Aosta is ook een stad en leuk voor een bezoek

Ontdek het mooie erfgoed van de stad Aosta

De stad Aosta is meer dan 2000 jaar geleden opgericht en was reeds voor onze jaartelling een provinciehoofdstad. Daardoor heeft Aosta een rijk patrimonium. Een wandeling door Aosta brengt je langs de stadsmuren met een poort van 21 eeuwen oud, een amfitheater, een kathedraal en een belangrijk archeologisch museum. Aosta is ook prachtig gelegen op een hoogte van ca. 600 meter. Het is nu een stadje van ca. 34 000 inwoners die fungeert als shoppingcenter voor de regio en als centraal vertrekpunt voor de toeristen.  Lees meer

  •  
  • Ontdek de vele Romeinse restanten: amfitheater, boog van Augustus, brug
  • Bezoek zeker het kloostercomplex
  • Loop langs de stadsmuur uit 25 v.C.
  • Stap de kathedraal binnen
  • Kunst van Romeinen tot middeleeuwen
Ontdek hotelpromoties

De hieronder beschreven bezienswaardigheden van Aosta zijn in dezelfde volgorde opgenomen in een wandelroute in dit dossier.

De Boog van Augustus en Romeinse brug

Behalve het dak op deze Arco di Augusto is al de rest van 25 v.C., dus meer dan 2000 jaar oud. Nu is het gelegen op een rond verkeersknooppunt maar het werd opgericht door Keizer Augustus als een triomfboog want het eigenlijke stadscentrum uit die periode begint pas aan de poort van Pretoria. Als je ter hoogte van deze triomfboog naar de rivier gaat dan zie je de Romeinse brug. Deze stamt uit dezelfde periode.

Kloostercomplex Sant'Orso met klokkentoren

Naast de Romeinse restanten in Aosta is het kloostercomplex de topattractie. Het heeft de mooiste kerk van Aosta. Ze werd in de 15de eeuw verbouwd maar dateert van de 11de eeuw, opgravingen doen zelfs vermoeden dat er reeds in de 5de eeuw hier een kerk stond. De klokkentoren is van de 12de eeuw. Bezoek eerst de kerk en vergeet vooral de fresco's niet die nog uit de 11de eeuw dateren en een cyclus voorstellen. Ook de 15de eeuwse koorstoelen in de kerk verdienen je aandacht. Verrassend mooi is echter de kloostergang met kapitelen. Kunstenaars van o.m. de Provence hebben hier bijbelse taferelen gebeeldhouwd. Onthou dat de klokkentoren, de frescocyclus en de kloostergang uit de Romaanse periode dateren, het koorgestoelte en de vensters van de gotische verbouwing in de 15de eeuw.

Stadspoort Pretoria

Links en rechts van deze poort (Porta Pretoria) loopt de stadsmuur uit de tijd van Keizer Augustus (25 v.C.). Hij liet een stad bouwen in de vorm van een rechthoek van ca. 750 op 570 meter. Van deze muur blijven nu nog vele restanten over. Alhoewel deze stadspoort dieper ligt dan het straatniveau is deze niet weggezakt. Het straatniveau is in de loop der eeuwen gestegen door afzetting van de rivier. Er is een toren bijgebouwd maar deze dateert uit de 12de eeuw.

Romeins Amfitheater

Deze archeologische site bestaat uit twee delen. De meeste restanten zijn van het Teatro Romano dat plaats bood aan 20 000 bezoekers. Nu blijven er nog ruïnes over die men zo goed mogelijk probeert te restaureren. Wat verder was het Amfitheater waar nu nog weinig van overblijft. Opnieuw is er een middeleeuwse toren gebouwd tegen de stadsmuur.

Kathedraal

De kathedraal of Cattedrale werd vele malen verbouwd maar zou dateren uit de 12de eeuw. Nu zie je een classistisch gebouw uit de 19de eeuw. Het koorgestoelte uit de 15de eeuw en de schatkamer zijn zeer bezienswaardig. De kathedraal heeft ook een crypte die toegankelijk is vanop de zijkant van de kerk.

Archeologisch museum

Het Museo Archeologico Regionale is gehuisvest in een voormalig klooster en ligt dichtbij de kathedraal. De kunstwerken en historische restanten die hier tentoongesteld zijn dateren van de periode van Keizer Augustus tot aan de middeleeuwen.

Het hart van de stad Aosta

Winkelstraten en stadskern liggen op één lijn van de stadspoort Pretoria tot aan het Piazza della Republica. Vergeet dan ook vooral de zijstraten niet en het gezellige stadsplein Piazza Chanoux waar ook het stadhuis en de toeristische dienst gelegen zijn.

Reviews en beoordelingen Aosta stad

Heb je zelf tips of opmerkingen over Aosta stad? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info