heeft het een oppervlakte die groter is dan zeven voetbalvelden. Naast officiële regeringsgebouwen blijft er meer dan genoeg over om te bezoeken tijdens je citytrips Praag. Bereid je voor op een reis door verschillende hoogtepunten uit de architectuur en de Europese geschiedenis. 

Bij de ingang van de Praagse Burcht kun je een informatiegids kopen met daarin een plattegrond zodat je je beter kunt oriënteren. Iedere dag vindt om 12 uur de wisseling van de wacht met veel ceremonie en muziek plaats.  Een aantal gebouwen die je tijdens je bezoek aan de Praagse Burcht niet mag missen worden hier onder vermeld. In de reisgids vind je nog meer informatie.

Rondleiding met een gids

Het is mogelijk om een rondleiding met een professionele gids te maken in de residentie. De gids vertelt je alles over de Boheemse vorsten door de eeuwen heen. Het is ook mogelijk om een informatie boekje met een plattegrond van de residentie te kopen. Je kunt dan zelfstandig de zalen bezoeken. De gotische Vladislav Zaal mag je niet overslaan. De zaal diende als decor voor toernooien en troonzaal. Tegenwoordig vindt de beëdiging van de president hier plaats.

Sint-Vitusdom en Sint-Jorisbasiliek

De Sint-Vitusdom is de grootste kerk van Praag en werd gebouwd op de plaats waar de Heilige Wenceslas in de 10e eeuw een Romaanse rotonde bouwde. De kapel moest dienen om een arm van Sint-Vitus, de Boheemse patroonheilige, in te bewaren. Door de lange bouwperiode zijn er verschillende stijlen te herkennen. Het interieur is sober, de lichtinval echter is een bezienswaardigheid. Tegenover het koor van de Sint-Vitusdom werd in de 10e eeuw de Sint-Jorisbasiliek als kloosterkerk opgetrokken. Het barokke reliëf aan de voorzijde beeld Sint-Joris de drakendoder uit. Binnenin de basiliek zie je van links naar rechts de graftombes van Vratislav I, degene die de kerk stichtte, Boleslav II, de stichter van het naast gelegen klooster en diens zoon Oldrich. In het klooster kun je tegenwoordig een museum bezoeken.

Het Gouden Straatje

Het meest bekende straatje van Praag loopt langs de noordelijke muur van het kasteel. De kleine kleurrijke huisjes werden in de 16e eeuw gebouwd voor de scherpschutters van de koninklijke wacht. Later werden ze gebruikt door goudsmeden. In de 19e en begin 20e eeuw woonden er voornamelijk kunstenaars waaronder schrijver Franz Kafka, welke in het huis van zijn zus op nummer 22 verbleef tussen 1916-1917. De huisjes zijn gerestaureerd en laten oude ambachten zien. Je ziet er een goudsmid, een originele taverne en het huis van de beroemde Praagse waarzegster Matylda Průšová die tijdens WO II in handen van de Gestapo viel en werd vermoord. Kafka’s huisje is nu een boek en souvenirwinkel.

Nationale Kunstgalerij

De Narodni Galerie toont werken van bekende internationale kunstenaars. Je vindt hier werken van onder meer Belgische, Nederlandse, Italiaanse en Duitse kunstenaars. De kunstgalerij bestaat uit schilderkunst en beeldhouwwerken uit de tijdsperiode van de 14e tot de 17e eeuw. Je vindt het museum in een paleis naast de Praagse Burcht. De collectie is zo uitgebreid dat er ook zalen van de Burcht zelf gebruikt worden.

Reviews en beoordelingen Praagse Burcht

Heb je zelf tips of opmerkingen over De Praagse Burcht? Plaats je beoordeling

EYKELBERG MICHELINE28 november 2017

kort en bondige informatie leesbaar lettertype en mooie lay-out

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info