Andere bezienswaardigheden Dordogne

Veel afwisseling, ook per boot

Het was door toedoen van Karel de Grote dat op de rechteroever van de meanderende Dronne een benedictijnenabdij gebouwd werd in Brantôme. De eerste monniken verbleven er in holen, uitgehouwen uit de zandsteenrotsen. Vanaf de 11e en 15 eeuw werden kloostergebouwen opgetrokken. Na de Franse Revolutie in 1789 werd het klooster verlaten en het doet nu dienst als stadhuis. Lees meer

  • Grotwoningen en de zaal van het Laatste Oordeel
  • Jardins d'Eyrignac: prachtige tuinen
  • Geniet van schitterende uitzichten op de Dordogne
  • Maak een boottochtje op het mooiste deel
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Fascinerend aan de abdij zijn de grotwoningen en de zaal van het Laatste Oordeel met raadselachtige basreliëfs, het grote aantal duivenverblijven, de fontein en de relieken van St Sicaire. Naast de kloosterkerk staat een op de rots gebouwde oudste klokkentoren van Frankrijk. Meer info: www.perigord-dronne-belle.fr

Jardins d'Eyrignac

Als je naar de website van deze tuinen gaat dan ben je niet meer tegen te houden: www.eyrignac.com. Voorwaarde voor een aangenaam bezoek is wel dat het weer droog blijft en liefst een beetje zonnig. Belangrijk is ook dat in 2011 de tuin voor ongeveer 30% is uitgebreid met een groenten- en bloementuin, een boomgaard en een sparrenplantage. Vanaf oktober is de tuin geopend tot zonsondergang en dat bied je de kans om unieke plaatjes te schieten.

Vallei van de Dordogne

In de vallei van de Dordogne, in de Périgord Noir, vind je leuke dorpjes zoals bijvoorbeeld La Roque-Gageac en Beynac. Al in de prehistorie woonden er mensen in La Roque-Gageac, weliswaar toen nog in grotten. De versterking omheen het plaatsje, die er kwam vanaf de 12de eeuw verhoogde nog de waarde van de strategische ligging: op een rots in een bocht van de Dordogne. Vandaag kan je vooral genieten van het panoramisch uitzicht over de rivier. Boottochten die hier aanvangen laten je kennis maken met een resem kastelen langs de Dordogne. Veel bezoekers komen naar het dorp om de ruïnes van het troglodietendorp (met versterkte rotswoningen) uit de 12de eeuw te bekijken. Beynac kan eveneens bogen op een mooie ligging, in de schaduw van het kasteel.

Boottocht op de Dordogne in La Roque-Gageac

De Dordogne is niet over het hele traject bevaarbaar, er zijn enkele stuwdammen gebouwd met elektriciteitscentrales. Het mooiste traject vangt aan in La Roque-Gageac. Met een audiogids (ook in het Nederlands) krijg je informatie over de geschiedenis van de scheepvaart (vroeger werden de "gabare" voortgetrokken via de dijken, het loon van de trekkers werd betaald in zout – vrouwen ontvingen de helft minder -).

Je passeert de kastelen van Malartrie, Lacoste, Marqueyssac en Castelnaud. Als je na een half uurtje varen in de verte het kasteel van Milandes bemerkt, ooit bewoond door Josephine Baker met haar adoptiekinderen, maakt de boot rechtsomkeer. Voor je terug aanlegt passeer je nog een 16e eeuws gebouw waar pestlijders in quarantaine werden gehouden. Meer info op www.norbert.fr

Roque-Gageac is als het ware tegen een verticale rotswand gebouwd; de locatie levert mooie beelden op van de weerkaatsing van de huizen in het water. Je ziet in de rotsen nog restanten van vroegere bewoning en ook een uit de rotsen gehouwen kerk uit de 17e eeuw. In 1957 werden enkele huizen verpletterd door een 600 m3 grote rotsblok.

De hangende tuinen van Marqueyssac

Vanop de "gabare" vange je reeds een glimp op van het kasteel van Marqueyssac. Het is niet zozeer het bouwwerk dat de moeite loont, maar wel de “jardins suspendus”. 150.000 buksboompjes werden in de 19e eeuw aangeplant. Persoonlijk zijn we niet zo’n liefhebber van in vormen gesnoeide struikvormen, maar hier waren we toch geboeid door de aanleg. De buksstruiken zijnn een harmonie met de lichtglooiende heuvels van de omgeving.

Tweemaal per jaar knippen vijf hoveniers handmatig de struiken. Na het bukspark leidteen rechtlijnig pad van 1,5 km je op een heuvelrug naar een belvedère. 130 m boven de Dordogne heb je een prachtig panorama op de omgeving. De ene zijde van de heuvelrug heeft een mediterrane vegetatie, de andere een Atlantische. Het park heeft een oppervlakte van 22 ha en telt 6 km wandelplezier. Vanop het ijs- en theeterras kan je nog nagenieten van schitterende vergezichten.

Op donderdagavonden in juli en augustus kan je romantisch wandelen in de met duizenden kaarsen verlichte tuin. Meer info: www.marqueyssac.com

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Dordogne? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info