Vakantie Toscane in 8 tips

Vakantie Toscane in 8 tips

Waarom zou ik een rondreis Toscane boeken? Goeie vraag. Je wil graag een overzichtelijk antwoord verpakt in enkele tips? Geen probleem. Lees deze 8 tips en je komt in enkele minuutjes tijd te weten waarom je nu die reis naar Toscane zou moeten inplannen en boeken.

Tip 1: Verrassende natuur

Hou je van glooiende landschappen? Wil je er graag wat middeleeuwse dorpjes met uitnodigende steegjes om er rond te struinen? Of zonovergoten wijngaarden omringd door (wijn)kasteeltjes en villa’s met oprijlanen afgezoomd met die kaarsrechte cipressen. Misschien wil je je ook eens wagen op de Strade Bianchi, de typische ‘witte’ onverharde wegen waarover wielrenners fietsen telkens in het voorjaar en recreanten hun helden nadoen. Toscane heeft het allemaal. In ons overzicht Rondreizen Toscane krijg je in een oogwenk de mogelijkheden om optimaal te genieten van wat de natuur in Toscane in petto heeft.

Tip 2: Cultuursteden die je eindelijk eens wil zien

Je kent Toscane wel vanuit magazines, reisprogramma’s op tv, reisgidsen, … en telkens ga je dan wegdromen en zie je je al staan voor die Scheve toren van Pisa of rondlopen in het Uffizi museum in Firenze. Hou het niet bij dromen. Ga de rijke cultuurschatten van Toscane in het écht gaan zien. Cultuursteden als Firenze, Pisa, Lucca, Siena, geef toe, die moet je ooit in je leven eens gezien en ‘geproefd’ hebben.

Tip 3: Architectuur

Zelfs als laat het je koud of een gevel nu romaans, gotisch of neoklassiek is, het zal je toch wel iets doen bij het aanschouwen van al die prachtige paleizen en kerken die in de bekende steden als Siena, Firenze, Lucca, Firenze bijna in elke straat te bewonderen zijn. Wat dan gezegd van de archeologische bezienswaardigheden die de Etrusken en Romeinen tijdens hun verblijf in Toscane achterlieten? Volterra is bv. zo een stadje die dat goed bewaard heeft gehouden.

Tip 4: Gastronomie

De keuken van Toscane is niet ingewikkeld, niet complex maar precies daarin munt het uit. Pastagerechten naar ieders smaak. Steeds wordt gebruik gemaakt van het unieke aanbod van producten uit de eigen regio. De zee ‘geeft’ verse vis, fruit gerijpt onder de heerlijke Toscaanse zon, de beste kazen, de beste olijfolie, prosciutto zoals je die dáár alleen kan proeven, truffels, wilde paddenstoelen, … 

Tip 5: Charme van middeleeuwse stadjes

Toscane is méér dan Firenze. Ga op verkenning in Volterra, Arezzo, Pistoia, Prato, San Gimignano en ontdek er historische bezienswaardigheden, minder bekende maar even stemmige pleintjes als in de grootsteden. Behaaglijke plekjes, uitnodigende terrasjes enz. Je kan er op een aangename manier nog slenteren in de smalle steegjes, snuisteren in de gezellige winkeltjes, een klein maar groot interessant lokaal museum binnenstappen, de kunst bewonderen in de vele mooie kerken. Met onze reisgids mis je niets.

Tip 6: Chianti, een andere charme

Toscaanse wijnen kunnen vandaag gerust wedijveren met bekende topklasse wijnen. Daarvoor staat de sangiovese druif garant. Een verkenning van de Chianti streek tussen Firenze en Siena brengt letterlijk een andere charme die Toscane zo geliefd maakt. Langsheen de P222 wijnroute liggen tal van pittoreske wijndorpjes. De Chianti streek is opgedeeld uit 8 subwijngebieden. Verken en leer elke dag bij over de Chianti wijnen en de verschillende kwaliteitslabels DOC en DOCG.

Tip 7: Vreemde torens

Die toren van Pisa, hoe komt die nu zo scheef te staan? Klopt het dat in Lucca op het dak van een toren eiken groeien? Hoeveel torens resten er nog van de 72 torens hebben gestaan in San Gimignano. Staan die er nog allemaal? Bijna elke stad die je binnenkomt heeft een stadstoren, woontorens, torens van kastelen die als een merkteken hoog boven de daken uitrijst.

Tip 8: Rondritten auto

Een aangename manier om Toscane écht goed te leren ontdekken is één of meerdere autoroutes te maken. Zo kom je zowel in de grote steden als de stillere dorpjes, elk met hun eigen aantrekkingskracht. Om snel vooruit te komen zijn er de snelwegen, wil je liever al rijdend onthaasten dan kies je voor de autoluwe verbindingswegen met wijngaarden, olijfbomen, cipressen, uitgestrekte akkers. Kortom, een natuur die je tot rust brengt.

De Crete Senesi in Zuid-Toscane biedt misschien wel de mooiste uitzichten. Een mix van groene beboste heuvels met plots een aanwezigheid van balze, korenvelden, ‘witte’ akkers.

Een verrassende autorit is die in de regio van La Lunigiana nabij de Ligurische kust en de beroemde Cinque Terre. Je begint in gezellige dorpen, kan een bezoek brengen in de Carrara groeven om er in het echt het marmer van Carrara te zien bewerken. Pisa, Lucca liggen niet ver en kan je zeker inplannen in deze autoroute.  Met een stadswandeling verken je op eigen ritme deze mooie Toscaanse pareltjes.

Foto: Shutterstock

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

 • Rondreis Toscane en Umbrië, 8 dagen met eigen wagen

  Rondreis Toscane en Umbrië, 8 dagen met eigen wagen

  va. € 430 -

  Met deze rondreis kan je heel wat hoogtepunten bezoeken in Toscane (Firenze, Siena ...) en Umbrië (Assisi, Orvieto ...). Telkens incl. ontbijtbuffet, optie half pension.
 • Alle promoties Toscane 4 tot 10 dagen

  Alle promoties Toscane 4 tot 10 dagen

  va. € 269 -

  Ontdek ook onze arrangementen met extra's zoals bezoeken, degustatie's, kookles ... Twee toppromoties in rustige delen van Toscane. En dan zijn er nog onze rondreizen van hoogtepunten tot combinaties met andere regio's.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info