Gastronomie en wijnen uit Toscane

Lekker, niet te ingewikkeld, vers uit eigen regio, meer hoeft niet

Een belangrijke karakteristiek van de keuken in Toscane is haar eenvoud: geen ingewikkelde gerechten, geen overdadige versieringen en geen al te complexe sausen. De plaatselijke gastronomie maakt gebruik van een veelheid aan producten uit de eigen regio: verse vis uit de nabije zee, een groot aanbod aan fruit gerijpt onder een heerlijke zon, hemelse kazen, de beste olijfolie, tal van groenten, zacht vlees zoals prosciutto (ham) of cinghiale (wild zwijn), verse kruiden … Lees meer

 • Alle promoties Toscane 4 tot 10 dagen

  Alle promoties Toscane 4 tot 10 dagen

  Ontdek ook onze arrangementen met extra's zoals bezoeken, degustatie's, kookles ... Twee toppromoties in rustige delen van Toscane. En dan zijn er nog onze rondreizen van hoogtepunten tot combinaties met andere regio's.
  va. € 269 - Boek nu
 • Behalve pasta is er nog veel lekkers
 • Truffels, wilde paddenstoelen, kastanjes, ... Toscaanse geneugten
 • Proef de Brunello di Montecalcino, Vino Nobile de Montepulciano
 • Ontdek nog meer lekkere Toscaanse wijnen
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

 Toscaanse wijnen

 Vandaag zijn er tal van Toscaanse wijnen die kunnen wedijveren met topklasse wijnen van elders in de wereld. Maar ooit was dat anders. Vroeger kon je overal chianti drinken, meestal werd die geschonken uit een specifieke fles met een rieten mand er omheen, een zogenaamde fiasco. Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw is het besef gegroeid dat de Toscaanse bodem toeliet om betere wijnen te produceren. Wat je nu op de markt vindt, is dan ook van een betere kwaliteit dan eertijds onder de naam Chianti Classico. 

Vandaag worden veel, zoniet de meeste Toscaanse wijnen gemaakt van de sangiovese druif of een van haar afgeleiden. De sangiovese druif is blauw van kleur. Het is al een oud ras van rond 1600 dus klinkt het logisch dat inmiddels al veel mutaties plaatsvonden en daaruit volgend diverse variëteiten gebotteld werden met andere concentratie en andere aroma’s. Een bekend voorbeeld van volle rode wijn gemaakt uit een kloon van sangiovese druiven is de Brunello di Montecalcino. Een druif die een hoog gehalte aan tannine bezit en zuren wat maakt dat de wijn lang dient te rijpen, meestal zo’n tien jaar na de oogst. De wijnopbrengst verliep steeds crescendo, idem dito voor de verkoop. Met als gevolg dat het aantal producenten snel steeg maar ook het aantal wijngaarden. De Brunello heeft de naam van een dure wijn te zijn en dat is wel vaker zo met een merknaam.

Nog zo’n befaamde rode Toscaanse wijn die je moet proeven is de "Vino Nobile de Montepulciano", gemaakt uitgaande van de prugnolo-druif, eveneens een verwant van de sangiovese. Onder de witte wijnen is de topper wellicht de "Vernaccia di San Gimignano", droog en met een smaak van noten. Tal van wijnbouwers produceren een “vino santo”, een amberkleurige dessertwijn die soms erg zoet kan zijn.       

De ideale ligging van Toscane zorgt voor een fantastische groeibodem voor de blauwe druiven. Ten noorden bieden de Apennijnen een beschermend ‘schild’ en er is de gunstige invloed van de Tyrreense Zee. De zon doet de rest.

Wat nog behalve pasta?

Naast de vele pastagerechten in alle vormen en smaken zijn er ook nog kastanjes, truffels en wilde paddenstoelen die in Toscane erg geliefd zijn. De soepen zijn er vaak dik en voedzaam, de vleesgerechten vragen naar meer, het aanbod aan desserts is zeer groot. Je moet gewoon eens durven proberen afwijken van de traditionele pasta's om de vele andere culinaire geneugten van Toscane te leren ontdekken. 

Reviews en beoordelingen Gastronomie & wijn

Heb je zelf tips of opmerkingen over Gastronomie & wijn? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info