Bregenz: gezellige stad met Festspiele

Overal prachtige panorama's

De hoofdstad van Vorarlberg, Bregenz, gelegen aan het Bodenmeer, verwierf vooral bekendheid dankzij de Bregenzer Festspiele. Dit is een jaarlijks operafestival (vroeger ook een operettenfestival) in juli en augustus, waarbij de belangrijkste voorstellingen plaatsvinden op een immens podium, gebouwd in het Bodenmeer. Die Festspiele ontstonden onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, en kenden sindsdien een steeds groeiend succes. Lees meer

 • Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Keuze uit meer dan 2000 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Oostenrijk, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de tienduizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
  va. € 45 - Boek nu
 • Bregenz
 • Festspiele
 • Kunsthaus
 • Landesmuseum
 • Bodenmeer
 • Martinsturm
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Bregenz heeft overigens heel wat meer te bieden dan die Festspiele. Het is een gezellig stadje dat de jongste decennia een hele evolutie doormaakte. Leuk om te winkelen is het in de voetgangerszone, vooral dan in de Kaiserstrasse en de Schulgasse, Evenzeer is het in Bregenz leuk om te wandelen langs de lange promenade aan het meer. De kunstliefhebbers moeten er zeker het Kunsthaus bezoeken. Website: zie hierna. www.bregenz.at.

Kunsthaus

Het merkwaardige architectonische gebouw, in de vorm van een gigantische kubus, werd in opdracht van de stad Bregenz ontworpen door de bekende Zwitserse architect Peter Zumthor. De bouw ervan duurde zeven jaar (1990-97). Je vindt het tussen de oever van de Bodensee en het oude stadscentrum, aan de Karl Tizian Platz, waar het vrij sterk contrasteert met het Landesmuseum en het Landestheater. Het immense glazen gebouw biedt voornamelijk wisselende tentoonstellingen van beroemde hedendaagse kunstenaars uit diverse disciplines. Zo waren er o.a. exposities van werk van Jeff Koons, Roy Lichtenstein, Doug Aitken, enz. Alleen al voor het gebouw – dat ook binnenin verbaast – is een bezoek aanbevolen.

Landesmuseum

Evenmin te missen is een visite aan het Vorarlberger Landesmuseum, vlakbij het Kunsthaus, aan de Kornmarkt. Dit museum schetst de rijke geschiedenis van Vorarlberg aan de hand van archeologische vondsten, maar er gaat ook ruime aandacht naar de regionale cultuur en tradities en de Bodensee-scheepvaart.

Martinsturm

In schril contrast met de moderne architectuur in de benedenstad staat de bovenstad, waar je je soms nog echt in de Middeleeuwen waant. Doorgaans, en zeker in de zomerperiode, is het hier veel rustiger dan in de bruisende benedenstad. Je bereikt de bovenstad vanaf de voetgangerszone na een flinke klim. Ze ontstond in de 12de eeuw en je kunt er het waarteken van de stad, de Martinsturm, ontdekken. Deze opmerkelijke toren beschikt over de grootste uivormige koepel en klokkentoren van Europa. De Martinsturm is een van de oudste barokke gebouwen in de Bodenseeregio. Op de derde verdieping van de toren, die je langs een houten trap bereikt, bevindt zich sinds 1986 een klein, maar interessant en leuk, militair museum. Met allerlei kleurrijke kostuums, vaandels, helmen, maar ook sabels, maquettes, schilderijen en andere. Geniet hier ook van het prachtige panorama op de stad.

De Pfänder

Amper een paar kilometer buiten het centrum leidt een goed berijdbare weg je naar de top van de Pfänder, de huisberg van Bregenz. Leuker – zeker voor de kinderen – is een ritje met de Pfänder-kabelbaan naar de top. Het dalstation is goed bewegwijzerd en situeert zich op 5 minuutjes wandelen van de haven. De kabelbaan brengt je in ca. 6 minuten naar de top. Geniet onderweg van de schitterende uitzichten over de stad en de Bodensee! Vanaf de bergtop (1.064 m) geniet je van een indrukwekkend panorama op liefst 240 Alpentoppen. Bij goed weer heb je uitzicht zowel tot aan de Silvretta, het Bregenzerwoud als de Zwitserse Alpentoppen en het Zwarte Woud. Er bevindt zich ook een Alpenwildpark (met steenbokken, moefflons, e.a.) en een “Adlerwarte”, waar in de zomerperiode voorstellingen (duur 40 minuten) met roofvogels (zoals adelaars, valken) plaatsvinden.

Reviews en beoordelingen Bregenz

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bregenz: gezellige stad met Festspiele? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info