Hohenems: waar Joden thuis waren

Museum, kerkhof en koffiehuis

Even ten zuiden van Dornbirn ontdek je het opvallende kleine stadje Hohenems. Een bijzondere plek die in de 19de eeuw vooral een woonplaats was van Joden. Toen woonden er tot 546 Joden in het oord, waarmee de Joden ruim 12% van de lokale bevolking uitmaakten. Hohenems, dat in die tijd deel uitmaakte van de Habsburgse rijk, vormde hiermee een curiosum temeer het als énige gemeente twee burgemeesters telde, een christelijke en een Joodse. Lees meer

 • Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Keuze uit meer dan 2000 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Oostenrijk, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de tienduizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
  va. € 45 - Boek nu
 • Hohenems
 • Joden
 • Kerkhof
 • Museum
 • Kitzinger Haus
 • Molenmuseum
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Het aantal Joden in Hohenems nam echter snel af toen er een Joodse gemeente ontstond in het nabije (Zwitserse) Sankt-Gallen en toen ten tijde van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie de joden zich overal in het rijk vrij mochten vestigen. Tot op heden bleven de Joodse school en het – inmiddels als monument beschermde – Joodse kerkhof bewaard. Website: www.hohenems.at.

Joods museum

Ter herinnering aan en als eerbetuiging aan het offer van de Joodse medeburgers werd in Villa Heimann-Rosenthal een joods museum ingericht, dat in 1991 de deuren opende. De prachtige villa in neoclassicistische stijl, die eigendom was van een joodse katoenfabrikant, dateert uit 1864. De permanente tentoonstelling schetst er de geschiedenis van drie eeuwen joodse gemeente in Hohenems.

Oud koffiehuis

Overigens vind je in Hohenems ook het oudste koffiehuis van het bondsland Vorarlberg. Het huidige ‘Kitzinger Haus’ opende reeds in 1797 zijn deuren. Een andere bezienswaardigheid is het goed uitgebouwde private molenmuseum, een initiatief van de familie Amann. Het schetst onder meer de evolutie van de molentechniek van de 19de eeuw tot op heden (computergestuurde molens).

Reviews en beoordelingen Hohenems

Heb je zelf tips of opmerkingen over Hohenems: waar Joden thuis waren? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info