Praag en het Oude Stadsplein

Het Oude Stadsplein in Praag, is de ontmoetingsplek van de oude stad.

Een citytrip Praag plannen zonder het Oude Stadsplein te zien is onmogelijk. Als je op het plein bent valt het standbeeld van Jan Hus direct op. Jan Hus was als priester en professor verbonden aan het Koninklijk Hof als biechtvader Hij werd ter dood veroordeeld omdat hij het aandurfde het katholieke gezag aan te vallen op geldzucht. In 1415 stierf Jan Hus op de brandstapel. Inmiddels had hij wel al een belangrijke beweging op gang gebracht die onrust veroorzaakte in het 15e eeuwse Praag. Tegenwoordig is Jan Hus een van de belangrijkste Praagse helden. Lees meer

Ga midden op het plein staan, kijk om je heen en bewonder de historische gevels.
 • Alle promoties Praag 4 dagen

  Alle promoties Praag 4 dagen

  Promoties citytrips Praag in 3* en 5* hotels, centraal gelegen, inclusief ontbijtbuffet en vlucht Brussel-Praag h/t. Download onze gratis reisgids voor een optimale beleving.
  va. € 299 - Boek nu
 • Begeef je naar het bruisende centrum
 • Kom in de sfeer van de 10e eeuw
 • Leer over de Praagse held Jan Hus
 • Bezoek de Gotische Týnkerk
Gratis reisgids downloaden

Je vindt op het Oude Stadsplein ook het oude raadhuis, een echte bezienswaardigheid. Het gebouw en de toren zijn op zich niet zo bijzonder maar het astronomisch uurwerk maakt veel goed. Overdag zie je op ieder heel uur de apostelen voorbij trekken. Zorg wel dat je op tijd bent, want het schouwspel duurt slechts 45 seconden. Het uurwerk is rijkelijk versierd. Vier figuren naast de klok vertegenwoordigen de grootste angsten van de Praagse bevolking in de 15e eeuw: IJdelheid met een spiegel, Hebzucht met een zak geld, Dood in de vorm van een skelet en Heidense Overheersing vertegenwoordigd door een Turk. De vier cijfers eronder zijn de kroniekschrijver, de engel, de astronoom en de filosoof. Vergeet niet de nodige foto’s te maken van dit bijzondere stukje tijdsweergave.

Bezoek de gotische Týnkerk

Aan de andere kant van het Oude Stadsplein in Praag vind je de gotische Týnkerk. De kerk werd afgebouwd in de 16e eeuw maar werd kort daarop in 1679 door een brand verwoest. Als je in de kerk bent valt het direct op dat de kerk de warme kleuren mist van andere Barokke kerken in Praag. Interessant in de kerk zijn de indrukwekkende altaarstukken van Karl Skréta en de graftombe van de Deense astronoom Tycho Brahe.

Duurste plein van Praag

Het Oude Stadsplein is het duurste plein van de stad. Hier hebben door de eeuwen heen veel belangrijke en invloedrijke personen gewoond in de prachtige huizen die rondom het plein staan. Nu zijn er diverse dure winkels en restaurants op de beneden verdiepingen gevestigd. Regelmatig zie je er funky jazzbandjes, al fresco concerten maar ook politieke bijeenkomsten en gezellige markten rond de kerst en paasperiode.

Reviews en beoordelingen Oud Stadsplein

Heb je zelf tips of opmerkingen over Praag en het Oude Stadsplein? Plaats je beoordeling

anita11 juni 2017

de wandelingen waren heel leuk om doen - de wegwijzering was duidelijk - bedankt + grtjes en ik ga er zeker nog gebruik van maken + groeten

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info