Pisa en de scheve toren bezoeken? Info en skip-the-line tickets

Geniet ook van de prachtige monumenten, musea en kunstwerken

Torre Pendente di Pisa betekent letterlijk “scheve toren van Pisa”. Deze bezienswaardigheid is de reden dat het plaatsje wereldwijd bekend is . De overhellende toren dateert uit 1200. Nadat de bouw werd afgerond, heeft het symbool van Pisa slechts korte tijd recht gestaan. De toren is een populaire bezienswaardigheid en trekt per dag een behoorlijk aantal toeristen en belangstellenden.

Tip : boek jouw skip-the-line entreekaarten online zodat je geen uren hoeft te wachten in de rij.

Pisa is een kunststad vol culturele wonderen in de schaduw van de beroemde toren. Snuif er de échte Toscaanse sfeer op!
 • Alle promoties Toscane 4 tot 10 dagen

  Alle promoties Toscane 4 tot 10 dagen

  Ontdek ook onze arrangementen met extra's zoals bezoeken, degustatie's, kookles ... Twee toppromoties in rustige delen van Toscane. En dan zijn er nog onze rondreizen van hoogtepunten tot combinaties met andere regio's.
  va. € 269 - Boek nu
 • Wat moet je weten voor je bezoek aan de Toren van Pisa?
 • Bewonder de versieringen van de Duomo en de doopkapel.
 • Ontdek het kerkje van Santa Maria della Spina
 • Leer alles over sinopia in het museum
 • Boek je tickets online
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie of citytrip.

Tickets om de Toren van Pisa te beklimmen

De toegangskaarten voor de toren zijn gewild. Dat betekent dat het zomaar kan voorkomen dat er voor die dag geen kaarten meer beschikbaar zijn. Zeker als je weet dat er maar 30 personen tegelijkertijd worden toegelaten. Jouw ticket geeft recht op een bezoek van maximaal 30 minuten. Zo krijgen meer mensen de kans om de scheve toren van binnen te kunnen bekijken.

Vooraf online reserveren is dus een aanrader. Omdat de entreekaarten zijn voorzien van een tijd die je met een half uur mag overschrijden, moet je dus op tijd aanwezig zijn. Anders gaat je beurt voorbij. Zeker in het zomerseizoen zijn kaarten direct aan de kassa moeilijk verkrijgbaar.

Boek je een skip-the-line ticket online? Dan hoef je niet te wachten in de lange rijen en heb je de zekerheid dat je het gebouw van binnen kunt bezichtigen.  

1. Historie van de scheve toren

1.1. Bouw van het monument

Pisa was in het jaar 1200 een voorname en welvarende stad. Om dit duidelijk te maken aan de buitenwereld, werd er vooral gebouwd aan opzichtige kathedralen en gebouwen. Toen de kerk af was, kon een grote toren niet uitblijven. De klokkentoren naast het heilige gebouw zou werelds grootste moeten worden . De eerste drie etages van de toren behoorde tot de startfase van de bouw. Deze ging van start in augustus van het jaar 1173. De architectuur lag vermoedelijk in handen van Diotisalvi of Bonanno Pisano en Guglielmo.

1.2. Scheefzakken van de toren

Terwijl de 3e etage van de toren werd afgerond, bemerkten de bouwers al een verzakking . De grond waarop de toren was gebouwd was gewoonweg niet stevig en solide genoeg om het 3 verdiepingen hoge gebouw te kunnen dragen.

Verzakking toren

1.3. De stillegging van de bouw

In 1178 brak er oorlog uit tussen de lokale bevolking van Genua en Florence tegen de inwoners van Pisa. De werkzaamheden aan de toren hebben daardoor bijna 100 jaar stilgelegen . Een geluk bij een ongeluk, want in deze tijd heeft de grond onder de toren van Pisa zich kunnen stabiliseren. Daardoor bleef de toren scheef, maar gelukkig wel overeind.

1.4. De toren werd nog schever

Er werd getracht om de overhellende toren iets rechter te laten lijken. Dit omdat het steeds meer mensen ging opvallen dat het gebouw wel erg scheef stond. Om de scheefheid te verdoezelen, werd er in 1272 in opdracht van Giovanni di Simone beton aangebracht aan één kant van de toren . Dit bracht echter nog meer symmetrie waardoor de toren nog krommer leek . De werkzaamheden aan de toren kwamen van 1284-1372 stil te liggen door de Strijd van Meloria. Deze strijd werd gevochten omdat de bevolking van Pisa de oorlog tegen Genua had verloren.

1.5. De 7e en 8e verdieping

De 7e etage van de toren werd gebouwd in 1319. De 8e etage werd gerealiseerd door Tommaso di Andrea Pisano. Die ruimte zou tevens dienst doen als klokkentoren . Er werd geprobeerd om deze verdieping wél recht te plaatsen door gebruik te maken van onevenredige trappen. Echter bleek deze poging vergeefse moeite want de toren leek hierna schever dan ooit.

1.6. Het plaatsen van de klokken

Toen de ruimte voor de klokken helemaal klaar was, werden er zeven klokken geplaatst. Deze representeren de zeven klanken van de muzikale majoor schaal . Het plaatsen van de klokken gebeurde echter langzaam. Zo werd de 1e in het jaar 1473 toegevoegd terwijl de laatste plaatsing dateert uit 2002.

1.7. Het plan van Mussolini

Benito Mussolini ergerde zich aan de scheefheid van de toren . Hij vond dat het geen eer deed aan het imago van de stad. Daartoe werd er nog een poging gedaan om de toren recht te zetten. In 1934 werden er gaten in de basis geboord. Nadat deze gevuld zouden zijn met beton, zou dat de toren in evenwicht moeten brengen.De fundering werd sterker, maar de toren van Pisa ging nog schever staan .

1.8. Restaureren van de toren

 • de Italiaanse regering vroeg in februari van het jaar 1964 hulp bij het opstellen van een plan dat moest voorkomen dat de toren om zou vallen.

 • heel wat jaren bleef het stil omdat men geen beslissing kon nemen over wat er uiteindelijk zou moeten gebeuren om de toren van Pisa te kunnen redden. 

 • in ‘90 helt de toren maar liefst 4,5 meter over.

 • na de herstelwerkzaamheden tussen 1990-2001, is de helling gereduceerd naar 3,9 meter.

 • de meest grote en zware klokken die zich in de toren bevonden werden buiten werking gesteld. Zo kon voorkomen worden dat het gebouw nog zwakker zou worden met alle gevolgen van dien.

 • op 15 december 2001 mochten bezoekers de toren pas weer betreden.

1.9. Sterk genoeg om 300 jaar te kunnen blijven staan

Experts hebben de toren in 2004 onderworpen aan een grondige inspectie. Daaruit kwam naar voren dat het gebouw stabiel genoeg was om nog minstens 300 jaar te kunnen blijven staan.

Torenklokken

2. Bijzondere feiten over de toren

2.1. Algemene informatie

 • het gebouw is in Romantische en Gotische architectuur gebouwd. De toren heeft 8 etages waar je maar liefst 207 zuilen kunt bewonderen.
 • elke etage heeft 16 bogen behalve de eerste, die heeft er 15.
 • de scheefheid is te merken aan de treden van de trappen. Aan de zuidkant zijn dat er 294 en is de toren 55,85 m hoog. Aan de noordkant heeft de trap 296 treden en is het gebouw 56,67 m hoog.
 • het interieur van de toren van Pisa is niet voorzien van decoratie of versiersels, op de zeven klokken in de bovenste toren na.

2.2. Zeven klokken

Elke klok in de toren volgt de muzikale majoor schaal en heeft zijn eigen gewicht en toon.

 • klok 1 L’Assunta: gemaakt door Giovanni Pietro Orlandi in 1654. Een klok van 3620 kg en een B2-toon.
 • klok 2 II Crocifisso: gemaakt door Vincenzo Possenti in 1572. De klok weegt 2462 kg en heeft de cis3 toon.
 • klok 3 San Ranieri: deze klok heeft de dis3 toon en heeft een gewicht van 1448 kg.
 • klok 4 La Terza: dit is het oudste exemplaar met het laagste gewicht. Het exemplaar weegt slechts 300 kg en heeft de B3 toon. Wie de klok uit 1473 heeft gegoten is onbekend.
 • klok 5 La Pasquereccia: deze klok wordt ook wel de La Giustizia klok genoemd. Het exemplaar stamt uit 1262 en is gemaakt door Lotteringo. De klok heeft een gis3 toon en weegt 1014 kg.
 • klok 6 II Vespruccio: deze klok is 2x gegoten door maker Nicola di Jacopo. Het exemplaar heeft een totaalgewicht van 1000 kg en bevat de E3 klank.
 • klok 7 Dal Prozzo: deze 7e klok heeft een gewicht van 1434 kg. De oorspronkelijk uit 1606 daterende klok werd in 2002 wederom gegoten. De klok laat de G3 klank horen.

Klokkentoren bellen

3. Wanneer kun je de toren beklimmen?

Je kunt de toren op elke dag van het haar bezoeken. Elk seizoen kent zijn eigen openingstijden.

 • je kunt de toren in het zomerseizoen (april-september) bezoeken van 09.00-20.00 uur. van 17-07 t/m 31-08 is het bouwwerk van 08.30-22.00 uur open voor bezichtiging.
 • november van 09.45-17.15 uur
 • december van 10.00-17.00 uur
 • januari van 10.00-17.00 uur
 • februari van 09.45-17.15 uur

4. Online entreekaarten bestellen

Als je een bezoek wilt brengen aan de toren, dan is het verstandig om je kaarten vooraf én online te reserveren . Het is er druk en het aantal toegangskaarten is beperkt. Aan de kassa bij het gebouw is de kans op het bemachtigen van tickets vrijwel nihil. Vanaf € 24,00 bestel je voorrang tickets voor de toren. De lange rijen kun je dan overslaan.

 • toegang van 0-8 jaar is niet toegestaan
 • gratis entree voor kinderen in de leeftijd van 8-10 jaar
 • ouder dan 10 jaar? Dan ben je verplicht om een entreekaart te kopen

Toren van Pisa

5. Toren beklimmen zonder wachten in de rij

Het gebouw kan door een beperkt aantal mensen tegelijk worden bezichtiging of beklommen. Er mogen niet meer dan dertig personen . Aan de kassa kan het dan ook moeilijk zijn om kaarten te bemachtigen. De bezoektijd bedraagt een halfuur. Je kaarten boek je dan ook het beste vooraf online. Zo weet je zeker dat je naar binnen kunt en niet voor niets komt.

Tip : online boeken van tickets voorkomt teleurstellingen en lang wachten in de rij voor deze populaire bezienswaardigheid. Reserveer je niet vooraf? Dan kan het zijn dat je de toren niet kunt bezichtigen vanwege het grote animo.

Toeristen bij de Pisa Toren

6. Routebeschrijving

6.1. Wandelend

Wandelen is een prima manier om deze bijzondere hotspot in het kleine stadje Pisa te bezoeken. Vanaf Palazzo Blu wandel je in 15 minuten naar de toren. Ben je dichtbij Chiesa di San Michele degli Scalzi? Dan maak je een wandeling van bijna 3 kwartier .

6.2. De bus

Pisa kent diverse bushaltes. De bussen brengen je in een paar minuten naar de gewenste plaats van bestemming, dichtbij de toren. Een overzicht van bussen en haltes vind je hieronder:

Bus Halte Reistijd
E03 Via C 2-3 minuten
Linea 21 Via C 2-3 minuten
Navetta E Via C 2-3 minuten
Matilde 62 Pisa V.C. 2-5 minuten
Buslijn 070 of 071 Pisa V.C. + Pisa P. Za Manin 2-5 minuten
Buslijnen 110-120-140-190 Pisa V.C. + Pisa P. Za Manin (110 - 120) 2-5 minuten

6.3. Eigen vervoer

Als je uit de omgeving van Firenze komt, dan rij je in 60 à 90 minuten naar Pisa . Je kunt het voertuig parkeren bij Via Cammeo, maar er is ook een [parkeergarage bij Via Vecchia Barbaricina. Als je jouw auto hier hebt gestalt, dan is het nog ongeveer 5-10 minuten wandelen naar de beroemde bezienswaardigheid.

6.4 Ligging op de kaart

7. Handige informatie

 • boek je entreekaarten online. Zo weet je dat je naar binnen kunt zonder dat je tijd hoeft te verspillen aan de vaak lange wachtrijen.
 • neem je camera mee en maak een leuke foto met de toren terwijl je hem tegenhoudt . Een klassieker, maar deze mag je écht niet vergeten.
 • bij de toren kun je grote tassen in bewaring geven in de daarvoor bestemde ruimtes . Deze mogen niet mee terwijl je de toren beklimt.
 • zoals je al weet staat het gebouw scheef. Dat vraagt om goed en stevig schoeisel zodat je de vaak asymmetrische treden van de trappen goed kunt belopen .
 • ben je angstig in nauwe ruimtes of heb je vaak last van je evenwichtsorgaan? Bekijk de toren misschien beter alleen aan de buitenzijde . De helling kan voor duizeligheid zorgen als je hier gevoelig voor bent. Ook als je vrees hebt voor hoogtes blijf je liever met beide benen op de grond.

Toren van Pisa

8. Meer bezienswaardigheden in Pisa

De Toren van Pisa is natuurlijk voor iedereen de grootste reden om naar Pisa af te zakken, maar Pisa heeft als kunststad nog wat bezienswaardigheden te bieden die zeker de moeite waard zijn om mee te pikken terwijl je er bent. De meeste liggen trouwens in de buurt van de toren.

Je zal in de omgeving ook versteld staan van de mooie harmonieus opgebouwde pleinen of van de wirwar van de zuiders getinte straatjes. Pisa is een eerder kleinschalige stad waar je nog de échte Toscaanse sfeer kan opsnuiven en uiteraard ook proeven.

8.1 Piazza dei Miracoli

Het Piazza dei Miracoli of “Plein der Wonderen” is het grote plein waarop de meeste monumenten te zien zijn. Op het uiteinde ervan vind je de toren of campanile, maar ook de dom, de doopkapel en het camposanto staan op dit plein.

8.2 Duomo van Pisa

De Dom van Pisa staat letterlijk in de schaduw van de scheve toren, maar het is misschien wel een van de mooiste kathedralen van Italië.

Wit marmer en kleurrijke mozaïeken zijn de sleutelwoorden. Het interieur is overweldigend, niet alleen door het prachtige plafond en zijn kunstige 14e-eeuwse preekstoel van Pisano. Veel kerkschattten van de kathedraal zijn ondergebracht in het Museo dell'Opera del Duomo.

piazza dei miracoli pisa

8.3 Het Baptisterium van Pisa

Het Battistero werd eveneens in de periode van de 12e tot de 14e eeuw gebouwd en is rijkelijk versierd in voornamelijk Romaanse en Byzantijnse stijl. Ook in de doopkapel zal de preekstoel je aandacht trekken met de fraaie beeldhouwwerken die bestaan uit religieuze en mythologische figuren. De akoestiek is ook uniek.

De doopvont is achthoekig en dateert uit het jaar 1246. Het is een ontwerp van Guido Bigarelli da Como. In het midden van de doopvont, staat een bronzen standbeeld van Johannes de Doper, naar wie de kapel uiteraard ook genoemd is. Dat komt van de hand van Italo Griselli.

battistero pisa

8.4 Museo delle Sinopie

Het 'Museo delle Sinopie' is gehuisvest in een voormalig ziekenhuis en bevat sinopia's. Een sinopia is een voorbereidende schets van een fresco. Bovenop de sinopia wordt dan de fresco aangebracht.

Door de schade geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen er veel van deze sinopia's op muren bloot te liggen in kerkelijke gebouwen. Wil je bij het rondwandelen op het Camposanto méér begrijpen van de fresco's? Dan is een voorafgaand bezoek aan dit museum een aanrader.

Museo delle Sinopie

8.5 Piazza dei Cavalieri

Na het uitgebreide bezoek aan het 'Plein der Wonderen' (Piazza dei Miracoli) kan je verder de stad gaan ontdekken, soms op plekken met véél toeristen maar ook even weg van die stroom. Ga zeker eens op het plein Piazza dei Cavalieri wandelen.

De kerk Santo Stefano dei Cavaleiri hangt vol met herinneringen aan de kruistochten en hun overwinning op de Turken. De sgraffitidecoratie van het Palazzo della Carovana moet je ook echt gezien hebben van ver en van dichtbij.

Palazzo della Carovana

8.6 Santa Maria della Spina

Langs de oever van de Arno vind je nog een fantastische gedecoreerde gevel van een gotisch kerkje, Santa Maria della Spina. Het lijkt wel op een te groot uitgevallen reliekschrijn en dat was ook de bedoeling: hier werd namelijk een “spina” in bewaard, ofwel een doorn uit de doornenkroon van Christus.

Naast andere rijkelijke versieringen, zie je aan de rechterkant verschillende tabernakels van onder andere Jezus en zijn twaalf apostelen. Die zijn gemaakt door studenten van Giovanni Pisano.

Santa Maria Della Spina Pisa

9. Must-see video: dit zijn de leukste opnames

Wil jij ook zo’n leuke selfie met de toren? Doe dan alvast wat ideeën op met de onderstaande video’s . Je bekijkt een compilatie met de meest hilarische foto’s waarin de Toren van Pisa de hoofdrol speelt.

10. Toscane reisgids: haal alles uit jouw Italiaanse avontuur

Natuurlijk wil je optimaal kunnen genieten van jouw rondreis door Toscane. Dat doe je op een simpele manier met onze Toscane reisgids die je hier kuntdownloaden. Je krijgt niet alleen een uitgestippelde rondreis, maar ook tal van wandelingen door de mooiste steden én 95 bijzondere hotspots die je niet mag missen als je in Toscane bent.

Liever eerst een preview? Je downloadt een voorproefje op de Toscanereisgids hier helemaal gratis!

Reviews en beoordelingen Pisa

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vakantie Pisa: veel meer dan scheve toren ? Plaats je beoordeling

Ans27 juli 2017

We zijn net terug uit Toscane;mede door jullie fantastische goede en duidelijke reisgids hadden we een geweldige vakantie. Heel veel dank

Jos Blokhuis28 februari 2017

Deze reisgids heeft mij goed geholpen bij de verkenning van Pisa. Ook de verdere informatie over de Toscane was van toegevoegde waarde voor mijn reis.

Jacky Deschildre17 februari 2017

klaar en duidelijk

de corte26 april 2016

Prima. Komt volgende maand beslist van pas tijdens de trip.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info