Dornbirn en Rolls Royce

De grootste stad van Voralberg

Hoewel Bregenz de hoofdstad is van Vorarlberg, is Dornbirn met ca. 42.000 inwoners de grootste stad van dit bondsland. De stad genoot lange tijd een minder goede reputatie en stond voornamelijk bekend als een “Messestadt”, een stad waar talrijke beurzen worden georganiseerd. Dat is nog steeds zo, maar het jongste decennnia voltrok zich in Dornbirn een grondige stadssanering. Website: www.dornbirn.at.    Lees meer

 • Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

  Keuze uit meer dan 2000 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Oostenrijk, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de tienduizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
  va. € 45 - Boek nu
 • Dornbirn
 • Architectuur
 • Inatura
 • Rolls Royce
 • Museum
 • De Karren
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Moderne architectuur

Het jongste decennium ontwikkelde Vorarlberg zich als een centrum voor moderne architectuur in Europa. Zo ontstonden in de regio een vijftigtal opmerkelijke nieuwe gebouwen, zowel hotels, maar ook musea en andere openbare en private gebouwen. Ze vormen samen een heuse architectuurroute.

Dornbirn was op vlak van hedendaagse architectuur mee een voorloper. Het viersterren Martinspark Hotel was in 1995 een pionier. Het haalde indertijd de headlines als “Eerste Designhotel van Oostenrijk” en werd – voor de “petite histoire” – ontworpen door het nog jonge Oostenrijkse architectenduo Karl Baumschlager en Dietmar Eberle, zelf afkomstig uit de regio. Binnenin, o.a. in de foyer en voor het restaurant, ontdek je moderne kunstontwerpen. Ook de 98 kamers werden stuk voor stuk individueel ingericht met hedendaagse kunst.

Inatura museum

Een ander voorbeeld van hedendaagse architectuur ontdek je bij een bezoek aan het natuurmuseum “Inatura”. Het museum, dat eind de jaren dertig ontstond, kreeg recent een nieuw onderkomen in de voormalige Rüsch-machinefabriek, die in 1999 een grondige facelift onderging. Je vindt dit museum midden in het grote groene stadspark dat zich uitstrekt over liefst 25.000 m². De aandacht bij de tentoonstelling gaat vooral naar de planten en dieren die in de onmiddellijke omgeving en in Vorarlberg leven. Zij komen in vier afdelingen tot leven: het gebergte, het woud, het water en de stad.

Rolls Roycemuseum

Het grootste Rolls Roycemuseum van de wereld ontdek je in... Dornbirn. Er staan een 50-tal Rolls Royces tentoon. Dit museum ontstond in 1982 op initiatief van Franz Vonier, een landbouwerszoon uit het Montafon met een bijzondere voorliefde voor dit merk. Door een reeks toevalligheden slaagde hij erin zijn indrukwekkende collectie uit te bouwen. Oorspronkelijk was het een privé-museum, dat gevestigd was bij zijn woonhuis in Klaus. Gezien de verzameling gestaag uitbreiding nam, drong een andere locatie zich op. Het vernieuwde museum opende de deuren in 1999 in een voormalige spinnerij. Er zijn 3 verdiepingen. Vooral de eerste verdieping is interessant met 20 van de beroemdste Rolls Royces die bewaard bleven, waaronder de wagens van de Queen Mum, Aga Khan en Koning George V.

De Karren

Erg de moeite waard is een tochtje met de kabelbaan naar de Karren, de huisberg van Dornbirn. In nauwelijks vijf minuten brengt de kabelbaan je naar de top, overdag als ’s avonds. Het is een leuke tocht door een bekoorlijk landschap. Vanaf de top geniet je bij helder weer van een fraai panorama op de Rijnvallei en de Bodensee, tot in Duitsland en Zwitserland.

Reviews en beoordelingen Dornbirn

Heb je zelf tips of opmerkingen over Dornbirn en Rolls Royce? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info