Toscaanse wijnen
Vandaag zijn er tal van Toscaanse wijnen die kunnen wedijveren met topklasse wijnen van elders in de wereld. Maar ooit was dat anders. Vroeger kon je overal chianti drinken, meestal werd die geschonken uit een specifieke fles met een rieten mand er omheen, een zogenaamde fiasco. Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw is het besef gegroeid dat de Toscaanse bodem toeliet om betere wijnen te produceren. Wat je nu op de markt vindt, is dan ook van een betere kwaliteit dan eertijds onder de naam Chianti Classico.
Vandaag worden veel, zoniet de meeste Toscaanse wijnen gemaakt van de sangiovese druif of een van haar afgeleiden. De sangiovese druif is blauw van kleur. Het is al een oud ras van rond 1600 dus klinkt het logisch dat inmiddels al veel mutaties plaatsvonden en daaruit volgend diverse variëteiten gebotteld werden met andere concentratie en andere aroma’s. Een bekend voorbeeld van volle rode wijn gemaakt uit een kloon van sangiovese druiven is de Brunello di Montecalcino. Een druif die een hoog gehalte aan tannine bezit en zuren wat maakt dat de wijn lang dient te rijpen, meestal zo’n tien jaar na de oogst. De wijnopbrengst verliep steeds crescendo, idem dito voor de verkoop. Met als gevolg dat het aantal producenten snel steeg maar ook het aantal wijngaarden. De Brunello heeft de naam van een dure wijn te zijn en dat is wel vaker zo met een merknaam.
Nog zo’n befaamde rode Toscaanse wijn die je moet proeven is de "Vino Nobile de Montepulciano", gemaakt uitgaande van de prugnolo-druif, eveneens een verwant van de sangiovese. Onder de witte wijnen is de topper wellicht de "Vernaccia di San Gimignano", droog en met een smaak van noten. Tal van wijnbouwers produceren een “vino santo”, een amberkleurige dessertwijn die soms erg zoet kan zijn.
De ideale ligging van Toscane zorgt voor een fantastische groeibodem voor de blauwe druiven. Ten noorden bieden de Apennijnen een beschermend ‘schild’ en er is de gunstige invloed van de Tyrreense Zee. De zon doet de rest.
Wat nog behalve pasta?
Naast de vele pastagerechten in alle vormen en smaken zijn er ook nog kastanjes, truffels en wilde paddenstoelen die in Toscane erg geliefd zijn. De soepen zijn er vaak dik en voedzaam, de vleesgerechten vragen naar meer, het aanbod aan desserts is zeer groot. Je moet gewoon eens durven proberen afwijken van de traditionele pasta's om de vele andere culinaire geneugten van Toscane te leren ontdekken.