Het Wenceslasplein, een historisch hoogtepunt in Praag

Het lange plein is dé plaats in Praag waar feesten, herdenkingen en betogingen plaatsvinden.

Het Praagse Wenceslasplein, Vaclavské Namesti, is vernoemd naar een van meest belangrijke personen uit de Praagse geschiedenis. Wenceslas leefde in de 10e eeuw en liet zijn functie van vorst achter zich om zijn leven volledig ten dienste te stellen van het geloof. Lees meer

Het Wenceslasplein heeft in haar eeuwenlange geschiedenis veel leed, verdriet en pijn gezien.
 • Alle promoties Praag 4 dagen

  Alle promoties Praag 4 dagen

  Promoties citytrips Praag in 3* en 5* hotels, centraal gelegen, inclusief ontbijtbuffet en vlucht Brussel-Praag h/t. Download onze gratis reisgids voor een optimale beleving.
  va. € 299 - Boek nu
 • Flaneer op het charmante plein
 • Spot het gedenkmonument Jan Palach
 • Bezoek het Nationaal Museum
 • Bewonder de Jugendstil gevels
Gratis reisgids downloaden

In 935 werd hij in opdracht van zijn broer Boleslav I vermoord. Deze kreeg echter spijt van zijn daad en liet de relieken van Wenceslas overbrengen naar de Sint-Vitus Dom, een fraaie bezienswaardigheid tijdens je citytrip Praag, elders in de stad. Later werd Wenceslas heilig verklaard. 

Door de eeuwen heen is dit plein altijd de verzamelplaats geweest voor zowel feesten, herdenkingen als betogingen. Het plein was in 1969 wereldnieuws, de Praagse Lente mislukte en de student Jan Palach stak zichzelf als uiting van protest in brand. Het plein barstte uit zijn voegen door het enorme aantal demonstranten gedurende de Fluwelen Revolutie van eind 1989. Jan Palach wordt er nog altijd herinnerd met een gedenkteken en er liggen nog altijd bloemen op deze plaats.

Symbool Tsjechisch verzet tegen het communisme

Als je over het Wenceslasplein loopt dan bevind je jezelf op een van meest gedenkwaardige plaatsen die Praag rijk is. De eeuwenoude gebouwen, gevels, restaurants en winkels die zich op en rond het plein bevinden zijn allemaal getuigen van onder meer het Tsjechisch verzet tegen het communisme. De laatste echt grote massademonstratie vond in 2003 plaats vlak voordat Amerika Irak binnenviel.

Nationaal Museum

Naast de indrukwekkende Jugendstil façades, balkons en diverse standbeelden valt het majestueuze gebouw Narodni Muzeum direct op. Het Nationaal Museum bevat een natuurhistorische afdeling, een belangrijke collectie munten uit diverse eeuwen, archeologische vondsten en kunstwerken uit de Boheems, Tsjechische geschiedenis.

Een plein om te beleven

Het Wenceslasplein leeft 24 uur per dag en is absoluut de moeite waard om aan te doen tijdens je citytrips Praag. Vanaf het bordes van het Nationaal Museum kun je het plein overzien. Aan de overkant, ruim 700 meter verderop, begint de voetgangerszone waar je eindeloos kunt shoppen. Overdag zou je het niet zeggen maar het Wenceslasplein heeft een waaier aan discotheken en nachtclubs waar je tot in de late uurtjes kunt dansen. De beide kanten van het plein hebben sfeervolle terrasjes en eigentijdse restaurantjes waar je naar volle tevredenheid een pauze in kunt lassen.

Reviews en beoordelingen Wenceslasplein

Heb je zelf tips of opmerkingen over Het Wenceslasplein, een historisch hoogtepunt in Praag? Plaats je beoordeling

Eising10 maart 2020

Heel veel aan de routebeschrijving gehad. Mooie wandeling gemaakt en de afstand was perfect voor een dag. Daarnaast heel prettig om naast de routebeschrijving ook direct de belangrijkste wetenswaardigheden te kunnen lezen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info