Gastronomie: kaas, wijn en varkensvlees

Ook geit en vis

In voorgaande teksten over de Corsicaanse steden en regio’s werd reeds meerdere malen verwezen naar het vele lekkers dat de lokale gastronomie te bieden heeft. Authenticiteit is een woord dat vaak opduikt in dat verband. Varkensvlees, kaas en wijn zijn de drie belangrijkste producten van het plaatselijke aanbod, daarnaast zijn er ook nog enkele veel gebruikte kruiden zoals jeneverbes en mirte. Dit laatste zijn de purperkleurige bessen afkomstig van een struik die tot 5 m hoog kan worden en vaak in het wild groeit langs de kusten van Corsica (en Sardinië). Lees meer

  • Authentieke keuken in Corsica
  • Varkensvlees is zeer lekker
  • Pittige, sterke schapenkazen
  • Kruiden als jeneverbes en mirte
  • Corsica produceert veel wijnen
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Varkensvlees wordt zowel als dusdanig aangeboden als in verwerkte vorm. Gerookte varkenshaas staat bekend onder de naam “lonzo”. Ook het vlees van wilde zwijnen is extreem lekker. Verwerkt varkensvlees wordt onder andere verkocht onder de vorm van gekruide rollade (coppa) en donkere worstjes (figatelli). Gebakken geit (cabri) staat ook wel eens op de kaart. Vis is eveneens flink vertegenwoordigd in de lokale keuken: zowel riviervis (onder meer forel) als zeevis uit de omgevende waters.

Veel voorkomende eigenschappen van Corsicaanse kazen zijn de eerder kleine vorm, de veeleer zoute en sterke smaak naast de niet te miskennen opvallende geur. Eén van de beter gekende kazen is de “erbosu”, een kruidige schapenkaas die soms ook in onze contreien kan gekocht worden. Niolo is eveneens een schapenkaas, opvallend bij deze kaas met een pittige smaak is de rijping in vochtige kalkgrotten.

Corsica produceert een gevarieerd gamma aan wijnen in zowat alle regio’s van het eiland, in het totaal ongeveer 300.000 hectoliter. Hierbij is zowel rode (40%), witte (10%) en rosé wijn (45%), als de plaatselijke specialiteit “muscat du cap corse” (5%). Deze laatste wijn, een natuurlijke muscat, wordt geteeld op Cap Corse, het meest noordelijke punt van het eiland. Deze wijn best niet verwarren met die van de appellation Corse-cap-corse, die ook niet te versmaden valt.

Interessant is het grote aantal lokale druivenrassen. Enkele van de meer bekende daarvan zijn: vermentino (witte wijn), nielucio en sciçaccarello (beide voor rode wijn). Zowel wijnen met gecontroleerde herkomstbenaming als landwijnen (vin de pays de l’île de beauté) komen voort uit de lokale wijngaarden. Enkele van de bekendste AOC’s zijn: Patrimonio (wit), Ajaccio (rood) en natuurlijk "Muscat du Cap Corse". De kleinste AOC (maar ook een van de lekkerste) is wellicht die van Ajaccio, met een oppervlakte van nauwelijks 20 hectare.

Reviews en beoordelingen Gastronomie

Heb je zelf tips of opmerkingen over Gastronomie? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info