Eymet: een pareltje van een bastide

Aangelegde versterkingen met kerk en kasteel

Om veiligheids- en gezondheidsredenen (de pest) trok men in de middeleeuwen van het platteland naar de beschermde versterkte omgeving van kastelen en kerken. Zulk een aangelegde versterking heet hier een "bastide". In  deze regio liep daarenboven de scheidingslijn tussen de Franse en Engelse troepen tijdens de Honderdjarige Oorlog. Bewoners van deze bastides verkregen in ruil voor onderhoudsdiensten privileges, zoals marktdagen en lagere belastingen dan op het platteland. Lees meer

  • Tussen de Périgord Noir en Pourpre
  • Een themawandeling leid je tot aan de Dropt
  • Loop langs het in 1830 deels verwoeste kasteel
  • Themaroutes leiden je langs rivieren, meren en wijngaarden
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Bastides kenmerken zich door een identieke plattegrond: rechthoekig stratenpatroon rond een kerk met donjon, een marktplein en een verstrekt kasteel. Parallel met de hoofdstraten lopen achter de huizen smalle straatjes (ruettes) meestal met een open riolering. Je vindt deze bastides in het grensgebied tussen de Périgord Noir en Pourpre.

Eymet is een pareltje van een bastide gebouwd in 1270. Het stadje veranderde tijdens de Honderdjarige Oorlog voortdurend van heerser en het werd in 1535 een protestants bolwerk. Het centrale plein wordt omringd door arcadengalerijen. Het wonen boven de arcaden en boven straten leverde ook vrijstelling van belastingen op. Een thematische wandeling leid je tot aan de Dropt, waar eertijds een druk verkeer was met “gabares”, die wijn, graan en hout naar Bordeaux vervoerden. Je loopt langs het in 1830 deels verwoeste kasteel met donjon en omwallingen, langs oude houten en in gotische stijl gebouwde huizen. De ruettes, eertijds afvalgoten, evolueerden tot met bloembakken versierde voetgangerssteegjes.

Eymet is misschien niet de meest gekende bastide, zoals Monpazier dat zeer toeristisch ontwikkeld werd, maar je kan er nog rustig ronddwalen. Twee andere themaroutes leiden je er langs riviertjes en meren en doorheen wijngaarden. Het aangename leefkader trekt vooral Engelsen aan, zij zouden zowat de helft van het bewonersaantal uitmaken.

Meer info: www.eymet-perigord.com en www.pays-des-bastides.com

Reviews en beoordelingen Eymet

Heb je zelf tips of opmerkingen over Eymet? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info