Aostavallei: van west naar oost

Verken de vallei van Courmayeur tot Pont-Saint-Martin

Een rondrit maken in de vallei van Aosta is niet mogelijk. Valle d'Aosta bestaat uit een grote vallei tussen hoge bergen en begint aan de Mont Blanc met Courmayeur en eindigt in Pont-Saint-Martin. De Aostavallei heeft een aantal mooie zijwegen. Eentje brengt je noordelijk naar de Grand St-Bernardpas en ander zuidelijk naar de Col du Petit Saint-Bernard. Zeker niet te versmaden zijn de zijwegen die je naar het Nationaal Park Gran Paradiso brengen. Hier stellen we je de hoofdweg voor van Courmayeur naar Pont-Saint-Martin met centraal de stad Aosta.  Lees meer

  •  
  • Courmayeur in trek winter en zomer
  • Maak een ritje met de kabelbaan
  • Verken de natuur rond Saint-Pierre
  • Nog meer unieke plekjes: Pila, Fénis 
  • Bezoek de bergdorpen in de Monte Rosa
  • Kastelentocht tussen Saint-Vincent en Pont Saint-Martin
Ontdek hotelpromoties

De vallei van Aosta begint in Entrèves. Hier ligt de Mont Blanctunnel. Deze tunnel is bijna 12 kilometer lang en werd geopend in 1965. Hier gebeurde in 1999 een grote brand waarbij meer dan 40 mensen het leven lieten. Dit heeft ertoe geleid dat heel wat tunnels in de Alpen veiliger werden en strenge veiligheidsmaatregelen nemen voor het verkeer. De vernieuwde en veiliger Mont Blanctunnel werd terug opengesteld in 2002.

Courmayeur

Courmayeur is een zeer bekend wintersportoord met een zeer grote hotelcapaciteit. Het spreekt vanzelf dat deze hotels ook geopend zijn in de zomer. Courmayeur ligt aan de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc, en trekt daardoor heel wat zomerse toeristen aan. Het is in de zomer ook een kuuroord en heeft de toerist een immens aantal sportmogelijkheden aan te bieden. Het heeft zelfs een autovrij winkelcentrum. Wellicht ga je als bezoeker aan het feit voorbij dat het een zeer oude verblijfplaats is. Hier liep er immers een zeer belangrijke Romeinse weg die de Alpen kruiste via de kleine St-Bernardpas.

In een dorpje Palud (Entrèves) een paar kilometers dichter bij de Mont Blanctunnel vertrekt een kabelbaan. Bij mooi weer maak je hier een spectaculaire rit naar de 3842 meter Aiguille du Midi. Daar kan je dan afdalen naar Chamonix of gewoon terugkeren naar de Aostavallei.

Net voor Saint-Pierre kan je de vallei van de Valgrisanche nemen. Net voor het meer van Beauregard kom je in het dorpje Val Grisenche waar je een mooi kerkje (Chiesa di San Grato) kan bezoeken. Rond het meer van Beauregard kan je wandelen maar ook een rondrit maken met de auto. Het meer is 4 km lang en bied je prachtige panorama's.

Saint-Pierre

Saint-Pierre is een minder bekende stad in deze vallei en vormt de toegangspoort tot het belangrijke natuurpark Parco Gran Paradiso. In St-Pierre en heel wat andere plaatsen in de Aostavallei ligt het bezaaid met kastelen en forten. Hier zijn er niet minder dan drie kastelen. Eentje, het Castello di Sarre domineert de streek en is bewoond door de koninklijke familie van Savoye. Zij nodigden andere adelijke families uit naar Aosta op vakantie te komen en zo is het toerisme in deze vallei ontstaan.

Kastelen die je nog kan bezoeken zijn het Castello di Saint-Pierre. Het is nu het interessantste natuurmuseum van de Aostavallei. Hier kom je alles te weten over de bergwereld in deze regio. Het Castello Sarriod de la Tour is minder mooi. Het werd gebouwd in de 12de eeuw maar is zoveel verbouwd geweest dat er van die bouwperiode niet veel meer overblijft. Het heeft daardoor een 19de eeuws uitzicht. De kapel en de feestzaal zijn dan wel een bezoek waard.

Unieke plekjes en Sint-Bernardshonden

Tussen Saint-Pierre en de stad Aosta kan je een paar unieke plekjes bezoeken. Net voor Aosta kan je naar de Grand Saint-Bernard. Op weg naar de top krijg je prachtige uitzichtspunten. Boven op de top, dus zeker niet de tunnel nemen, ligt een hospice dat vroeger werd gebouwd voor de reizigers die te voet de bergpas overtrokken. De kloosterlingen kweekten St.-Bernardshonden die opgeleid werden om verdwaalde reizigers en ondersneeuwde mensen te vinden. Om het hospice te bezoeken moet je even op Zwitsers grondgebied. De St.-Bernardshonden kan je soms zien in de zomer aan het hospice.

In Aosta kan je via een kronkelend baantje naar Pila. Het is bijna 20 km klimmen met de auto. Je kan ook via een kabelbaan naar boven. Bij mooi weer moet je écht naar Pila want vanop deze berg (1800 meter) heb je een prachtig zicht op het Mont Blancmassief en de bergen van Monte Rosa.

Fénis

Als je verder door het dal rijdt dan kom je in het dorpje Fénis dat met het Castello di Fénis een pracht van een kasteel heeft. Sommigen beweren het mooiste van het dal maar dat hebben we elders ook al gehoord. Oorspronkelijk gebouwd in de 13de eeuw en talrijke malen verbouwd van een fort tot een mooi bewoonbaar kasteel. Er zijn unieke meubelen te zien en op de binnenplaats zijn er bijzondere fresco's.

Monte Rosa

De Monte Rosa hebben we reeds eerder ter sprake gebracht. Er zijn twee wegen die je naar mooie bergdorpen brengen in de Monte Rosa: Gressoney Saint-Jean en Breuil Cervinia. Dit laatste is een skioord, zelfs in de zomer, op zo'n 2000 meter hoogte. Van daaruit kan je met de kabelbaan naar de 3500 meter hoge toppen van de Monte Rosa. Gressoney Saint-Jean ligt in een romantisch dal en is een mooi en uniek dorpje. Als je nog wat verder rijdt kom je in Gressoney-la-Trinité waar de kabelbanen zich bevinden die in de winter volop aan het werk zijn.

Kastelen tussen Saint-Vincent en Pont Saint-Martin

Niet minder dan drie kastelen kan je bezoeken tussen deze twee stadjes. Het kasteel van Verrès of Castello di Verrès is gebouwd in de vorm van een kubus. Het kasteel is niet interessant om te bezoeken en het is ook niet geopend voor het publiek, behalve bij evenementen. Wel interessanter is het wat verderop gelegen kasteel van Issogne of Castello d'Issogne. Het is een 15de eeuws kasteel dat altijd bewoond is geweest. Je kan er mooie fresco's zien en ook het typische meubilair van de Aostavallei is er volop aanwezig. Tenslotte is er het Fortezza di Bard of Fort van Bard. In dit fort is een modern multimediaal museum ondergebracht over de vallei: leven, geschiedenis, natuur (Museo delle Alpi).

Reviews en beoordelingen Aostavallei

Heb je zelf tips of opmerkingen over Aostavallei? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info